Kravje mleko v mlecni kasici za dojencka
Spostovani,
Na Vas se obracam ker koncno zelim en tehten strokoven odgovor iz prve roke na moje vprasanje. Do sedaj sem dobila 10 razlicnih mnenj in nobeno me ni ravno prepricalo.
Pred uvajanjem gh sem prebrala morje nemskih knjig in priporocil (zivimo v nemciji)o smotrnem in zdravem uvajanju ki se naceloma ne razlikujejo od slovenskih razen v temi zitno mlecna kasa.
In sicer se tu le-ta po priporocilih pripravi z polnomastnim kravjim mlekom ze po dopolnjenem 6. mesecu v kolicini ki ne presega 200ml mleka. Tega sem se drzala in na njem kuhala polnozrnat gres,polento, ovsene kosmice. Dojencica jih ima rada in jih odlicno prenasa.
Potem pa sem naletela na ocitke in zbujanje slabe vesti s strani vseh slovenskih forumov/clankov/mamic v smislu da je to popolnoma nezdravo in neprimerno pred 1 letom.
Pa me zanima kako je mozno da so taksne razlike v priporocilih? Nemsko zdruzenje za zdravo prehrano pravi da je kravje mleko kot nadomestek maminega/adaptiranega mleka absolutno neprimerno, ker vsebuje prevec mineralov beljakovin itd.. Vendar v kolicini max. 200ml v okviru mlecno zitne kase po 6. mesecu pomembno prispeva k uravnotezeni prehrani dojencka- seveda otrok zraven ne sme jesti drugim mlecnih izdelkov razen maminega/adaptiranega mleka.
Na slovenskem spletu je prava gonja proti kravjemu mleku in dobila sem obcutek da svojega otroka “zastrupljam”. Kaksno je Vase mnenje o vsem skupaj?
Lep pozdrav
Za pitje, torej za osnovno prehrano dojenčka je kravje mleko neprimerno. Vsebuje preveč beljakovin, pa premalo ogljikovih hidratov in maščob. Res je, da v Sloveniji svetujemo uvajanje kravjega mleka po prvem letu, morda pa se bodo smernice tudi tu malce spustile. Pri teh, malce strožjih nasvetih, je verjetno tudi poznavanje slovenskega karakterja. Če bi npr. svetovali prirpavo mlečnih kašic pri 6 mesecih s kravjim mlekom, sem prepričana, da bi to za mnoge pomenilo uvajanje kravjega mleka na splošno. Saj poznate tisto slovensko mantro: saj smo ti tudi tako zrasli, pa kaj nam manjka?
Se strinjam z mnenjem nemških kolegov za prirpavo mlčenih kašic in nasvetom o uporabi adaptiranih formul za pitje:=)
Nima se smisla spuščati v razprave, pozabite obsojanje! Delate pravilno in srečno naprej!
Spoštovani,
imam otroka starega 6,5 meseca. Uvajamo GH, tako, da sedaj že poje kosilo.
Ker se smernice stalno spreminjajo sem v zadnjih zasledila, da kravje mleko lahko uporabljamo za pripravo kašic – torej mu lahko pripravim npr. gres na mleku (ca 2dl kravjega mleka na dan)? Otrok je dojen in mu kravjega mleka seveda ne bi dajala, kot samostojni obrok do 1 leta. Kako je sedaj z izdelki iz kravjega mleka in jajci?
Hvala za komentar.
Lep pozdrav.
Kravje mleko za pripravo kašic svetujemo kasneje, po 8., še bolje po 9. mesecu starosti. Za pitje pa po dopolnjenem prvem letu.
Za pripravo mlečnih kašic pri mlajših svetujemo uproabiti adaptirano mleko, ki je po sestavi bolj podobno materinemu (predvsem manj beljakovin, ki jih človeški mladič ne potrebuje toliko kot kravji mladič).
Jajce uvajate tako, kot je v navodilih.