Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika kratkovidnost – drugič

kratkovidnost – drugič

Pozdravljeni!

Prvo moram pohvaliti spletno stran , kjer sem dobila pomembne informacije o kratkovidnosti in ostalih stvareh. Pojavila pa so se mi tudi nova vprašanja:

Na omenjeni strani pišete, da se z očali predpisanimi za na daleč ne sme uporabljati za gledanje od blizu.

Tu me zanima, kako naj očala za na daleč uporabljam med predavanji na fakulteti – kjer so klopi dosti daleč od table, tako da na tablo ne vidim brati (izmerili so mi -1,75 in -1,5), poleg tega, pa moram še pisati v zvezek oz. imeti pri roki knjigo in iz nje brati, da sledim predavanjem?

A to velja tudi za leče (da se leč za na daleč ne sme uporabljati tudi za gledanje na blizu)?

Zelo bom hvaležna odgovora, ker sem veliko časa na predavanjih in si ne bi rada še bolj poslabšala vida z nepravilno uporabo očal in leč.

Še nekaj me zanima:

Da nisem slučajno kaj narobe razumela – izmerili so mi -1,75 in -1,5 To pomeni, da sem kratkovidna, a ne?

Nekaj časa že opažam, da občasno (včasih če berem knjigo, včasih pred računalnikom ali tudi včasih če gledam na daleč) vidim nos pred seboj? Ali je to posledica kratkovidnosti? Ali bi to morala omeniti pri pregledu?

LP

Da, po tej teoriji bi se izogibali nošenja kratkovidnih minus očal za blizu, ker to zmanjšuje možnost povečanja dioptrije. Vendar to ne smemo vzeti dobesedno, saj v realnem življenju to tudi ni mogoče, torej v primerih, katere ste opisali. Če pa ste doma in veste, da boste opravljali bližinska dela dalj časa, lahko to tudi predvidite.

Da, vi ste kratkovidni.

Hvala za pohvale za internetno stran.

Lp.

New Report

Close