Krajšanje materničnega vratu
Pozdravljeni,
še enkrat se obračam na vas glede problema krajšanja MV, ki je se je iz 33mm skrajšal na 24mm, sedaj sem v 25tednu, že od pregleda dalje imam kot nekakšne kratkotrajne krče v trubuhu, ki minejo takoj ter napotost (bolečine) v nožnici- te sem imela že prej občasno, trebuh imam čez dan enkrat trd drugič pa normalno mehek,je možno stvar pripisati tudi temu da se človek obremenjuje, kajti sedaj sem od pregleda dalje zelo obremenjena in se bojim prezgodnjega poroda ali da bi se MV zelo hitro krajšal, sploh sedaj ko čutim nekakšne simptome:(
Hvala za odgovor, lep pozdrav
Spoštovani,
bom tudi jaz že vsaj stotič ponovil isto mantro. V tretji tretjini nosečnosti (po 24. tednu) je normalno, če se MV krajša in 24 mm dolg MV ni kratek, zato okrog tega ni potrebno ukreniti ničesar. Tudi otrdevanje maternice je povsem normalna funkcijska motnja, ki ne povzroča poroda. Strah je pa nekonstruktivna motnja, ki zgolj povečuje aktivnost maternice, saj se med zaskrbljenostjo v kri sproščajo snovi kot so noradrenalin in drugi stresni hormoni, ki povzročajo večjo, sicer nekoordinirano aktivnost maternice, predvsem pa znižujejo prag za bolečino, kar strah zgolj še poveča in povzroči začaran krog strahu, aktivnosti maternice in še večji strah.