Najdi forum

Krči v želodcu

Spoštovani!

Stara sem 35 let in pred 3 meseci so mi postavili diagnozo ulcerozni kolitis. Jemljem tablete Salofalk, in sicer 3 x 1g na dan. Težave z želodcem, se pravi krči, so se mi začeli pred kakim tednom. Moja zdravnica mi je predpisala tabelte Nilar 20 mg, po katerih mi kar odleže. Bila sem tudi na UZ trebuha, kjer je bilo vse vredu, tudi izvidi krvi in urina so v mejah normale. Po mnenju zdravnice gre verjetno le za vnetje želodčne sluznice, kar je verjetno povezano z jemanjem zdravil. Nilar sedaj jemljem 4 dni in se strogo držim “želodčne” diete. Krči se sicer še pojavljajo, vendar ne če ležim, le v primerih, ko delam ali se sklanjam. Za gastroskopijo še nekako zbiram pogum.
Zanima me kakšno je vaše mnenje na opisano. Ali bi lahko šlo za kaj resnejšega (rak)? Mislite, da bi se le morala odločiti za gastroskopijo? Kako dolgo predvidoma trajajo take težave ob jemanju zdravil in dieti?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana!

Glede na to, da imate ulcerozni kolitis le tri mesece in da so se težave pojavile po jemanju Salofalka, gre lahko za stranski učinek zdravila. Nekateri ljudje ne prenašajo tega zdravila, pride lahko do vnetja trebušne slinavke. Iz navedenega ni razvidno, ali so vam v krvi kontrolirali amilazo in lipazo. Če težave po Nilarju ne bodo popustile, je potrebna kontrola pri lečečem gastroenterologu, ki vas zdravi zaradi ulceroznega kolitisa.

Lp,Nataša Smrekar

Najprej se vam zahvaljujem za odgovor, imam pa še eno vprašanje. Salofalk jemljem že 4 mesece, saj so mi ga preventivno predpisali že pred postavljeno diagnozo in zato me zanima, glede na to, da do sedaj nisem imela nobenih težav z zdravilom, ali je res možno, da so se težave začele šele po 4 mesecih jemanja? Ali se ne bi to praviloma moralo pokazati že prej?
Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Načeloma se stranski učinki zdravil pojavijo kmalu po začetku jemanja, vendar to ni pravilo. Bolniki z ulceroznim kolitisom redko tožijo o bolečinah v žlički, ponavadi se težave pri njih pojavijo po jemanju bolj specifičnih zdravil kot je npr. kortikosteroid.

Lp.

New Report

Close