kreatini in sečnina v krvi
Ali lahko vplivaš s prehrano ali kakšnimi zeliščnimi zadevami na povečan kreatin in sečnino (gre za prijatelja ki iam težave z ledvicami) ?
Kreatinin in sečnina se povišata zaradi nepopolnega delovanja ledvic, zato preostajajo v telesu dušične snovi, ki telo zastrupljajo in jih je v končni fazi treba iz telesa odstranjevati umetno z dializo.
Vaš znanec lahko naredi ta trenutek le to, da se striktno drži ledvične diete in se izogiba beljakovinskim jedem, da bi se pa zdravil s čajčki, pa ne verjamem.
Ali se naj izogiba vsem beljakovinam ali samo živalskim ?
Ni potrebno, da se popolnoma izogiba beljakovinam, tudi tistim živalskega izvora, le vnos je treba nadzorovati in ga prilagoditi okvari ledvic. Če je ta majhna, potem lahko je več beljakovin, če je zelo slaba pa skoraj nič in to nobenih. O tem se mora posvetovati z nefrologom. Z obremenilnimi testi so zagotovo preverili izločevalno sposobnost ledvic, zato se da preračunati, koliko beljakovin dnevno sme vnesti, ne da bi dušičnati presnovki ostajali v telesu.
Jaz imam enak problem in me zanima na podlagi česa se to izračuna in ali večja količina vode (6 litrov na dan) ne pripomore k hitrejšemu izločanju strupov in normalni pH vrednosti? Jaz bi moral omejiti predvsem purine, ker sem nagnjen k tvorjenju sečnih kamnov (kalcij+magnezij). Iz tabele sem razbral, da skuta ne vsebuje purinov oz. zanemarljivo malo, vsebuje pa veliko beljakovin, zato me zanima, v koliksni meri lahko skodi ledvicam (dnevne kolicine v 14 dnevnem ciklu s presledki so 1500g). Zadnji testi so pokazali vrednosti:
pH: 7,5
sečnina normalna 5.7
kretinin:133
Zadnji koncentracijski poskus pred dvemi leti je pokazal izlocanje urina 68ml/min/1,72m2. Kaj zdaj to pomeni in kaksna bi naj bila pravilna kolicina beljakovin, ki pa vem da zdaj niti slucajno ni. Hvala vam za odgovor.
LP, miki
Priznati moram, da vašega vprašanja ne razumem dobro. Predstavljajte si, da sta ledvici gost filter, skozi katerega se vse odpadne snovi iz krvi “precedijo” v urin. Če je filter delno zamašen, potem se ne filtrira dovolj in v krvi odpadne snovi ostajajo. Sečnina in kreatinin sta pokazatelja, koliko “umazanije” preostane.
Če imate ledvično insuficienco (tako se reče zgoraj navedeni okvari) potem se morate izogibati bolj ali manj vsem beljakovinam, zaradi nagnjenosti k tvorjenju kamnov pa jedem, ki imajo veliko kalcija ( mleko!) Kreatinin imate le malo povišan, zato se vam vsem beljakovinam seveda ni treba odreči, vendar se morate o načinu prehranjevanja, glede na okvaro, pač pogovoriti z nefrologom.
Pozdravljeni,imam SLE in trenutno zvišan kreatinin na 240.Kako si lahko pomagam poleg vseh zdravil,ki jih imam?
O vasem stanju in zdravilih vem zal premalo, da bi lahko karkoli pametnega odgovorila.
Lep pozdrav
Zanima me sledeče. Imam ledvične kamne. Pred nekaj dnevi so se začele bolečine ledveno zadaj. Šel sem na urgenco kjer so mi vzeli kri ter urin. Vrednost kreatinina je bila 117. Verjetno sem tisti dan tudi malce manj pil ker sem se bal da bi kamni ali pesek zamašili kak odvod. Sečnina je bila 6.2. Zanima me ali so te vrednosti normalne, ter koliko tekočine dnevno priporočate da popijem. Ter še koliko, bi moralo biti dnevno urina.
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
pri mlademmoškem je kreatinin 117 lahko še normalna vrednost. Jekonstanten, bolj odvisen od mišične mase in ne kaže stanja hidracije, ampak ledvično funkcijo. Še en parameter je pomemben, in sicer vrednost oGF. To je ocenjena glomerularna filtracija, Normalna vrednost je preko 90. Vrednost sečnine pokaže stanje hidracije.
Ta logika, da se bodo kamni premikali in zamašili izvodila, če boste veliko pili, ne zdrži, saj se urin stalno dela, tako da se bodo, če so majhni, lahko premaknili v sečevod tudi, če je malo urina. Veliko je potrebno piti, da je urin, ki nastaja, razredčen in da ga je več, da se kamni ne povečujejo oz. ko se te izločijo, da se ne delajo več. Tako svetujemo popiti okrog 3 litre tekočine na dan, najbolje vode, da nastane 2 litra ali več urina.
Seveda potrebujete nadaljevanje diagnostike in zdravljenje, da se kamni, ki jih imate, odstranijo, preprečevati je treba tudi nastajanje novih.
LP!
Tema je zaprta za komentiranje.