Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Krčevit jok na pregledih

Krčevit jok na pregledih

Spoštovani,
imam (morda malce nenavadno) vprašanje glede pregledov novorojenčkov pri pediatrih, in sicer me zanima sledeče:

Kakšna je praksa pri pregledih, če je dojenčku med pregledom neugodno in krčevito joče? Zmotilo me je, da pediatrinja nadaljuje pregled, brez da se novorojenčka prej pomiri… Zato sprašujem za mnenje, ali je pač tak sistem običajen ali obstajajo pediatri, ki poskušajo otročka prej pomiriti.

Hvala za vaš cenjen odgovor.

Ljudje smo si med seboj zelo različni – in pediatri smo ljudje. Seveda je pri veliki večini pri jokajočem dojenčku prva misel in želja, da ga pomirimo – tudi zato, ker ob joku (in glasnem tuljenju) težko ocenimo stanje pljuč in srca, kot tudi napetost mišic in dojenčkove razvojne mejnike. A je včasih to res težko izvedljivo, še zlasti ob polni čakalnici…

Kadar starši pripeljejo dojenčka zaradi kakšnega izpuščaja, vnetih učk, zaprtja…, pediater ne bo veliko “zgrešil”, če je pregled hiter in ob joku. Nekaj drugega so “sistematski” pregledi ali pregled zaradi hujših težav, ki so jih opazili starši.

Kaj svetujem staršem? Predvsem umirjenost, potrpežljivost in iskanje načina, da svojega otroka čim bolj pomirite (mame to obvladate najbolje). Negativna nastrojenost ali obup in jok po mojih izkušnjah razmere poslabšajo.

In biti optimist tudi zato, ker bodo z odraščanjem takšne stiske kmalu preteklost :-).

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close