Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Kreatinin

Kreatinin

Pozdravljeni!

Osebi so iz zravstvenih razlogov odstranili ledvico.
Redne preiskave krvi kažejo, da se vsakoletno v krvi povečuje kreatinin (cc 15 enot / leto). Trenutno stanje je 144.
Ali in kako je možno trenutno stanje omilit.

Hvala za odgovor in lep dan.

Misa

Spoštovani!

Kreatinin je odporni stranski produkt kreatina, proteina, ki oskrbuje energijo za krčenje mišic. Telo izdeluje kreatinin sorazmerno enakomerno, odvisno od mišične mase. Mišična masa se od dneva do dneva ne spreminja veliko. Potemtakem se stalno izdeluje majhna, toda sorazmerno stalna količina kreatinina.

Ledvice filtrirajo v krvi »slabe izdelke«, kakor so kreatinini. Ti prehajajo skozi stene milijonov tankih krvnih žil (kapilar) v vaših ledvicah in se končno izločijo v urin.

Skozi ledvice se torej izločajo iz telesa snovi, ki so ne le odveč, temveč nekatere za organizem celo strupene. Če zaradi obolelih ledvic te snovi ostajajo v telesu, povzročijo hude motnje. Zato moramo skrbeti, da si ohranimo ledvice zdrave.

Vnetje ledvic je lahko posledica raznih nalezljivih bolezni, na primer škrlatinke, davice idr. Tudi uživanje alkohola, lahko poškoduje ledvice. Če so ledvice okvarjene, je seč moten in tudi manj ga je. Preiskava pokaže, da so v njem beljakovine in tudi rdeča krvna telesca. Bolezni ledvic je treba skrbno zdraviti. Najvažnejša je pri tem pravilna prehrana, ki jo predpiše zdravnik. To je hrana, ki ledvice čim manj obremenjuje.

Prehrana bolnika z ledvičnimi obolenji je izredno zapletena in se razlikuje od primera do primera, ravno tako je odvisna od trenutnega zdravstvenega stanja, od vrste zdravljenja in še nekaterih dejavnikov. Za vsakega bolnika posebej je potrebno določiti dovoljeno količino soli, vode, kalija, fosfatov in beljakovin. Glede na skop opis ne morem opisati priporočljive diete! Svetujem vam lahko le, da v nefrološki ambulanti v katero gospod hodi, zahtevate pogovor z medicinsko sestro-svetovalko prehrane, ki vam bo posredovala natančnejša navodila.

SREČNO

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close