Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Kratkovidnost

Kratkovidnost

Spoštovani

Star sem 40 let, do zdaj sem dobro videl, pred 2 leti sem bil zaradi povišanega očesnega pritiska temeljito pregledan, vidno polje b.p., na levem očesu sem imel rahel astigmatizem. Na levo oko sem že takrat videl slabše oz bolj megleno. Drugače je bilo vse OK, le pritisk nekoliko višji, ampak imam debelejšo roženico, skratka, rekli so naj na 3 leta pridem na pregled, ampak da se zaenkrat ne dela nič hudega.

Zdaj pa opažam da vedno slabše vidim na levo oko. Sicer nameravam k optiku (je to pravi naslov), ker bom očitno potreboval očala, me pa skrbi, ali ima to karkoli lahko veze s povišanim pritiskom? Namreč skrbi me, kako je mogoče, da pri 40 letih postaneš kratkoviden, ali ni ravno nasprotno, z leti blizu več ne vidiš dobro ne na daleč? In to se mi dogaja le na enem očesu. Ali gre lahko “samo” za dioptrijo ali gre nujno za kakšne hujše težave, če megleno vidim na eno oko? Kot pravim že 2 leti nazaj se mi je zdelo da slabše vidim, zdaj pa je še malo slabše in ko gledam televizijo denimo, vidim “čudno”. Mislim da se neostra slika levega očesa in ostra slika iz desnega nekako čudno prideta skupaj oz. desno oko ne more več kompenzirati napake levega, je to možno? Če z levim očesom gledam priprto se mi vid malce izboljša. Na blizu vidim kot vedno, dobro. Ker v glavnem delam za računbalnikom tudi 10 ur na dan upam, da to ni pokvarilo moj vid “na daleč”, da se laično izrazim.

Torej, zanima me, ali je tole problem za okulista ali za oftamologa? Je, če je vid meglen le na daleč torej kriva dioptrija? In se le ta lahko samo na enem očesu pojavi in to v “zrelih letih”? Vse skupaj se mi zdi čudno, berem vaš forum in tudi druge, vidim da imajo ljudje enako ali podobno dioptrijo na obeh očesih in to v glavnem že iz rane mladosti. Tudi oba od staršev kljub precejšnjim letom vidita dobro, pač očala za brati, to je pa tudi vse. Dedno nisem prav obremenjen. Kaj bi lahko bilo?

Hvala za pomoč in lep pozdrav

Jerry

Torej, dobro bi bilo, da si malo preberete na moji internetni strani, da boste bolje razumeli vse strokovne pojme okoli oči. Torej pritisk ni povezan z dioptrijo, glede let pa je tako, da je vse možno (ne vem odkod vam podatek, da ste kratkoviden?). V vsakem primeru svetujem pregled pri zdravniku.

Kratkoviden – zato ker na levo oko megleno vidim na daleč razen če priprem oči vidim bolje tudi na levo oko. To mi daje slutiti na kratkovidnost.

Ravno zato, ker je lahko na daleč tudi Daljnovidnost (HYPERMETROPIA) in astigmatizem, zato ne sklepajte prehitro, saj je pri slednjem nasploh značilno, da ljudje stiskajo z vekami. Zato sem vam prej svetoval, da si preberete te pojme, na moji internetni strani.

Lp.

New Report

Close