Pozdravljeni!
Stara sem 32 let, 1 mesec po operaciji žolčnih kamnov. Pred 14 dnevi sose mi začele pojavljati občasno hude bolečine v predelu želodca in žličke, kot neke vrste krči! Bolečine čutim tudi v desni roki, med lopaticami in pa čutim kot nek tujek v požiralniku. Zdravnica upa, da je to še od operacije (laporokopske), vendar pravi da že kar malo preveč dolgo traja, da bi to moralo izzveneti v 14 dni po operaciji.
Ob krčih si pomagam s tem da vzamem 2 tableti Spasmexa, redno pa sem vsako jutro jemala na tešč 1 tableto Acipan-a (20mg), sedaj mi je zdravnica rekla naj redno jemljem po 2 tableti Acipana in pa 2 tableti Spasmexa kot preventivo.
Zanima me, če je to posledica operacije ali kaj drugega? Bi bila potrebna gastroskopija?
Bi lahko šlo tudi za raka na želodcu ali požiralniku?
Pozdravljeni!
Ko odstranijo žolčnik ne odstranijo procesa zaradi katerega nastajajo kamni. Zaradi tega imajo lahko ljudje še vedno napade žolčnih kamov, saj se ti pojavijo sedaj v žolčevodu. Poleg tega se po operaciji žolčnika sedaj žolč prosto izteka v dvanajstnik in od tod nazaj v želodec, kar lahko povzroči hude težave zaradi agresivnosti žolčnih kislin. Zapleti po operaciji se ponavadi pojavijo takoj.
Svetujem, da se opravi UZ trebuha, kjer se vidi širina žolčevoda (če so v njem kamni, je širši). Poleg tega svetujem določitev hepatograma. V primeru, da se izključijo kamni v žolčevodu, potem je potrebno zaradi suma na biliarni gastritis v terapijo poleg Acipana uvesti še prokinetik Tametil ali Reglan. Pomaga tudi Rupurut kot vezalec žolčnih kislin. Seveda je določen čas potrebna tudi žolčna dieta.
Če bodo težave hujše in se bodo stopnjevale, pa je potrebna kontrola pri operaterju, ki je poseg opravil.
Lp,Nataša Smrekar