Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Kratkovidnost povzročena z lečami

Kratkovidnost povzročena z lečami

Spoštovani!

Zadnje čase zaradi študija, službe in na sploh vse več dela z računalnikom opažam spremembe vida.

Zdi se mi, da se mi je v zadnjem letu poslabšala dioptrija – sem kratkovidna, na obe očesi imam

-1,75 dioptrije, nimam cilindrov.

Očala nosim redno – že nekaj let, dioptrija se mi je do lani dokaj stabilizirala, ni pretirano naraščala, po tem ko sem očala nosila redno, kot je tudi priporočal oftalmolog.

Sedaj po enem letu opažam spremembe – težko berem oddaljene napise, predvsem pri vožnji se mi zdi, da ne vidim več dobro, prav tako se mi zelo blešči pri nočni vožnji (s čimer prej nisem imela težav). Pojavljajo se tudi glavoboli in boleče oči. To se prej ni pojavljalo v taki meri.

Ob raziskovanju sem zasledila, da naj bi obstajala t. i. kratkovidnost zaradi očal oz. »Lens-Induced Myopia«. Torej če sem prav razumela gre za pojav, ko ob dolgotrajnem bližinskem delu, kljub temu da na blizu vidimo dobro, nosimo očala z dioptrijo na daleč, kar dolgoročno vodi v naraščanje dioptrije. Zanima me, ali to drži?

Razumem, da se oko »navadi« na očala, ko se enkrat prilagodi goriščna razdalja ipd. (kaj več znanja žal nimam), vendar ali to vpliva potem dolgoročno tudi na vid na blizu?

Sicer sem iskala tudi znanstvene članke in našla, da so to raziskovali pri piščancih (Članek: “Myopia Progression Control Lens Reverses Induced Myopia in Chicks” (Irving & Yakobchuk-Stanger, 2017), pa vendar se mi zdi dobro o tem povprašati strokovnjaka.

Vljudno Vas prosim, če bi mi lahko razložili, ali je bolje pri bližinskem delu torej sneti očala?

Vljudno Vas prosim za odgovor in Vas lepo pozdravljam.

študentka

Spoštovana,manjka mi podatek o vaši starosti, čeprav sklepam da kot študentka niste preko 40 let. Prvo kar vam svetujem je preverjanje dioptrije obeh očes. Če se je dioptrija spremenila so potrebna nova očala. Šele takrat za  bližino morda ne bodo potrebna očala, ampak le za daljavo. O event. lečnih spremembah dioptrije, bo po pregledu, seveda povedal vaš očesni zdravnik. LP dr Gorazd Kolar

New Report

Close