Kraška ovčarka in samojedka – oddam
Forumci! Vem, da oglas ne sodi v to rubriko, vendar ste tu ljubitelji živali. Zanima me, če bi kdo vzel ali koga pozna, da bi želel vzeti 4 leta staro kraško ovčarko, z rodovnikom, odlično ocenjeno in samojedko, staro 7 let, prav tako rodovnik, sterilizirano. Radi imata otroke, prijazni, dokaj ubogljivi, vajeni bivanja v hiši in zunaj, dobre konstitucije… Edini razlog oddaje je, da sta začeli ubijati ovce. Najprej sosedove, včeraj še domače. Drugih domačih živali ne napadata (jih imamo veliko), tudi ne ovc na dvorišču. Ker so ovce del dohodka na kmetiji, njun hobi pa drag, bi ju želeli oddati v dobre roke.
Ostale informacije na 040 618 635
Kako sta začeli “ubijati”, saj ne moreta to storiti? Vendar tudi sam prodajaš ovce za zakol. Razumem, da bi jima rad pomagal, toda najprej ugotovi vzrok za takšno agresivno vedenje. Samojed vsekakor ni pes za naloge ovčarja. Kraški ovčar pa sploh bi moral poslušati gospodarja in to pomeni, da ste jima nudili premalo pozornosti. Res pa sem šokirana, čeprav vem, da se to dogaja. Meni je hudo tako za obe psički kot tudi za vse ovce, ki niso nikomur nič žalega storile. Jaz jih ne jem in tudi ne kupujem njihovega mesa.
Mogoče bo tole zvenelo nesramno, vendar pes v stanovanju ali pesjaku ne more ubiti ovce. Čisto preprosto. Tako kot je preprosto navezati psa na povodec dvakrat ali trikrat na dan in ga peljati na sprehod. To počne večina lastnikov psov. Vmes ga še socializiraš in navadiš nase. Če teh pogojev ne moreš izpolnjevati (plus skrbeti za prehrano in higieno) je res bolje, da psa oddaš. Kako pa lahko zaradi svoje neodgovornosti oddaš dva psa, ki sta toliko let tvoja zvesta družabnika, pa je že druga zgodba.
Če res ne bo šlo drugače imaš tule telefonske številke društev za zaščito živali, ki ti lahko pomagajo pri oddaji psov:
Ljubljana: 041 751 722
Trbovlje: 040 531 717
Jesenice: 041 585 913
Tudi moje mnenje je, da bi bilo bolje poiskati drugo rešitev, kajti po sedmih letih oddati psa je grozljivo. Res bi se že enkrat morali zavedati, da so tudi psi bitja z dušo in ne le “predmeti”, ki jih po uporabi ali pa, ko se jih naveličaš, zavržeš. Gotovo da imate problem, če psa res koljeta ovce, res pa je tudi, da obstaja razlog, zakaj to počneta in ta razlog je potrebno ugotoviti in odpraviti. Nikoli ni škoda časa, ki ga človek vloži v vzgojo oz. prevzgojo psa, čeprav je včasih potrebno res veliko truda. Slaba rešitev pa bi bila tudi veriga. Vem da je odločitev vaša, prav gotovo vam ni lahko, želim pa, da bi zadevo rešili vam predvsem pa psoma v prid.
Lep pozdrav!
Jaz se ne bom pridružila kritikam, ker vem, da je življenje na kmetiji drugačno in da se služba ne konča ob petih… Bi pa tudi jaz predlagala, da se obrnete na društvo proti mučenju živali in upam, da boste zadevo rešili čim manj boleče. Za kužata je res hudo, če mora pri sedmih ali pa štirih letih menjati dom in gospodarja.
Hvala za vsa karanja in odgovore. Na žalost nam je večina ljudi, tudi poznavalcev psov povedala, da psa, ki se navadi trgati določeno vrsto živali, ne odvadiš več… Žal smo s psi delali preveč lepo, vseskozi so imeli svobodo kar se tiče prihodov v hišo, ležanja na dvorišču – z ovcami in drugimi živalmi pet metrov stran ali okoli njih, na sprehodu brez vrvice (ker se niso oddaljevali) in preveč hudo bi nam bilo, da bi bil pes po takih pogojih zaprt v boks, kjer je sicer vajen prespati nekaj časa, sedaj ves čas, dokler ga ne bi spustili ven lulat, pa nazaj oziroma na sprehod in nazaj. Samojedka zahteva z lajanjem, da ji ugodiš, odpiraš vrata ven in noter in ohripela bo, če ne bo več tako, kot se je navadila. Ko pa imaš enkrat oba psa v hiši je pa nepazljivost dovolj (lahko tudi majhnega otroka, ki ve, kaj pomeni, če pes stoji pred vrati in ki odveže zavezana vrata boksa), da bosta spet brez nadzora na dvorišču in naprej. Psici bosta še živeli precej let in mislim, da bosta v npr. petih letih zagotovo dobili priložnost. Potem pa spet policaji, pa položnice, pa odškodnina… Nenazadnje pa ju bo nekdo zalotil na delu in mirne duše počil. Tudi to so že napovedali. Zato bi radi, čeprav težko, da se privadita živeti v novih pogojih in okolju, ki ga ne poznata in ne vesta, kje bi lahko bila skušnjava.
Tako da… Brez veze. Sem že spet na robu joka.
Lep pozdrav!
To, da oddajate dva psa s katerimi ste že kar nekaj let se mi zdi grozno. Če se že vam ne bo paralo srce – pmislite malo na psa. Zdi se mi zelo neodgovorno. Najprej pa si vzemite malo več časa za psa, imejte jih pri sebi, kadar nimate časa zanju jih dajte ali v stanovanje ali v pesjak. DRugače pa bodite čimveč z njima in seveda v bližini ovc. Samo veliko ljubezni jima dajte, pa se bo vse uredilo
Lp
Meta