Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Krajšanje materničnega vratu

Krajšanje materničnega vratu

Pozdravljeni!

Stara sem 25 let in to je moja prva nosečnost. Trenutno sem noseča 26/6, ampak ultrazvok vseskozi kaže 27/6 (moja ginekologinja mi je PDP zamaknila za en teden naprej zaradi daljših ciklusov – zadnja M je bila 25. 3. 2018). Do pred en tednom je bilo vse super – odlično počutje, aktivnost, 8-urno delo… Edino kar me je malo matralo je bila utrujenost.

Prejšnji teden pa so se pojavili šibki menstrualni krči in zelo pogosto otrdevanje trebuha, zaradi česar sem obiskala ginekologinjo. Prejšnji teden mi je namerila mv 24 mm, ta teden (v sredo) pa 22 mm (v 20. Tednu je moj mv meril 42 mm). Takoj me je poslala v Porodnišnico Ljubljana, kjer sem tudi na opazovanju.

Tukajšnja ginekologinja mi je isti dan kot moja namerila mv 15 mm in opravila test za prezgodnji porod, ki je bil pozitiven (mi prosim lahko razložite, kaj ta test pomeni, saj mi ginekologinja ni želela?). Glede odprtosti pa žal nisem dobila v porodnišnici nobene informacije. Moja ginekologinja je omenila samo majhen lijakec – ne vem pa kaj to pomeni.

Dva večera zapored sem dobila injekcijo flosterona in dve tableti Estimo vaginalno. Dvakrat so mi delali ctg, ki je bil bp. Krči so izginili, prav tako otrdevanje trebuha.
Zdaj pa imam nekaj vprašanj, na katere mi ginekologi tukaj nočejo/ne morejo točno odgovorit, zato sem se obrnila na vas:

1. Kaj vsi ti podatki sploh pomenijo? Sem ogrožena, da rodim v kratkem? Lahko pričakujem nedonošenčka? Kakšne imam možnosti, da to deklico donosim tja do 37. Tedna? (Temu vprašanju se vsi tukaj izmikajo, jaz pa bi rada vsaj prbližno vedela, kaj lahko pričakujem, da se znam na to ustrezno pripravit. Zavedam pa se, da je nemogoče točno napovedati porod.)
2. Trenutno tehta približno kilogram. Kakšne so njene možnosti za preživetje, če slučajno rodim v kratkem?
3. Kaj pomeni počitek? Moram res preležati cele dneve? Lahko hodim, če da, koliko in kako pogosto? Lahko sedim, če da, koliko in kako pogosto? (Navodila tukaj se zelo razlikujejo med seboj, mene pa zanima vaše mnenje, saj sem po prebiranju vaših odgovorov presodila, da ste zelo realen in želim takšno mnenje. Tudi sama ne maram panike, zato si  rajši najdem mnenje človeka, za katerega se mi zdi, da je miren in sproščen).
4. Je še kaj takšnega, s čimer lahko deklici pomagam, da notri ostane čim dlje?

Najlepša hvala za vaš odgovor!

P.s.: opravičujem se, ker sem odprla še eno temo o krajšanju mv, a na telefonu ne najdem prejšnje 😣

Spoštovani,
o tej temi sem v preteklosti že toliko pisal, da se mi zdim, da je moje stališča okrog tega že javno znano. Uporaba dolžine materničnega vratu je metoda, ki nam lahko pomaga pri napovedovanju verjetnosti prezgodnjega poroda, ne more pa tega dogodka dejansko napovedati nobena metoda. Tako je bilo znanstveno prikazano že pred 15 leti, da je tveganje za porod pred 32. tednom 50% pri tistih nosečnicah, ki imajo pred 24. tednom MV krajši od 15 mm. Hkrati je to bila edina resna raziskava na večjem številu preiskovank, na katero se lahko opremo pri svojem odločanju okrog tega problema s pomočjo merjenja dolžine MV. Ukrepanje na osnovi meritev MV, po 24. tednu in ki ne upošteva vsaj tega standarda (15 mm ali manj) za minimum pred ukrepanjem, so po moji oceni pretirani in jih strokovno težko zagovarjam. Če ponovim dejstvo, da ste noseči najmanj 27 tednov in imate MV dolg najmanj 22 mm, ta minimum pri odločanju o odmerjanju steroidov za pospešitev dozorevanja plodovih pljuč ni upoštevan, ker tveganje za prezgodnji porod v naslednjem tednu dni ni povečano. Steroide bi namreč naj odmerili le, če se zdi, da bo do poroda prišlo znotraj tedna dni od ugotovljenega stanja.
vi imate sicer pozitiven tudi “fibronektinski test”, torej test, ki je tudi eden od testov za napovedovanje prezgodnjega poroda(določa namreč prisotnost nekega proteina v nožničnem izločku, ki ga izločajo ovoji, ko se približuje porod), ki pa tudi nima 100% specifičnosti, torej pogosto zgreši pri svoji napovedi. Pri vašem stanju se mi zdi prav, da ste hospitalizirani in da so bili preverjeni vsi parametri, ki utegnejo napovedati prezgodnji porod, glede steroidov pa bi jaz razmislil šele, ko bi se vam MV skrajšal na 5 mm ali manj oziroma bi se odprli dovolj, da se ovoji vidijo pri pregledu v spekulih, nič prej. Povsem nepričakovano in v nekaj urah namreč skorajda ne vidimo poroda pri nosečnici s stanjem, kot ste ga sami opisali zgoraj.
Če bi se otrok rodil ta trenutek in bi se to zgodilo v terciarnem centru (Ljubljana, Maribor), bi bile možnosti za preživetje nekje okrog 90%, vendar so še vedno dokaj velike možnosti (20 do 30%) za trajne posledice v obliki nevroloških in presnovnih okvar ter kronično pljučno bolezen, da o manjših motnjah v smislu težav v psihomotornem razvoju in sposobnostih ne bi govoril.
Tudi o mirovanju sem že precejkrat zapisal, da nima pomembnega vpliva na trajanje nosečnosti in na začetek poroda, ima pa zanesljivo negativen vpliv na tveganje za globoko vensko trombozo, hospitalizem, depresivno razpoloženje in splošno počutje. Edina resna grožnja nosečnosti s prekratkim MV je v resnici infekcija, ki hkrati privede tudi do sproženja kaskade procesov, kateri imajo za končno posledico porod. Če nimate spolnih odnosov in vzdržujete ali umetno ustvarjate zdravo vaginalno bakterijsko floro (laktobacili in pH 2,8 do 4,5), potem ni večjih razlogov za pretirane skrbi. Estima je sicer progesteron, ki ima menda dokazano pozitivne učinke v smislu zmanjšanja tveganja za prezgodnji porod, sam ga redko ali sploh ne uporabljam, pa nimam nič več primerov prezgodnjega poroda med svojimi pacientkami, ki sem jih zadnjih 20 let obravnaval z grozečim prezgodnjim porodom. Sicer mi lahko kdo očita, da sam nikoli ne morem imeti dovolj pacientk, da bi lahko dokazal neučinkovitost progesterona, zato to odločitev ob ustrezni pojasnitvi v glavnem prepuščam nosečnici sami.
Vi po mojem nimate posebnih možnosti vplivati na izid nosečnosti, mi pa vaši podatki sami po sebi dajejo dovolj optimizma, da ocenjujem verjetnost za porod v naslednjih 7 do 10 dneh na minimalno.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za tako temeljit odgovor. Ravno sem prišla s preiskav in imam malo več informacij. Moj maternični vrat je zaprt in še vedno dolg okrog 15 mm (danes namerjen 17 mm). Potrjeno imam tudi, da sem noseča 27/4 tednov.
Zdravnica je svetovala, da v bolnišnici ostanem do ponedeljka, a sva se po pogovoru odločili, da je zaradi moje mirnosti bolje, da grem domov in sem pozorna na spremenjen izcedek ali bolečine v trebuhu. Opozorila me je, naj strogo počivam, se ne prepogibam in ne sedim, če to ni potrebno. Pozitivnega testa prezgodnjega poroda pa ni nihče komentiral.
Tako da odhajam domov z mislijo, da bo vse v redu. Mislim, da trenutno drugega ne morem storiti.

Hvala še enkrat 😊

se strinjam. Razen s tem, da bi zmerna fizična aktivnost, prepogibanje in sedenje kakorkoli vplivalo na sproženje poroda.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni!

Opravičujem se vam, ker ponovno pišem, a ravnokar sem prejela izvid od vaginalnega brisa in ga popolnoma nič ne razumem. Moja ginekologinja danes ne dela, v porodnišnici pa jih ne uspem priklicati.
Clue celice 0
Glive kvasovke 0
Nugentov seštevek 2

Aerobna kultura
Streptococcus anginus +++
Mešana vaginalna flora ++
+++ – veliko
++ – srednje

Streptococcus agalictiae obogatena kultura: negativno

Penicilin s
Cefotaksim s
Vankomicin s
Klindamicin s
S – občutljiv

Ali je v tem izvidu karkoli takšnega kar bi me moralo skrbeti, ali lahko čakam pregled in nadaljnja navodila pri ginekologinji?

Najlepša hvala še enkrat za vaš čas/energijo in pomoč 😊

nič ni nujnega. Nugentov seštevek je nizek, kar pomeni da nosečnost ni zelo ogrožena, je pa prisoten eden od streptokokov, ki običajno ni v nožnici in ga velja vsaj ovirati pri razvoju, kar bi jaz počel z mlečno kislino in laktobacili v kapsulah.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni!

Zanima me ogroženost prezgodnjega poroda. Sem 31 3/7 teden nosecnosti  prva nosecnost, brez bolecin ali pritiska obcutks tiscanja otroka navdol , brez izcedkov…..

Od samega zacetka nosecnosti mi gin.povedala da nosim v križu in nizko. Tako da je bila se tezava  od 22.7 naprej da mi otrocka sploh nemorejo izmerit. Oz. Je glavica  cisto dol skrita- jo vidi z vag. Sondo.Obseg trebuscka naj bil vredu – ni zahirancek. in je primeren tednom rasti.

MV 22.7 mi je ginekologijja namerila 3,4 cm 9.8 je meril isto.

3.9 sem imela ko pregled in se mi skrajsal na 2.4cm ginekologinja je takrat naredila paniko da moram v bolnico saj je velika nevarnost predcastnega poroda. Od 6.9 sem pristala v bolnici na opazovanju.

6.9 je bil MV 2.1cm, tako tudi 8.9 in 15.9 iste velikosti.Danes naj bi se skrajsal na 1.8cm? ( od gin. ne pridobis kaj dosti inf. o tej meritvi ali jr vredu na tedne nosecnosti ali ne, in si zaradi tega pod stresom in v strahu…)

Od 22.7 pa sem pozabila omenit jemljem estimo 2 tbl 2krat dnevno do prejsnjega tedna sedaj samo 2 tbl zvecer, ter pijem magnesol 2krat in Novalac tbl.

Hvala za vas odgovor.

spoštovani,,

joj, koliko hrupa in panike za…  prazen nič! Pojav skrajševanja MV v 3. tretjini nosečnosti je povsem normalno dogajanje in pri 32 tednih 1,8cm (18mm) je več kot dovolj. Ne rabite ne Estime ne mirovanja ne magnsola in na sploh ničesar. največ škode naredi panika, ki jo zaradi tega niča naredimo zdravniki sami.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni,

Ginekolginja mi je že v 24tednu namerila 22mm dolg maternični vrat in mi zaradi mojih predhodnjih ginekoloških operacij ( 3x LLETZ) uvedla Utrogestan 200mg zv. V 28tednu se je maternični vrat še skrajšal in je le ta okrog 19mm, dobila tudi injekcijo za razvoj pljučk. Sedaj bom v 30tednu in imam ponovno kontrolo in me skrbi kaj pričakovati, kaj v primeru, da se je maternični vrat še skrajšal in zmehčal.

Svetovala mi je več počitka. Me pa zdaj vse skupaj malo psihira, saj ne grem sploh od hiše, da ja nebi kaj poslabšala- če bi s tem sploh lahko kaj.

Hvala

Spoštovani,

glavni razlog za vaše psihiranje je vaša ginekologinja, ki iz strahu zdravi nekaj, česar nima smisla zdravit. Kaj naj še dodam? Dobili ste vsa mogoča zdravila v strahu pred prezgodnjim porodom, ki se ni zgodil in se zelo verjetno pred 34. tednom tudi ne bo.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

stara sem 33, pred 5 leti sem imela prezgodnji porod v 25. tednu, puncka je umrla cez 1. teden. Trenutno sem v 25. tednu nosečnosti, pri 24. sem imela rjav izcedek in takrat so mi izmeriti MV 2,5 cm, mi predpisalo Estimo ter me poslali na bolnisko in mirovanje. Danes na kontroli je MV meril 3,5. Ali je to znak, da moj MV popusca? Sem bolj nagnjena k nevarnosti prezgodnjega poroda?

spoštovani,

žal samo to, da ste pred 5 leti rodili tako zelo prezgodaj nič ne pove o naravi in razlogih za takratni predčasni porod. Poleg popustljivega MV je še vrsta drugih razlogov. Trenutno stanje je glede popustljivosti MV kar optimistično, saj kot kratek MV razumemo takšnega, ki je krajši od 15mm (1,5cm) pred 23. tednom nosečnosti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close