Kratka lutealna faza
Spoštovani!
Stara sem 30 let in menstruacije imam redne na 33-35 dni, ovulacije so prisotne, kar kaže tudi bazalna temperatura. Problem pa je, da je le-ta povišana samo 7-10 dni. Ali to pomeni, da je obdobje med ovulacijo in menstruacijo prekratko, za uspešno zanositev? Malo sem brskala po internetu in našla podatke, da se v takem primeru uporablja progesteron ali pa klomifen. Za progesteron mi je jasno, kako deluje, kakšen pa je mehanizem delovanja klomifena pri prekratki lutealni fazi? Katero zdravilo vi bolj priporočate?
Enega otroka že imam, takrat sem zanosila v drugem ciklusu jemanja klomifena. Stanje glede bazalne temp. je bilo takrat podobno, zvišana je bila le 11 dni, po porodu pa se je ta čas skrajšal na današnjih 7-10 dni.
Hvala!
Ajda
klomifen verjetno deluje na lutealno fazo preko spodbuditve k velč kot eni ovulaciji in morebiti v takem primeru vsaj eno RT preživi dalj kot običajno. Sicer pa skrajšano obdobje BT ne pomeni nujno tudi krajše lutealne faze, zlasti ne, če po padcu BT ne pride do krvavitve. Ob upadu progesterona bi namreč moralo priti do krvavitve, dolžina vašega ciklusa pa je relativno dolga, torej bi morali ob 10 dnevni lutealni fazi imeti ovulacijo šele 23. – 25. dan ciklusa.
da, možno je, da se BT ne dvigne takoj po ovulaciji. Sicer pa BT ne kaže na realno stanje pri vsaj 50 – 70% ženskah. Gosta sluz je enako, če ne še bolj zanesljiv znak stanja po ovulacji.