Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija krči

krči

Lepo pozdravljeni!
Vesela sem tega foruma, saj smo mlade mamice hitro zaskrbljene, če je z otrokom kaj narobe. Sin je star dobrih 7 tednov (odpustna teža 2850g, velikost 50 cm) in zelo lepo sva se ujela, tako glede dojenja(v 5 tednih je pridobil 1,5 kg in 5 cm), nege in spanja. Na prvem pregledu(pri 5 tednih) sva dobila AD3 kapljice, ki sem jih začela uvajati s 6 tednom. Na 2 dni sem odmerek povečala za eno kapljico. Ko sem mu po 5 dneh dala zjutraj 3 kapljice, so se začele težave. Začel se je zvijati, bil rdeč v glavo in je jokal. Prejšnje dni sem ga umirila z dojenjem, tisti dan pa še to ne. Veliko sem ga prenosila, spal je po delčkih, ponoči se je zbujal. Spet sem mu dala po 2 kapljici, pa ga je še vedno zvijalo, a manj intenzivno. Če jih dam zjutraj, se krči pojavijo po 3-4 urah. Prej sem lahko vsaj kaj jedla, sedaj sem pa na polenti, ker hujših krčev ne bi zmogla. Kakšen dan je sicer že prej imel rahle krče, vendar sem si rekla, da jesti moram in sem jedla dokaj raznovrstno hrano.
Dojenje je muka, ker se mi zvija na dojki in vleče bradavice, da imam že vse razpokane. Do svoje pediatrinje nisem prišla, ker me je sestra odslovila, naj kupim kapljice proti krčem. Nič kaj dosti niso pomagale. Danes mu nisem dala nobene kapljice AD3. Malo se je zjutraj še zvijal, jokal pa ni in tudi lepo spi. Ima tudi vetrove. Zvečer se stanje izboljša.
Vsak dan greva na sprehod.
Moje vprašanje: ali naj počakam naslednji pregled(30.5) in prosim zdravnico za plivit D3, ali naj vztrajam in dobesedno mučim otroka s temi kapljicami. Najraje bi počakala do konca 3 meseca, da bi se krči zmanjšali oz. dve kapljici bi še prenesel.
Drugo vprašanje: ali je bolj priporočljivo v vročih dneh otroka večkrat pristavljati, ali mu dati vmes prekuhano vodo. Glede na to, da ga še vozim v košari, kako naj ga pred sprehodom sploh oblečem, da mu ne bo prevroče ali prehladno. Hvala za vaše odgovore.

Glede AD3 kapljic bi vam lahko svetovala, da počakate do pregleda, saj v dveh tednih ne bo nič narobe. Morda mu pač dajajte po 2 kapljici, najprej pa potem, ko se pogovorita s pediatrinjo.
Znano je, da ima kar veliko dojenčkov težave zaradi AD3 kapljic. Žal. S temi kapljicami preprečujemo ne le rahitis pač pa z vitaminom A preprečujemo tudi nekatere motnje vida. Če pa seveda ne gre drugače, priporočamo Plivit D3 ali pa kapljice, ki se sicer dobijo v Avstriji (pa se sedaj ne spomnem imena).

Glede dojenja in tekočine: načeloma dojen otrok ne portebuje dodatne tekočine, le materino mleko. Lahko mu v vročih dmeh poskusite ponuditi prekuhano ohlajeno vodo po žlički. Vendar mnogokrat dojeni otroci prav zavračajo druge tekočine. Potem ga pač pristavljajte, saj je to zanj odlično, za va pa tudi, bo več mleka.

Kako obleči otroka, to je večna vprašanje in tudi odgovorov in nasvetov je veliko. Moje mnenje je, da naj bi bil otrok oblečen tako, kot vi. Če je vam vroče, je tudi njemu. Če je zunaj npr. 25 stopinj, potem naj ima bodi z dolgimi rokavi, kakšne 3/4 hlačke in nogavičke, morda platneno pokrivalo. Lahko tudi bodi brez rokavov in bombažno majčko. Zjutraj in zvečer je malce hladneje, potreboval bo še kakšno jopico (ampak tenko).
Na splošno pa vidim, da starši raje preveč oblačijo kot pa premalom tako da skoraj ni bojazni, da bi ga zeblo.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close