Krč trebušnih mišic
Lep pozdrav.
Imam težave s krči v trebušnih mišicah. Nikjer še nisem zasledil, da se to dogaja še komu drugemu.
Načeloma sem v solidni fizični kondiciji (40 let). Večkrat na teden igram košarko in telovadim.
Vse se ustavi pri opravljanju vaj za trebušne mišice. Že pri kakih 30 trebušnjakih, me prime grozljivo boleč krč, ki traja kaki dve minuti. Ko me prime lahko samo nepremično čakam da mine saj to ni noga, ki jo lahko raztegneš in s tem malo pomagaš, da mine.
Sprva sem mislil, da me boli črevo, ampak mislim da bo kar mišični krč. Mogoče pa celo kaj tretjega.
Prosim za pomoč.
lp
Ivo
Pozdravljen,
krč trebušnih mišic je lahko posledica slabe hidracije (pre malo vnešene tekočine (tudi elektrolitov), pre obilnega obroka tik pred vadbo, jemanje dolocenih zdravil (npr.: statini), zabrazgotinjen predel mišičnega oz vezivnega tkiva (npr.: po operaciji). Res je tudi, da so trebušne mišice relativno kratke in povezane z vezivom, kar lahko poveča možnost krčev. Če se krči pojavljajo tudi po tem, ko ste uredili prehrano (2 uri pred vadbo brez hrane) in ob ustreznem pitje tekocine, bi bil smiseln obisk zdravnika in raziskava ostalih moznih vzrokov.
Lep pozdrav
Pozdrav!
Tudi meni se je začelo dogajati, da med vajo za trebušne mišice prime krč (ne sicer vedno). Sicer ne vem kako bi opisala področje, ker se mi zdi, da me mogoče vseeno višje, nekje pri koncu reber na desni strani? A je to sploh trebušni del?
Med vadbo se mi zdi, da pijem dovolj, skoraj 1l v cca 1 uri, jem pa odvisno, včasih nekaj lahkega pojem tudi 1h pred vadbo, ker se mi zdi, da če jem 2h prej, da enostavno nimam dovolj moči in energije. Obiskujem pa ure body pumpa.
Bi imela pa še vprašanje za katerega iščem odgovor več časa. Na pump hodim 3 leta, začela sem počasi 1x na teden, max 2x. Sedaj nekje hodim 3x-4x (ena dan vadba, en dan pavza, pa spet vadba), poskušam si urediti prehrano, ker vem, da je ta slaba. Zadnje čase opažam, da sem med vadbo kar utrujena (poizkušam dati čim več od sebe), vrnil se je muskefiber, ki je kar močan in pri naslednji vadbi to občutim. Res je, da poizkušam vaje delati kvalitetno in stiskati mišice še dodatno. Rada bi si še bolj preoblikovala telo, začela sem se pa spraševati ali je sploh v tem trenutku smiselno povečati število obiskov, da ne bi prišlo do kontra efekta in do izgube mišic.
Stara sem 39 let, velika nekje 169 cm in imam okoli 73 kg. Rada bi izboljšala izgled trebušnih mišič in notranji predel stegen. Seveda pa dosegla neko raven kondicije, da mi ura ne bi bila pretežka in da bi z dano obremenitvijo naredila čisto vse ponovitve.
Hvala za odgovore oz. vaše mnenje/predlog.
Pozdravljena,
ker se trebušne mišice pripenjajo na rebra, je lahko bolečina na tem mestu povezana z njimi. Kar se tiče oblikovanja telesa pa je le-to povezano z dobro prehrano in kvalitetno vadbo. Pri 39ih je slednje težje izvedljivo kot pri 20ih zato je disciplina toliko bolj pomembna. Svetoval bi izvedbo vaj za moč z namenom ohranjanja mišične mase ter kombinacijo aerobne aktivnosti z namenom pospeševanja metabolizma. Vadba naj se izvaja vsaj 5 krat tedensko, glede na to, da ste v solidni “kondiciji”. Intenzivnost vadbe naj bo na 3 vadbenih enotah zelo visoka, na preostalih pa nizja. Pomembno je, da se utrujenost ne kopici in da niste izcrpani. Potrebno je poskrbet za dobro regeneracijo (dovolj spanja, zmanjsanje psihicnega stresa, prehrana).
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.