Krajše stopalo
Imam problem, da imam levo stopalo daljše od desnega za približno 1 cm. Ker imam zaradi tega težave pri nakupu obutve in predvsem pri športu, saj mi desno stopalo malo “pleše” v copatu oz. če si ga pa preveč zategnem pa mi stopalo dreveni. Poleg tega pa še opažam, da me po treningu, kjer imam noge bolj aktivne (Squash) bole mišica na golenici. Prosim za nasvet kako odpraviti težavo.
Pozdravljeni
Kot otrok sem imel prometno nesrečo, zaradi katere sem imel zlomljeno levo nogo. Ker se mi noga verjetno ni pravilno zarastla, imam desno nogo za 18 mm krajšo od druge.Približno 3 leta uporabljam podložke za čevlje, da bi preprečil obrabo sklepov, kot so kolena in kolki.
Zdaj sem star 25 let, in že nakaj časa čutim bolečine v desnem kolku.
Zanima me, kako se rešujejo takšni primeri in ali se je sploh koristno ukvarjati s športi, kot je tek in košarka, ali naj vse skupaj raje opustim???
hvala za odgovor
gorazd
Spoštovani!
Bolečina ki jo opisujete je najverjetneje v boku (= na zunanji strani, ob kolku, ne V kolku) kar kaže na “slabo držo” zaradi neenake dolžine nog- Posledično je preobremenjena muskulatura, konkretno pripenjališče mišic na stegnenico v tem predelu. Osnovni ukrep je vložek v čevlju krajše noge.Potrebna je tako visoka podloga, da se izravnata hrbtenica in medenica. To bo najlažje določiti na pregledu pri ortopedu ali fiziatru.
Šport je v načelu koristen vedno pa so zadržki npr. tek po asvaltu, košarka na betonu.Kaj pa kolesarstvo, plavanje?
Lep pozdrav