Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Kratkovidnost

Kratkovidnost

Pozdrav!

Ne vem, na katero temo poslati vprašanje o kratkovidnosti: namreč zanima me kje je meja kratkovidnosti in kje se začne slepota (imam dioptrijo -15). Kaj pomeni odstop mrežnice – se to da operirati oz popraviti? S kakšnim športom se sploh lahko ukvarjam…

Upam, da bo kdo vedel odgovor na kako od teh vprašanj.

Hvala

Neda

Spoštovani!

Okulistika ni ravno “moja tema”, vendar vam bom poskušala odgovoriti. O slepoti v vašem primeru ne moremo govoriti, šele ko korekcija kratkovidnosti ne bi bila več mogoča, lahko govorimo o slabovidnosti – ne o slepoti. Zaradi podaljšanega zrkla (kratkovidnost) ste seveda nagnjeni k odstopu mrežnice, ki pa se operativno (laser) lahko popravi. Pri športni aktivnosti nimate veliko možnosti, saj se ne smete napenjati, vse kar počnete mora biti brez napora in sunkovitih gibov.

Spoštovani!

Seveda mi je jasno, da nisem slepa, me pa zanima, do kje je možna dioptrija (meni se kljub 29 letom še slabša). Ali se “konča” pri 25, 30 ali se to meri kako drugače. Meni to sicer nič ne pove, ampak baje imam ostrino vida s korekcijo 0,83. Kaj to pomeni?
Vem, da to ni vaše področje, ampak upam, da mi boste lahko pomahali razjasniti pojme.

Hvala za odgovor.

Neda

Draga Neda!

Žal mi je, a tukaj se moja “znanost” neha, prosim vas, da se s temi vprašanji, ki presegajo mojo strokovno usposobljenost, obrnete na svojega okulista.

Lep pozdrav!

New Report

Close