Najdi forum

Spoštovani,

star sem 42 let in do dveh let nazaj nisem imel posebnih zdravstvenih težav. Potem so se najprej začele pojavljati bolečine v križu, ki občasno izžarevajo proti spodnjim okončinam, včasih pa so locirane zgolj na ledveni del hrbtenice. Te bolečine sem nekako vzel za “svoje” in jih lajšam z vajami za hrbet in protibolečinskim tabletami.
Kasneje ( približno pred letom in pol ) pa je nastopila težava, ki mi vedno bolj otežuje normalno življenje doma in v službi. V desnih mečih mi namreč mišica konstantno trza oziroma se krči in sprošča. Žarišče se pomika od zgornjega dela mečne mišice do pete. Je zelo moteče, ker se to “delovanje” mišice ne ustavi niti za trenutek in se vedno stopnjuje do močnih in bolečih krčev predvsem ponoči. Skoraj ne mine noč, da me ne bi krči dva do trikrat zbudili. Težave so še izrazitejše, če je noga čez dan še bolj obremenjena. Krčnih žil nimam.
Marca 2013 se opravil pregled EMG in elektro fiziološki povzetek navaja sumljivo nenormalno spontano aktivnost v obliki podaljšane insercijske aktivnosti in fascikulacij ter dubletov. EMG najdbe niso bile povsem prepričljive so pa združljive z blago subakutno aksonsko okvaro v segmentu S1. Patelarni refleksi so izzivni, Ahilovi ne.
Ker je noga relativno funkcionalna, nadaljnjih preiskav niso delali. Čutim, da se mi stanje poslabšuje. Zametke krčev čutim v stegenski mišici, boleče koleno spremlja bolečina pri pokrčenju. Nogo lahko pokrčim le do polovice.
MRI LSH 2013 : Blaga spondiloza in zmerna spondiloartroza. Protruziji diskov L4 L5 ter L5 in S1.
Stenoza lateralnega recesusa in nevroforamna L4 L5 desno, stenoza nevroforamna L5 S1 obojestransko.
MRI LSH 2014 : Širokobazna centralna desnostranska paracentralna protruzija diskusa na nivoju L5/S1, ki vtiskuje korenino S1.

Ali mi iz opisanega lahko svetujete ali bi mi s terapijami v vaši ordinaciji lahko ublažili trzanje ?
Hvala in lep pozdrav
Sebastjan

Pozdravljeni,

vzroki t.i. krčev so lahko različni:
– najbolj pogosto gre za krčenje mišic, ki ga povzroči primanjkljaj kalcija in prizadane katerokoli mišico
– lahko je to posledica okvare krvnega obtoka ali
– okvara določenega živca, najverjetneje kot posledica anatomskih sprememb oziroma posebnosti.

Slednji vzrok (okvara določenega živca), t.i. conski vzrok je od vseh treh tudi najbolj zahteven, kar sumim, da je vzrok tudi v vašem primeru. Na slikah MRI so v segmentu S1 vidne spremembe, odkrili so izpad ahilovih testov (ni sicer zabeleženo, na kateri strani, zato predvidevam, da na obeh), kar lahko kaže na okvare hrbtenjače. V tem primeru gre za resno težavo, ki jo je nujno potrebno zdraviti.

Lahko pa tudi, da gre za povsem običajno vrsto ishialgije (išijasa), kar tudi uspešno in precej bolj enostavno zdravimo s tehnikami manualne medicine.

Priporočam, da se naročite na pregled v eni od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi klinične slike lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja. S seboj prinesite tudi vse izvide in slike.

Posredujem vam kontaktne informacije ordinacij:http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close