krave pred kranjskim rondojem
Je normalno da je živina še vedno na prostem? Gre za blaten, nerodoviten pašnik kakih 500 m pred kranjskim rondojem (pred MC in Merkurjem), kjer ima nekdo še vedno izpuščene krave. Te so brez zavetja, na travniku je le vehasta lopa, ki ne nudi niti zaščite pred dežjem, kaj šele pred mrazom in vetrom. Krave večinoma poležavajo v blatu, krme tako ali tako ni več v tem času. Životarijo in trpijo.
Zdi se mi čudno, da še nihče ni ukrepal. Vakodnevno se mimo vozi na tisoče ljudi, ki očitno samo gledajo. In ne vidijo. Se lahko poda prijava, ne da bi vedela, čigave so živali in zemljišče. Pozna kdo primer?
verjemi ne boš dosegla veliko, poznam ogromno primerov ljudi, ki imajo živino na pašnikih poleti v največji vročini, brez kakršnega koli zavetja, briga lastnike teh živali ali pada po njih dež, bodisi toča, vodo jim pripeljejo 1x na teden, ko je že prejšna neštetokrat sparjena in pregrata, nimajo primerne ograde, živina je suha, brez hrane, pa je že marsikdo poklical pristojno službo in kaj so ukrepali- nič,ti si izpadel neumen, ki si to prijavil. meni osebno se taka žival smili, da bi imela vsaj eno drevo da bi se lahko vsaj malo skrila pred vročino, če že ne lope…sramotno je to. lp
Ava,
morebiti res zgleda, da se kravam godi slabo. Pa ni tako. Krave na tistem pašniku imajo vodo, dodatno hrano v obliki bal oz. silaže in skromno zavetje. Pretiranega mraza še ni in krave se veliko bolje počutijo zunaj kot v kakšnem zatohlem hlevu. Res je, da pašnik v temle času ne zgleda preveč lepo, saj ni zelen, ampak rjav in na mestih, kjer se krave bolj zadržujejo, tudi blaten.
S prvim snegom bodo šle krave verjetno v hlev (čeprav jim tudi prezimovanje na prostem, skupaj s primerno oskrbo, ne bi škodilo).
Morda še link do strokovnega članka o zimski paši: http://web.bf.uni-lj.si/katedre/clanki/clanek70.htm
popolnoma se strinjam s lisso, to je res da se krava bolje počuti odzunaj, kakor v hlevu, ni nujno da je zatohel, kajti danes obstajajo prezračevalniki t.i. ventilatorji za hleve, sploh če je živine veliko. ne vem za kateri pašnik se gre v tem primeru, ampak kot sem že omenila je veliko ljudi ki nima vse poskrbljeno za živali. lp
Govedo ni človek. Ne me narobe razumeti vendar to da je žival pozimi zunaj za žival ne predstavlja nobene hude stiske. Ker živali so bolje opremljene kot mi. Ok ne govorim o hrtkih, maltežančkih , ampak o konjih, kravah. Če daš kravi ali konju na voljo hlev ali pašnik bo v vsakem primeru izbrala pašnik, ker je to za žival bolj NARAVNO! Pomembno je le, da ima dovolj hrane in vodo, da je ne zebe, saj se s prežvekovanjem-hranjenjem greje, pa da ima suho ležišče.
Temperature do -20 niso za živali, ki so zunaj skozi celo leto nobena grozota. Trpela bi le žival ki bi jo s toplega hleva postavil na -10, ker se ni imela časa mesece in mesece pripravit na to. Konjem in govedu zraste zimska dlaka dolga tudi do 4 ali 5 cm, ki se v mrzlem zraku našopiri, da se vmes segreva zrak in žival greje. Tako da živali so genetsko bolje pripravljene na mraz. In če pogledamo še z anatomskega vidika: prva stvar, ki bi živali v porimeru hudega mraza zmrznila je uho, ker je najmanjši telesni del. Če primerjamo kravji ali konjski prst, se pravi parkelj ali kopito je veliko debelejše kot naši ubogi prstki, tako da oni nimajo problemov z ozeblinami, saj imajo boljši sistem ogrevanja.
Vsekakor je tistim živalicam veliko bolje kot marsikateri kravi mlekarici, ki je celo življenje zavezana v zatohli štalci in še v življenju ni videla pašnika. Tudi takih je še zelo veliko, pa ne veste za njih. To je šele grozno življenje.