Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Krči v spodnjem delu trebuha

Krči v spodnjem delu trebuha

Pozdravljeni,

sem v 24 tednu in 5/7. Na vas se obračam glede občasnih krčev/zategovanja/pritiska v spodnjem delu trebuha. Gre za neprijeten občutek, ki ni otrdevanje trebuha – trebuh ostane mehak, a vseeno čutim zategovanje ali notranji krč, pogosto lokaliziran na sredini v spodnjem delu trebuha. Ni krvavitve ali abnormalnega izcedka, plod se redno premika, počutje pa je sicer v redu. Dnevno spijem 2 tableti magnesola.

Naj omenim še, da sem imela pred nosečnostjo potrjeno endometriozo, zato se zavedam, da sem morda nekoliko bolj občutljiva na spremembe v medeničnem predelu in me zato skrbi, kaj je še v mejah normale, saj ne bi rada delala panike po nepotrebnem.

Zato me zanima naslednje: 

– kakšni krči so še normalni v drugi polovici nosečnosti, in kdaj je smiselno ukrepati oz. se oglasiti na pregled?

– Kolikšna je priporočena dnevna količina magnezija za nosečnico, in do katerega tedna ga je priporočljivo jemati?

Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.

Lep pozdrav,
N

Odgovor na objavo uporabnika
sn99, 06.05.2025 ob 23:24

Pozdravljeni,

sem v 24 tednu in 5/7. Na vas se obračam glede občasnih krčev/zategovanja/pritiska v spodnjem delu trebuha. Gre za neprijeten občutek, ki ni otrdevanje trebuha – trebuh ostane mehak, a vseeno čutim zategovanje ali notranji krč, pogosto lokaliziran na sredini v spodnjem delu trebuha. Ni krvavitve ali abnormalnega izcedka, plod se redno premika, počutje pa je sicer v redu. Dnevno spijem 2 tableti magnesola.

Naj omenim še, da sem imela pred nosečnostjo potrjeno endometriozo, zato se zavedam, da sem morda nekoliko bolj občutljiva na spremembe v medeničnem predelu in me zato skrbi, kaj je še v mejah normale, saj ne bi rada delala panike po nepotrebnem.

Zato me zanima naslednje: 

– kakšni krči so še normalni v drugi polovici nosečnosti, in kdaj je smiselno ukrepati oz. se oglasiti na pregled?

– Kolikšna je priporočena dnevna količina magnezija za nosečnico, in do katerega tedna ga je priporočljivo jemati?

Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.

Lep pozdrav,
N

Občutki tiščanja v spodnjem delu trebuha in v medenici so v nosečnoti pogosti zaradi naraščajoče teže maternice in raztegovanja vezi in širjenja kosti medenice, običajno se poslabšajo zvečer oz pri utrujenosti. Če so bolečine močne ali se slabšajo, je smiselno preveriti dolžino materničnega vratu.

Ob skeletnih bolečinah včasih pomaga fizioterapija.

Magnezij lahko jemljete celo nosečnost, 300-400 mg na dan.

lp, N.

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close