Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija kravje mleko

kravje mleko

Končno smo le ugotovili, kaj dela težave naši pet mesecov stari punčki. Po popolni odpovedi mleku in vsem mlečnim izdelkom kjerkoli se ze skrivajo, je njena koža ponovno spet brez pikic. Hkrati pa uporabljamo še A-DERMA mleko, ki je super. Poleg mleka smo se odpovedali tudi svinskemu mesu, ki tudi kaže na tovrstno alergijo. Jajca uživamo tokrat še vedno brez težav.

Kje torej vse se skirva kravlje mleko (mleko v prahu). Ali je res dodat tudi kupljenemu kruhu. Kaj naj si mažem na kruh, ker sem bila prej povsem podvržena sirom in tovrstnim namazom. Jogurti, in podobne zadeve. S čim naj potešim lakoto do tega in nadomestim pomankanje kalcija.

Pa še to. V domačem predalu sem odkrila jedilno čokolado, na kateri piše, da ima le kakavovo maslo in sojin lecitin. Ali jo potemtakem lahko uživam?

Hvala za morebitno še kakšno idejo ali nasvet.

lp
M.

Mleko je v skoraj vsem kupljenem kruhu, ni pa čisto povsod. Najlažje boš to preverila, če boš pregledala zapakiran kruh. Mogoče pa bo katera še konkretno napisala, kateri kruh je v redu, jaz ga namreč kar sama pečem.

Namesto sira – tofu :-(( Meni ne sede, razen če je res kriza.

Namesto jogurtov – sojini jogurti.

Kalcij – je tudi v drugih živilih, malo pobrskaj po netu. Dobi se tudi sojino mleko z dodanim kalcijem.

Pozor pri margarinah – vse imajo mlečne beljakovine, ki jih ne smeš jesti. Uporabljaj margarino Gea (pazi, sta dve vrsti, samo ena je v redu, preveri na deklaraciji) ali Vitaquell (jih je več vrst, vse v redu).

Tisto čokolado verjetno lahko uživaš (pravzaprav tudi če bi pisalo samo lecitin, ker to pomeni lahko tudi jajčni lecitin, ampak z jajci nimate težav).

Pecivo, piškote in druge sladkarije najbolje da si pečeš sama, ker je tu skoraj obvezno dodano mleko.

Še kaj bi bilo mogoče treba povedati, če se bom spomnila, bom sporočila. Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa kar vprašaj. Tukaj nas je kar nekaj, ki smo že skoraj diplomirale iz teh diet :-))

Saj res, a si ti pred časom pisala, da ima hčerkica krče, in nisi vedela, kaj ji je? Me veseli, da ste našli krivca, zdaj bo vse lažje!

No, v glavnem ti je že Jacqueline odgovorila.

Mleko oziroma mlečne beljakovine so tudi v nekaterih salamah, v vseh paštetah, raznih kockah (npr. Knorr) in Začinkah.
Skratka, za vsako, ampak res vsako stvar, ki jo boš hotela kupiti, boš morala prebrati sestavine. Paziti moraš pri uvoženih stvareh oziroma naših prevodih. Že kar nekajkrat sem zasledila, da je naš prevod pomanjkljiv, zato pri takih izdelkih preberem sestavine v originalnem jeziku.

Kalcij pa jaz nadomeščam s tabletami Calcia. Mi ne smemo jesti niti soje, tako, da pri nas odpade sojino mleko s kalcijem.

Jedilno čokolado lahko ješ, saj sem se osebno pozanimala na Gorenjki. Povedali so mi, da načeloma ne vsebuje mlečnih beljakovin, vendar jo delajo na istih strojih kot mlečno in ne morejo 100% zagotoviti, da je brez mlečnih beljakovin.

LP,
Maja

Nepakiran kruh brez mleka je martinov polbeli, beli žito in jelenov.

Kruh brez mleka je:
– VIVITA hlebec – Žito (je pakiran, z modro nalepko in namenjen prav alergikom. Dobi se ga v Mercator centru npr. Šiška, v Intersparu, pa verjetno še kje.
– VIVITA žemlje.
– Martinov kruh navadni
– Martinov kruh beli
– Aljažev hlebec
– Pohorski kruh
– SPAR-pšenični beli kruh (pakiran-narezan 1kg)
– Beli hlebec TUŠ
– Sorški beli kruh
– Barjanski kruh

Piškoti: Grancereale (so okrogli, več vrst, z raznimi kosmiči, musliji, čokoladni…) – meni so zelo dobri.

Margarina GEA. Kot namaz je zelo dober Bio bučkin namaz od Granovite (dobiš na oddelkih z zdravo hrano).

V Mullerju (BTC) na oddelku z zdravo hrano dobiš sojino mleko z okusom vanilije, banane, čokolade (mljask) in z dodanim kalcijem – ti so res slastni! – pa tudi nekatere druge dobre stvari.

Čokolado lahko ješ jedilno (meni je najboljša Gorenjkina temna žlahtna čokolada).

Sire in parmezan v jedeh lahko nadomestiš s sezamom, ki ga malo prepražiš na malo olja in je super za na riž, testenine… (se tudi dobi v Mullerju).

Nasploh dobiš veliko dobrega, tudi sladkarij, na oddelkih z zdravo prehrano.

pa dober tek!
teja

uau, hvala za izvrstne ideje. V bistvu je stvar v tem, da moram sam preklopit na drugačno razmišljanje. Sestra mi je že dala namig, kako si pripravim namaz iz čičirike.

Pa še to. Ko kupujem hrano po trgovinah. Na kaj moram biti pozorna pri prebiranju deklaracij? Je to le mleko, mleko v prahu, sirotka, ali se morda še pod kakšnim drugim imenom skriva mleko.

hvala
lp
M.

Tudi kazein oziroma kazeinat je mlečnega izvora. Na nakaterih artiklih piše tudi mlečne ali mlečnokislinske bakterije.

LP,
Maja

New Report

Close