Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Krči pri srcu

Krči pri srcu

Pozdravljeni

Pregled pri pulmologo (sarkidoza)v UKC Maribor imam 11.3 2025 čeprav imam napotnico zelo hitro zanima me ali mi lahko sarkidoza pusti kakšne trajne posledice glede na to da sem že od začetka Decembra v staležu in se bojim ,da  nebi nastala še dodatna škoda.Ali je ta bolezen res takšna,da ni potrebe po takojšnji obravnavi , čeprav imam pekoči občutek v predelu srca in lopatice . Zdravnik mi ni hotel predpisati nobenih tablet saj je rekel ,da moram prvo opravit preglede na pulmologiji . Zanima me vaše mnenje.

Hvala za odgovor

Lp.

Pozdravljeni

Spet se obračam na vas glede bolezni sarkidoza.Na prvi pulmološki pregled imam 11.3.25 to je štiri mesece od kar me je v službi doletela bolečina v predelu srca dva meseca in pol smo rabili da smo ugotovili da ni problem v srcu ampak v pljučih .Zanima me kakšne so lahko škoda glede na to da je že štiri mesece od začetka problema in ali je lahko sarkoidza rakasta ali se vidi na CT slikanju .Sem nekadilce.Hvala že naprej za odgovor.

Lp

Spoštovani

Razumem, da se počutite zaskrbljeni zaradi svoje diagnoze in poteka bolezni. Vendar pa najprej vas želim pomiriti, da sarkoidza ni rakasta bolezen. Sarkoidna bolezen je vnetno stanje, ki povzroči nastanek majhnih vnetnih kopičenj celic (granulomi) v različnih organih, vključno s pljuči, koži, očmi, jetri in drugimi deli telesa.

Glede na to, da ste že štiri mesece od začetka simptomov, boste vsekakor potrebovali nadaljnje spremljanje s pulmologom. Na vašem naslednjem pregledu (11. 3. 2025) bo pulmolog verjetno naredil nadaljnje preiskave, da bi oceni, kako bolezen napreduje. Če imate še vedno bolečine v prsih ali težave z dihanjem, je to pomembno, da zdravnik upošteva pri nadaljnjem zdravljenju.

Sarkoidza je lahko zelo raznolika bolezen, ki se pri različnih ljudeh manifestira na različne načine. S pravočasnim zdravljenjem in spremljanjem lahko večina ljudi s sarkoidzo vodi popolnoma normalno življenje, vendar je spremljanje bolezni ključno za preprečevanje morebitnih zapletov. Ne pričakujem, da bi se stanje tj napredovanje bolezni bistveno poslabšalo v 4 mesecih.

LP

Pozdravljeni

Najlepša hvala za odgovor in vse dobro vam želim.

Lp

Pozdravljeni

Spet se obračam na vas ,ker poznate mojo stanje bolezni saj sem vam že pisal (sarkoidoza). Trenutno sem spet v staležu . Komisija me je že  dvakrat dala delat za 4 ure vendar sem moral it nazaj v bolniško saj so ne spet začele močno pečat pljučne bezgavke.Zaposlen sem v podjetju kjer sem polnilec plinov (propan,butan). Trenutno sem teden dni na bolniški saj vedno ,ko pridem v stik z plinom me začne močno pečt v pljučih tako močno da sem moral iti v UKC Maribor kjer so mi samo naredili RTG pljuč navadni in pregled pljučne funkcije vse isti kot prvič .Zdravniku pulmologo sem rekel naj mi dajo nekaj proti bolečinam saj komen zdržim pa mi ni dal nič je rekel naj počakam na CT slikanju(kontrastom),ki mam 5.5 pogovor z zdravnikom pa komen 11.6.Od decembra pa do zdaj me samo spremljajo zdravijo pa z ničemer jas pa trpim od bolečin .Kaj mi vi svetujete glede na mojo stanje,ki se vleče tako dolgo . Kakšne razjede lahko nastanejo zaradi tega ker me ne zdravijo (Medrol).Zelo sem razočaran nad tem da, čakajo.Bojim se da bom na koncu dobil še kakšnega raka zaradi njih, ker me ne zdravijo V mesecu februarju sem imel Ct slikanje brez kontrasta bronhoskopije še nisem imel.Problem je da me komisija dala dvakrat delat 4 ure in vedno,ko začnem vdihavati plin me začne vse močno pečt pljučne bezgavke in pljuča sem povedal pulmolgu.Zanima še me ali se na navadnem Ct slikanju vidi če bi bil prisoten rak ,Na izvidu so mi napisali številni perilimfatični noduli v pljučih in blago povečane bezgavke v MEDIASTNUMU NU IN HILUSIH-verjetno sarkoidoza.Tudi infiltrat levo globoko POSTEROBOZALNO je lahko posledica alveolarne sarkoidoze,DD pljučni infarkt? PLEVRALNEGA IZLIVA LEVO NI.Hvala že naprej za odgovore

Lp.

Spoštovani

Zelo mi je žal, da trpite zaradi bolečin in da se vam zdi, da vas zdravstveni sistem pusti čakati brez ustreznega zdravljenja. Vaša situacija je resna in popolnoma razumem vašo zaskrbljenost. Na podlagi opisa CT-ja, perilimfatični noduli v pljučih in blago povečane bezgavke v mediastinumu in hilusih so značilni za sarkoidozo, infiltrat levo posterobazalno lahko kaže na aktivno vnetje – možnost alveolarne sarkoidoze ali pljučnega infarkta, brez plevralnega izliva – to pomeni, da ni tekočine med pljučnimi ovojnicami. Vse to skupaj ustreza sliki aktivne sarkoidoze, ki lahko povzroča bolečine, zatekanje bezgavk, pekoč občutek v prsih, zadihanost in kašelj. Vaša izpostavljenost pri delu (propan, butan) lahko draži dihalne poti in sproži poslabšanje sarkoidoze ali celo povzroča sekundarne vnetne spremembe. Delovno okolje je za vas verjetno neprimerno, dokler nimate ustrezno zdravljene bolezni. Zdravljenje s sarkoidozo je posamično prilagojeno in ni nujno, da vsak pacient potrebuje kortikosteroide. Vendar pa ob jasni simptomatiki in dokazani aktivnosti bolezni (kot pri vas!), je zdravljenje pogosto nujno. Najpogosteje se uporablja Medrol (metilprednizolon) ali Prednizon za zajezitev vnetja. Če vam že več mesecev traja bolezenska aktivnost in bolečine, je nesprejemljivo, da vas samo opazujejo brez vsakršnega zdravljenja ali protibolečinske podpore. CT brez kontrasta je koristen za oceno strukture pljuč, nodulov in bezgavk, vendar ni popoln za izključitev raka, še posebej zgodnjih sprememb ali majhnih tumorjev. Če so bile spremembe simetrične in perilimfatične ter niso rasle, je verjetnost raka nizka. Vendar pa se za boljšo oceno priporoča CT s kontrastom in/ali PET-CT, če obstaja sum. Nezdravljena aktivna sarkoidoza lahko povzroči fibrozo pljuč (trajna brazgotinavost), zmanjšano pljučno funkcijo, kronično bolečino, okvare drugih organov (oči, srce, jetra…), zelo redko – pretvorbo v limfom ali povečano tveganje za rak, če je dolgotrajno vnetje prisotno. Priporočam, da zahtevate predčasen pregled pulmologa, ne čakajte do 11.6. Povejte, da so bolečine nevzdržne. Če je možno, poiščite drugo mnenje pulmologa – po možnosti iz druge bolnišnice (npr. UKC Ljubljana ali ZZZS plačano zasebno mnenje). Zahtevajte oceno delovne zmožnosti pri invalidski komisiji ZZZS – verjetno ste nesposobni za delo s plini. Vprašajte za protibolečinsko zdravljenje – to ni stvar razprave, temveč pravica. Ko bo CT s kontrastom narejen, zahtevajte natančno oceno aktivnosti bolezni in takojšen terapevtski načrt. Če se bo stanje še slabšalo, pojdite na urgenco – s poudarkom na bolečinah, nemožnosti dihanja, nezmožnosti opravljanja dela.

Žal je to vse kar vam lahko svetujem. Upam, da se bo stanje kmalu uredilo in,  da boste deležni ustrezne obravnave.

LP

Pozdravljeni

Najlepša hvala za odgovor.Jaz samo upam,da mi v teh mesecih res ni nastal kakšen rak zaradi  takšne obravnave.Zelo sem razočaran nad dr. Iztokom Fošnaričem v UKC Maribor,za takšno obravnavo neglede na to ,da sem mu razložil moje hudo stanje .

Hvala vam in vse dobro vam želim.

Lp

Odgovor na objavo uporabnika
Boško897, 08.02.2025 ob 08:29

Pozdravljeni

Najlepša hvala za hiter odgovor in vse dobro vam želim lp.

Hvala za hiter odgovor, https://kuhinje-nemec.com/ vse najboljše tudi vam!

Pozdravljeni

Obračam se na vas in že naprej hvala.Danes sem dobil izvid CT slikanje z kontrastom, če mi lahko malo obrazložite saj poznate moj prvo mnenje CT brez kontrasta.

Mnenje :Morebitnih perilimfatično razporejenih nodulov oz drugih sprememb v pljučnem parenhimu ,ki bi govorile v prid sarkoidzi,ne vidim.Droben nodul v desnem spodnjem režnju,ki je premajhen za natančnejšo karakterizacijo (DD pridruženih vnetnih infiltratov ne morem izključiti,klinika? Strukturno spremenjeno maščevje sprednjega mediastinuma -DD v sklopu hiperplazije timusa?Brez patološko povečanih bezgavk v toraksu .CT videz reaktivne bezgavke desno paratrahealno,preostale mediastinalne bezgavke so manjše.

Zelo se bojim, da nebi bil kakšen rak ali bi bil tu v izvidu že zabeležen ali je strah odveč?

Hvala in vse dobro vam želim.

Hvala

Spoštovani

Razumem vaš strah – vsak zapis iz CT-izvida lahko hitro vzbudi skrb, še posebej, če se omenjajo izrazi kot nodul, bezgavke ali spremembe v maščevju. Naj vam razložim vaš izvid v bolj razumljivem jeziku in pomagam umiriti skrbi:

1. »Morebitnih perilimfatično razporejenih nodulov oz. drugih sprememb v pljučnem parenhimu, ki bi govorile v prid sarkoidozi, ne vidim.«

To pomeni, da ni znakov za sarkoidozo, kar je dobro. Sarkoidoza je vnetna bolezen, ki lahko prizadene pljuča.

»Droben nodul v desnem spodnjem režnju, ki je premajhen za natančnejšo karakterizacijo (DD pridruženih vnetnih infiltratov ne morem izključiti, klinika?)«

Našli so majhen vozliček (nodul) v spodnjem delu desnega pljuča. Ta je tako majhen, da ga ni mogoče natančno oceniti, zato zdravnik predlaga, da se klinično (glede na simptome, laboratorij, itd.) oceni, ali gre morda za kakšno prebolelo ali aktualno vnetje.

To je pogosta najdba in ne pomeni raka. Takšni drobni noduli se zelo pogosto pojavijo pri zdravih ljudeh (npr. po okužbah, alergijah, itd.). Običajno jih zdravniki le spremljajo.

»Strukturno spremenjeno maščevje sprednjega mediastinuma – DD v sklopu hiperplazije timusa?«

Spremenjeno maščevje ob prsnici je verjetno povezano s timusom (žlezo, ki je bolj aktivna pri mlajših in lahko tudi v odraslosti ostane nekoliko povečana). Lahko gre za hiperplazijo timusa, kar je nenevarno in ni znak raka.

»Brez patološko povečanih bezgavk v toraksu.«

Nobena bezgavka v prsnem košu ni sumljiva ali povečana, kar je zelo pozitiven znak.

»CT videz reaktivne bezgavke desno paratrahealno, preostale mediastinalne bezgavke so manjše.«

Ena bezgavka je rahlo povečana, vendar ima značilnosti reaktivne bezgavke, kar pomeni, da je verjetno odziv na neko vnetje ali dražljaj, ne pa rakasta sprememba. To je običajno in pogosto.

Glede na napisano:

NI znakov raka.

NI patološko povečane bezgavke, le reaktivna (kar je običajno).

Majhen nodul je verjetno nenevaren, a ga bo morda treba kontrolirati čez nekaj mesecev, kar je standardni postopek.

Sprememba v timusu je verjetno benigna (hiperplazija).

Kaj zdaj?

Če nimate znakov bolezni (vročina, kašelj, izguba teže, bolečine), ni razloga za paniko.

Zdravnik vam bo verjetno predlagal kontrolni CT čez 3–6 mesecev, kar je rutinsko za spremljanje takih drobnih sprememb.

Če bi šlo za rak, bi izvid jasno zapisal sum na maligno tvorbo, patološko bezgavko, invazivne spremembe, itd. Tega ni.

LP

Pozdravljeni

Najlepša hvala za vse odgovore zelo sem vam hvaležen, da ste me pomirli saj sem bil zelo v skrbeh .

Vse dobro vam želim in še enkrat najlepša hvala.

Lp

Pozdravljeni

Spet vam pišem,ker sem 7.5 ko sem vam poslal Mnenje CT S  KONTRASTOM za obrazložitev spregledal en del stavka in bi vas prosil , če mi še to lahko obrazložite.Upam ,da ni kaj hudega.MNENJE : Nekaj manjših zgostitev levo bazalno -lahko subsegmentne atelektaze,DD pridruženih vnetnih infiltratov ne morem izključiti, klinika?

Hvala že vnaprej za odgovor

Lp

Spoštovani,

Malo pozen odgovor, sicer pa menim, da ni nič nevarnega, vse je odvisno od simpotomov (klinika). Če so to res atelektaze, gre za blago in pogosto prehodno stanje. Če bi šlo za vnetje, bi bilo treba spremljati simptome in po potrebi začeti zdravljenje.

Kaj pomeni CT izvid glede na sum na sarkoidozo?

“Nekaj manjših zgostitev levo bazalno – lahko subsegmentne atelektaze, DD pridruženih vnetnih infiltratov ne morem izključiti, klinika?”

Zagotovo ne gre za tipične znake sarkoidoze.

Nekaj nespecifičnih sprememb v spodnjem levem delu pljuč,  lahko pomenijo atelektaze (kolapsiran manjši delček pljuč – pogosto nenevaren), vnetne infiltrate, kar bi lahko bila npr. prebolevajoča ali blaga okužba, redkeje pa tudi nespecifične spremembe pri vnetnih boleznih, kot je sarkoidoza – vendar ni značilno za sarkoidozo, ki običajno ne prizadene le bazalno in v tako majhnem obsegu.

Radiolog predlaga, da se za razlago teh sprememb upošteva vaše klinično stanje t.j vaše simptome (suh kašelj, utrujenost, bolečine v prsih,  povišan ACE (angiotenzin-konvertirajoči encim), kalcij itd. )

Torej, te spremembe niso tipične za sarkoidozo. Verjetneje gre za manj pomembne in prehodne spremembe (atelektaze ali vnetje). Če je sarkoidoza še vedno v diferencialni diagnozi, bodo pomembne klinične preiskave (krvni testi, ACE, kalcij, tuberkulinski test), funkcijski testi pljuč (spirometrija),biopsija, če obstajajo dostopne spremembe.

LP

Pozdravljeni

Najlepša hvala za odgovor,da ste mi vse tako lepo obrazložili in vse dobro vam HVALA

LP

New Report

Close