kravje mleko in dojenček
Naša dvomesečna punčka je pred dobrim tednom po prsnem košu dobila rdeče izpuščajčke. takoj sem posumila kravje mleko in se odpovedala vsem mlečnim izdelkom in mleku. Po dveh dneh je zadeva izginila. Potem sem znova začela z mlečnimi izdelki, da se prepričam. Izpuščajčki so prišli nazaj. Očitno gre res za alergijo. Drugače pa je punčka dobre volje in drugače nima težav s prebavo.
Zanima me, ali lahko ta alergija čez čas izzveni ob popolnem odrekanju. Ali lahko občasne pregrehe povzročijo, da alergija ostane za vedno?
kaj mi svetujete? S čim naj nadomestim izgubo kalcija?
Ali je sploh smiselno k zdravniku, glede na to da sem sama ugotovila, kaj ji ne ustreza? Kakšen je sploh standardni postopek, ko starši pripeljejo otroka z alergičnimizpuščajem?
Najlepša hvala in lp
Pozdravljena!
Zelo je smisleno da gres k zdravniku,predvsem zaradi tega da ti daju navodila kako naj se obnasas z alergicnim otrockom,kaj naj jes,kaj so vse alergeni….
Sicer,kalcij lahko nadomestis tudi z zelenjavo,v sezamu je OGROMNO kalcija,v sardini tudi.
Po navadi alergija izzveni do 2-3 leta starosti,lahko pa tudi ne,lahko se pac pojavi alergija na se kaj drugega,na mlek pa izgine…
Zelo ne predvidiva zadeva.
Eno pa je dejstvo.
Alergicni otroci imaju bolj obcutljiv imunski sistem,so potencijalni asmatiki in je treba paziti in se izogibati vseh alergenov.
Veliko srece in poguma!
Saj ni to niti toliko strasno,ko se ze navadis in pogruntas da se dogajajo veliko hujse stvari.
Pri nas je ista zgodba. Fantek (5 mesecev) je imel ekcem. Šli smo na testiranje, kjer so ugotovili alergijo na kravje mleko. Jaz sem na mlečni dieti že 2 meseca. Kalcij nadomestim z dvema šumečima tabletama kalcija z vitaminom C vsak dan. Po mojem nima smisla delati pregreh, saj otroku s tem ne boš nič koristila. Najbolje je, da se držiš diete. Na začetku je sicer težko, ker imaš občutek, da ne smeš nič jesti. Ampak se da. Poskusi s sojinimi izdelki. Jaz žal tudi teh ne smem.
LP,
Maja
Lep pozdrav
Imam eno oz. dve vprašanji.
Slišim različne stvari da nekateri dajejo kravje mleko oz.alpsko že pri dveh mesecih.
Naša punca je stara štiri pa me zanima če bi ji že lahko dala kravje mleko in kakšne so lahko posledice?
Pa še to če je treba to mleko sladkati ali ne?
Hvala za odgovor in lep dan še naprej.
Kravje mleko je namenjeno teletom, ker morajo pri enem letu imeti skoraj 100 kil. Dojenček ne potrebuje toliko beljakovin, razen, če mu načrtno uničujemo ledvice.
Adaptirano mleko je kravje mleko, ki so mu odvzelu beljakovine in dodali ogljikove hidrate, da je podobno materinemu in primerno za človeka.
Torej???
sama sme bila na pregledu zaradi osteoporoze, saj sme imela manše težave, poškodbo, vratnega dela zaradi narave dela. in po pogovoru z našo zdravnico, sme s eodločila da oprvaim ta pregled, saj sem bila načrtno dve leti na strogi dieti brez mleka in mlečnih izdlekov in ker sEm se jih že odvadila sem tako v večini še danes. no preidimo k bistvu: zdravnik mi je povedla d ani vs ev mleku, in da je kalcija dovolj tudi v drugi hrani, potrebno je le zdrava mešana prehrana. sicer pa sem sama v času dojenja jedla ABC Plus vit., ki tudi vsebujejo minerale.
– alergije se lahko prerastejno, v večini
Pri nas se je to z izpuščaji in “flekci” po ličkih pojavilo pri 1 mesecu. Takrat je pediatrinja rekla, da gre verjetno za alergijo na mleko in mi svetovala dieto za Km in jajca, ker sem jo še dojila. Sem se strogo držala diete.
Ko smo šli pri 3 mesecih na testiranje ni pokazalo na alergijo.
Sama sem potem spet pričela uživati mlečne izdelke in pri punčki so se spet pojavile spremembe na koži. Pediatrinja mi je rekla, da se pri nekaterih otrocih na testiranjih alergija ne pokaže so pa alergični..?
To se je potem dogajalo še malo več kot pol leta. Kadar sem se “prekršila” in kaj takega pojedla je mala dobila flekce in ekceme..
So mi pa potrdili, da ima atopični dermatitis..Dermatologinja je rekla, da verjetno ne gre za alergijo, prav tako alergenologinja-češ da ni bilo na testih pokazano..
Tako da jaz ne vem ali je dejansko šlo na reakcije, ki so se kazale na koži pri naši punčki zaradi alergije ali ne…
Pri 7 mesecih sem pričela jaz uživati mlečne izdelke in jajca, njej pa teh izdelkov nismo dajali, sva pa se še dojili… Tako se potem niso pojavile pri njej nobene spremembe več.
Nato sem tudi njej pri 8-9 mesecih malo po malo pričela dajati mlečne izdelke (sicer v manjših količinah in postopoma) in se pri njej ni pojavila nobena reakcija več..
Čez poletje smo bili tudi na morju, in sedaj ima punčka lepo kožo, za jesti ji dajemo skorajda že vse (stara je 11 mesecev) pa zaenkrat zgleda vse ok, razen mogoče ponovno spet malo bolj suhe kože (kar bi naj bil atopični dermatitis..)
Se sedaj tolažim s tem, da bo sedaj ok. Glede na reakcije, ki so se pri njej pojavljale v začetku pri določeni hrani , sem mnenja da je šlo za alergijo, ki pa je izzvenela.
MOgoče pa tudi nikoli ne bom vedela..?
Pozdravljeni!
Svojega sina sem dojila do 8 mesecev, potem pa nič več. Ko sva prešla na adaptirano mleko, ga je pojedel v celem dnevu okoli 250 max.
Na pregledu sem omenila pediatrinji ( tik pred penzijo) in mi je svetovala naj mu dam kar kravje mleko za piti, saj je star 9 mesecev in mu ne škodi.
Pa sem brala forume in v večini odsvetujejo mleko do 1. leta starosti.
Kaj menite vi?
Hvala za odgovor! LP
Pozdravljeni.
Mene pa zanima v koliko časa po zaužitju alergena naj bi se alergija pri dojenčku sploh manifestirala. Sama sem tudi atopik in starejša hči je v otroštvu imela hude atopične reakcije v obliki asmatičnih napadov. Ker smo pri njej prve dve leti pili samo Pregomin kar se tiče mlečnih izdelkov in so nato ugotovili, da na kravje mleko sploh ni alergična, marveč na živalsko dlako in pršico, me zanima prvič: koliko so tej testi (krvni) sploh zanesljivi; drugič: v kolikor gre res za alergijo, je možno da se le ta pojavi komaj po 6 tednih rednega uživanja kravjega mleka oz. adaptiranih mlek z 80 in več procenti vsebnosti le tega? Se ne bi reakcija pokazala takoj? Zanima me namreč kaj bi lahko bili mazoljčki, ki mimogrede bolj spominjajo na pubertetske akne, na ličkih moje druge hčere. Ni možno, da se ji zgolj “čisti koža”, torej da je to reakcija znojnih oz. lojnih celic, ker naj bi se kot sem nekje prebrala v prvem trimesečju formiralo delovanje otrokovih žlez. Skratka zanimajo me podrobnejši znaki alergije na KM pa morda razlaga izpuščajev, nikjer namreč ne zasledim slikovno opremljene literature, razen v kakšnih starih zdravniških priročnikih, kjer pa so vsem tem alergijam pripisovali veliko manj pomena in so večino otrok hranili z razrečenim kravjim mlekom (mimogrede tej otroci so vsi preživeli), čeprav je danes to gromozanska tabu tema, verjetno bolj tržno-farmacevtsko naravnana, ampak pustimo, to je že druga zgodba. Hvala za kakršenkoli odgovor in vsaj sliko izpuščaja alergije na km in tistega, ki ga povzroča zorenje žlez.
lp
ne ni nujno da se reakcija pokaže takoj. veliko je odvisno od naravne tolerance telesa, moj otrok ima 100 ml tolerance, dokazano z provokacijo, in kljub poz. izvidom smo po navodilih spec. poskušali z uvajanjem. začeli smo z navadnim jogurtom, žlička na dan, po treh dneh raje ne sprašuj kako je izgledalo. in izpuščaj se pri nas pojavlja na obrazu, okorg ust.
ampak če so vaši testi negativni, pol za alergijo na mleko v danem trenutku ni šlo, ni pa pri tem izključena inoleranca na laktozo, ma če se ta kaže tudi z izpuščajem ne bi vedela.
da gre za alergijo, lahko ugotoviš tako da se občajno pojavlja ob zavžitju v ustih neke vrste kovinski okus in bolečine v predelu popka, tudi napihnjenost trebuha ni izključena, deluješ kot nosečnica.
No tamala še ni bila testirana, ker tega verjetno tudi ne bom dovolila, saj je bilo pri prvi hčeri preveč mesarjenja za prazen nič, ko je bilo treba pa kaj ugotovit smo to ugotovili sami. Zdaj sem na lastno roko prenehala dajati adaptirano mleko z vsebnostjo kravjega mleka, me pa čudi, da so toisto mleko mirno dodajali v bolnici. Sama sem precej močno alergična na nikelj, ampak tu gre za kontaktno alergijo, prva hči pa ravno tako kontaktno na pršico in živalske dlake, zato me je čudilo da bi se reakcija pokazala komaj po 6 tednih, saj se pri kontaktnih alergijah manifestira takoj. Kakšen pa je bil pri vas izpuščaj? Rahlo rdečkast, voden? Ker meni nastanejo tipične urtikarije, ki se nato če se alergenu ne ognem stopnjujejo do močne okrvavljenosti in globlje rane na koži. Druga hči neha dihat, kar je še huje. Kakorkoli, čakam če bodo krči in mazoljčki pri dojenčici izginili. Hvala za odgovor. Aja, kaj pa kaka slika izpuščaja bi se dala dobit?
Lepo pozdravljeni!
Imam 7 tednov staro punčko in po telesu so se ji pojavile drobne pikice kot bi bile znak alergije, pikice so po nogicah, obrazu, trbuščku in malo po rokicah, koža je na otip hrapava… Sicer smo uporabljali od lekobebe vetrovne kapljice. Je možno, da bi prišla reakcija od eteričnih olj, če bi bila količina kapljic prekoračena dnevnemu odmerku ? Naj povem še to da je punčka na adaptiranem mleku in sicer je bila prvi mesec na novalacu in ker so bili krčki pogosti smo zadnji teden probali še z mlekom holle, kar je stanje pri krčkih izboljšalo. Je možno, da bi se po enem tednu pojavila reakcija zaradi mleka in morebitne alergije na kravje mleko, saj do zdaj pred dvema dnevoma ni bilo nobenih znakov alergije. Deklica sicer lepo kaka, brez driske, je nič ne zvija in lepo spi. Kolikšnem času se stanje alergije izboljša če so naprimer vzrok kapljice in smo z njimi popolnoma ukinili danes že drugi dan, vendar se stanje na koži ni izbolšalo?
Že v naprej hvala za odgovor
Z lepemi pozdravi!