kredit
Kupujem nepremičnino pa se mi je zataknilo pri kreditu. Ko sem na banki povedala, da potrebujem kredit pa so mi tako rekli, da vsi jemljejo za nepremičnine hipotekarni kredit. Že ko slišim to besedo me stisne pri srcu. Pa ne vem zakaj. Ali mi lahko svetujete vi kakšne so prednosti in slabosti tega kredita.
Ja to je sedaj po novem zakonu. Do konca leta 2002 to ni bil pogoj in si lahko vzel določeno vsoto kredita za nepremičnino brez hipoteke.
Jaz sem vzela kredit na HYPO banki. Tam je bilo to možno izvesti, pa še najbolj ugodne pogoje so imeli in dejanska realizacija denarja je stekla zelo hitro.
Kar pa za BankAustria ne bi mogla trditi. Oni so mi dali kredit le na hipoteko, ter realizacija bi trajala tudi do en mesec. In nikakrsnih ugodnosti odobritve ne bi imela.
Je pa tudi hipoteka neka prednost glede na to, da boš vsaj čez leta postala dejanska lastnica, če boš le te obroke redno odplačevala.
LP
Ni res. Recimo pri NLB lahko dobiš kredit, ki ga zavaruješ s plačilom zavarovalne premije ali pa s poroki ali pa s kakšno kombinacijo. Omejitve so sicer naslednje: obrok ne sme presegati 1/3 čistega dohodka, odplačilna doba, ki je še smiselna pa je 10 let – pri daljši dobi plačuješ vglavnem le še obresti, kar pokaže že izračun na netu.
Večinoma vsi krediti slovenskih bank nad 4,0 MIO SIT pa gredo še na separatno obravnavo k Zavarovalnici Triglav, ker pač naše banke niso banke ampak samo hranilnice in si ne upajo tvegati skupaj s svojo stranko. Potem se lahko zgodi, da ti kljub upoštevanju vseh bančnih omejitev zavarovalnica Triglav (in gospa Nada donedavnega) naloži že kakšen dodaten pogoj – npr. obvezno življensko zavarovanje – po možnosti pri njih – in vpis police v njihovo korist (za primer, da te pobere preden odplačaš).
Ampak na koncu si brez hipoteke (zaenkrat še)! Sicer je pa tako, da pravi, zahodnjaški hipotekarni kredit bi bil boljši od tega, ampak menim da pri nas sploh še nimamo pravih tovrstnih kreditov.Namreč odplačevanje na recimo 30 let z relativno majhnimi obrestmi in recimo nakup nepremičnine praktično brez denarja – pač samo izobrazba in zaposlitev, pa gremo. Če ti pa ne znese, ti pa pač vzamejo. Ampak to je tvoj problem, ne pa da te vsi skušajo “zaščititi”.
Tihi to je že res. Samo ta 1/3 netto dohodka je zelo zelo nizka, pa še pogoj je ta da nimaš nikakršnih kreditov oz. obremenitev zraven.
Na tujih bankah pa so pogoji malce bolj blagi. Gledajo tvoje mesečne prihodke in ne netto znesek redne plašče, nato povzamejo cca. povprečja 6 mesecev. In še in še bi lahko naštevala zakaj sem se jaz tako odločila. Glavni vzrok je ta da sem dobila kredita kolikor sem ga pač rabila, tega pri NLB ne bi dobila oz. mi toliko ni bilo odobreno.
Kredit sem zavarovala s porokoma, in nikakršne življenjske police mi ni bilo treba sklepati in si nakopati še dodatnega stroška. To bom naredila takrat, ko bom priššla malce k sebi od vseh teh stroškov ki sem jih ob nakupu, sedaj opremljanju imela,……
LP
Ne ni, to nima nikakršne veze s tem.
Kredita pa dobiš le 40-70 % od cene, ki jo boš imela napisano na kupoprodajni pogodbi za celotno nepremičnino. Nič več. Se pravi, da moraš imeti že sam veliko prišparano, da greš v takšen nakup.
Oz. se s prodajalcem zmeniš, da v pogodbi napišete višjo vrednost stanovanja in nato ti dobiš željeni znesek kredita ki ga potrebuješ, ter na občini ti plačaš razliko tiste višine davka, za kolikor ste zvišali ceno oz. vrednost nepremičnine.
LP
Ja, vem, da je obrestna mera tudi odvisna od tega, ali si komitent ali ne. Ampak EU je postavila pristopni pogoj, da se zmanjšajo vse obrestne mere – tako varčevalne kot kreditne. To me je pravzapral zanimalo – in s 1.1.2003 naj bi to že veljalo, a ne vem za sigurno (na bančnih i-net straneh tega še nisem zasledil)…
Živjo,
meni se pa hipotekarni kredit ne zdi nič groznega, v tujini je to kar stalna praksa. Konec koncev, če ne bo denarja za odplačevanje hipotekarnega kredita, ga ne bo niti za kakršenkoli drugi kredit (mimogrede, kolikor jaz vem, tudi če je zavarovan pri zavarovalnici, te ta terja prej ali slej) in potem pač prodaš kar lahko, tudi lastno stanovanje.
Na NLB sva se s partnerjem pozanimala, kako je s krediti (za NLB vem, da je znižala obr. mere za 0,25 odstotne točke s 1.1.03), ker bova v kratkem kupovala, in praksa je nekako tako, da ti dajo hipotekarni kredit za 50% vrednosti nepremičnine, ostalo pa moraš imeti sam. Ti pa razna varčevanja, uporaba in redna odplačila kartic, nič prekoračitev na računu, dlje trajajoče poslovanje na banki in še ostale stvari (pozanimajte se!) kar bistveno znižajo obrestno mero kredita. Tudi varčevanja partnerja (oz. mogoče ostalih družinskih članov) se lahko upošteva.
Pa še nasvet – preden se kupuje nepremičnina je dobro se pozanimat glede kredita, da ne bo težav, ko bo nepremičnina “ta prava”, s kreditom pa komplikacije. Dobro je prej vedeti, kaj se lahko pričakuje od banke in kakšne dokumente je potrebno imeti, to pa prepreči živčni zlom in tekanje gor pa dol ob nakupu.
Želim vam lep dan,
Mia
Ni treba vzeti hipoteke, saj lahko vzameš gotovinski kredit, ki ga zavaruješ in v 5 letih odplačaš obroke, to je to. Ali pa vas več skupaj vzame tak gotovinski osebni kredit pa bo šlo. Škoda hipoteke, ker ne smeš nič s stanovanjem, če imaš gotovinskega, lahko v krizi prodaš stanovanje ali daš v najem. Tako je to, jaz bom to naredila, vzela na 5 ali 7 let (v mb banki ti dajo na polovico plače kredit, v nlb pa le eno tretjino in nič ne smeš imeti kaj drugega).
Jaz imam za sabo skoraj dvomesečno pot do hipotekarnega kredita v NLB, katera se je zame neugodno končala. Kredit sem potrebovala za nakup nepremičnine. Ker stanovanje ni bilo vpisano v zemljiško knjigo (3 leta stara novogradnja), sem morala dostaviti cel kup izpiskov za vse parcele na katerih stoji blok, geodetsko odločbo o preparceliranju, kupoprodajne pogodbe s katerimi je firma, ki je blok gradila pridobila vse parcele in še in še. Da bi v tednu, ko naj bi se zgodilo nakazilo, iz pravne službe dobila podatek, da kupoprodajna pogodba za to stanovanje ni primerna za odobritev kredita. Original pogodbe se je namreč pred časom zgudil, lastnica je pridobila overjeno nadomestno pogodbo, vendar na osnovi te, mi niso dali kredita. Bila sem jezna kot že dolgo ne- vse to bi mi lahko že na začetku povedali. Okrog sem letala z 2 mes. starim dojenčkom (varstva nisem imela). Obrnila sem se na Hypo Banko, kjer bomo ta mesec realizirali kredit- pod bolj ugodnimi pogoji kot pri NLB! Secveda bom ob tem postala njihov komitent. NLB kljub vsem ugodnostim (pod 35 let, njihov komitent,..) ni bila spet tako zelo ugodna.
Nasvet: za vse se na že na začetku do vsake majhne podrobnosti dobro pozanimajte, ker referenti velikokrat vseh informacij ne vedo iz prve roke!!