Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. V soboto zjutraj so se mi začeli krči v trebuhu, trajali cel dan, posledično sem morala pogosteje odvajati blato, nisem pa imela driske..V blatu je prisotna rjava sluz, krvi pa hvala bogu ni. Včeraj je bilo stanje malo boljše, me je pa še bolel trebuh (v višini popka po celi dolžini). Vročine menda nisem imela. Cel dan sem jedla prežgano juho, prepečenec in nisem hodila odvajat blata, zvečer sem spila kamilični čas. Sicer se tudi počutim bolj slabo. Ponoči sem se zbudila dvakrat, ob 1h in 4h in me je “zašraufalo”, sem morala na wc.Blato je zdrizasto, vmes je rjava sluz.Boli me tudi trebuh, se mi zdi, kot da moram na wc, ko grem, ne morem odvajat.
Zanima me, kaj bi to lahko bilo, ali je kaj zaskrbljujočega, koliko časa še lahko to traja, preden me mora začeti skrbeti in moram k zdravniku. Prosim za kakšen nasvet in pomoč.
Hvala
spoštovani,
verjetno prebolevate gastroenteritis, večinoma je to viroza. Mine sama od sebe, zdravljnje pa je simptomatsko. Če se ne izboljša v 2-3 dneh, če se bistveno poslabša morate obiskati zdravnika.
LP, Marija Š. Gašperšič
Spoštovani!
Ker sem v blatu opazila tu in tam rdečo pikico sem šla včeraj (torek) k zdravnici, ki pa mi je rekla, da če 14 dni tole traja potem ukrepa dalje, sicer pa naj ne paničarim, dala mi je Spasmex za krče, ki pa ga ne bom jemala. Krčev je sicer manj vendar pa imam še vedno drisko, blato je zmeraj bolj zdrizasto, včasih pa gre iz mene tudi sama sluz rjave barve. Ali morda obstaja samoplačniško preverjanje blata v laboratoriju, ker ne nameravam čakati 14 dni, namreč me je že pošteno strah.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
težave s prebavo , ki trajajo 1-2 tedna, so posledica virusne okužbe sluznice oziroma gre za infekcijski enteritis. Zato vam je zdravnica verjetno rekla, da vas bo napotila na preiskave, če v 2 tednih ne bo dobro. Dvomim, da vam je rekla, da ne paničarite. Verjetno so to vaše besede. Torej, pregled blata se da opraviti samoplačniško v vsakem laboratoriju, povedati pa morate, kakšno preiskavo želite. V vašem slučaju menim, da preiskava ni potrebna. Simptomatsko zdravilo, ki vam ga svetujem, je probiotik. Pomaga tudi čaj iz kumine in janeža. Jejte banane, prepečenec, naribana postana jabolka, kakšno juho in podobno.
LP, Marija Š. Gašperšič