krajši delovni čas za ga.Petro!
spoštovana ga. PetraT!
Večkrat sem že dobila vaš odgovor in tudi sedaj se obračam na vas!
Moja hčerka ima cistično fibrozo, za enkrat je zdrava, lepo razvita in nima nikakršnih problemov s pljuči. Mislim, da je to zato, ker ji redno izvajam fizioterapijo prsnega koša in 2x na dan inhalirava. Za enkrat sem še na porodniški- podaljšali so mi jo za tri mesece. Kaj bom storila potem pa nimam pojma. Na pediatrični kliniki mi kar naprej govorijo, da ne sme v vrtec pred tretjim letom, kam pa naj otroka dam za leto in pol? No ampak to ni moje vprašanje. Vem da imam pravico po novem zakonu o starševskem varstvu delati po 4 ure do otrokovega 3. leta. Zanima pa me, glede na to, da ima kar hudo bolezen in da spada med otroke, ki potrebujejo dodatno nego, ali lahko delam po štiri ure dlje časa (npr. dokler ne gre v šolo)? In ali morda veste, če so še katere druge ugodnosti? Slišala sem na primer, da bi lahko ostala celo doma in bi CSD plačeval prispevke za soc. varnost. Ali je to res?
zahvaljujem se vam za odgovore in vas lepo pozdravljam
manjam,
Petra T. bo, žal, odsotna še do konca januarja, če ne še dlje.
Verjamem, da se bodo oglasili starši z našega foruma z izkušnjami v zvezi z vašimi vprašanji.
Sama pa bi vas napotila najprej na Center za socialno delo, kjer bi vam pravzaprav morali najbolj točno odgovoriti na vaša vprašanja.
LP
FRancka
Če je otrokova bolezen ocenjena s težko ,lahko uveljavljate pravico do nadomestila dohodka, vendar se morate izpisati iz zavoda za zaposlovanje oziroma dati odpoved v službi iz razloga varstvo in nega bolnaga otroka, vlogo dobite na CSD IN TUDI VSA POTREBNA POJASNILA, čeprav se ne trudiji preveč zato , pripada vam tudi dodatek za nego- ali tega še niste uveljavljali????Vse o tem si lahko preberete na spletnih straneh društva SONČEK ali SOŽITJE.
Mateja,
možnosti sta dve: skrajšani delovni čas do otrokovega 3. leta starosti ali uveljavljanje delnega plačila za izgubljen dohodek. O plačilu za izgubljen dohodek smo na forumu že pisali:
Kriteriji za uveljavljanje delnega nadomestila za izgubljen dohodek so strožji kot pri uveljavljanju dodatka za nego. Če ste opravičeni do njega, vam bodo znali povedati na CSD .
Več o tem si lahko preberete v Pravilniku o postopkih za uveljavljanje pravic do družinskih prejemkov
()
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (20-02-05 08:22)