Kožna znamenja
Vsem skupaj lep pozdrav!
Ravnokar prebiram starejša sporočila v forumu o melanomu. Čeprav je o tem na tem forumu kar veliko napisanega, so me določene stvari malo zmedle. 🙁 Ponekod v odgovorih ge. Irene piše, da npr. srbečica še ni znak za melanom, ponekod na spletu v različnih člankih strokoivnjakov piše, da je tudi srbečica eden izmed znakov. Tudi sama imam po telesu veliko pigmentnih znamenj, posebej pa izstopata 2, na nogi ter na desnem ramenu. Na nogi imam 2 znamenji, veliki prb. 7mm, eno je temno rjave barve, eno pa svetlo-temno rjave barve, obe sta vzdignjeni nad površino kože, zraven je začelo rasti še eno, manjše znamenje. Iz enega mi je enkrat že tekla kri. Iz znamenjana ramenu mi kri ni nikoli tekla, me pa srbi. Je to znak za preplah? Hvala za kakršenkoli odgovor.
Grlica,
sama sem kljub temu, da nimam težav s spremembami znamenj ali drugimi potencialnimi znaki za melanom, obiskala dermatologa, da mi je pregledal znamenja in rekel, da je vse bp. Enako svetujem tebi. Zakaj bi bila v skrbeh, ko lahko hitro dobiš odgovor na tvoje pomisleke. Kljub temu, da sem zdrava in nimam sumljivih znamenj, mi je dermatolog svetoval preventivne preglede 1x na leto in zaščito pred soncem.
Lp,
Draga Nataša,
Mislim, da je tvoj strah zaenkrat odveč, vseeno pa ti toplo priporočam, da upoštevaš Kristinin nasvet. Zares ni razloga, da živiš v skrbeh, ko lahko svoje dileme odpraviš s sorazmerno poceni in hitrim pregledom.
Iz osebne izkušnje lahko povem, da je mene moje materno znamenje res začelo srbeti in se je tudi nekako začelo rositi.. Čeprav ni bilo povsem tipično, so se pa v njem na prej homogeni temno rjavi struktuti pojavile drobne črne pikice..
Na spodnji povezavi boš našla nekaj slik ne-melanomskih znamenj, z malo klikanja po strani pa tudi slike in napotke za prepoznavo melanoma po karakterističnih znakih. Stran seveda, kot nobena druga, NI NAMENJENA ZA POSTAVLJANJE lastnih DIAGNOZ!
Hvala vsem za odgovore. Danes sem bila pri svojem zdravniku, ki je takoj, ko je videl znamenji napisal nujno napotnico za ambulanto za kožne tumorje, kjer me je pregledala prijazna dermatoonkologinja in potrdila, da gre za sumljiva znamenja. Jutri moram do kirurga, kako bo dalje, bomo videli.
Deževen pozdravček iz Štajerske.
Drži se in upam na najboljše! Da seveda ni nič zoprnega. Kar pogumno naprej!
Škoda, ker nisi napisala katere vrste kirurg te bo operiral in v kateri bolnici. Sicer pa vsak kirurg vsa odstranjena znamenja pošlje na histološko preiskavo. kako dolgo traja je najbrž odvisno od bolnišničnega laboratorija, njegove obremenjenosti, kadrovske ekipiranosti in verjetno še marsičesa.. Verjetno je tudi velika razlika med OI in lokalnimi bolnišnicami. Jaz sem pred devetimi leti čakal na izvid dober mesec in pol v novomeški bolnišnici, v celju pa so zaradi malomarnih patologov in organizacije dela takrat čakali dve leti! Upam, da se je od tedaj povsod na tem področju marsikaj spremenilo na bolje.
Je pa dejstvo, da histološka preiskava še danes edina preiskava, s katero lahko potrdijo diagnozo maligni melanom. Osnovno pravilo je tudi, da izrežejo celotno sumljivo pigmentno spremembo, saj je lahko maligen le delček pigmentne spremembe.
V bistvu obstajata pri melanomu dva kirurška pristopa in sicer; diagnostične in terapevtske operacije. Pri diagnostičnih operacijah v lokalni anesteziji izrežejo sumljivo pigmentno znamenje skupaj z minimalnim varnostnim robom zdrave kože 2 do 5 mm v vseh smereh in to pošljejo na histološki pregled.
Rezultati histološkega pregleda so lahko:
a.- Nemaligne pigmentne spremembe kot npr. melanocitni nevus – materino znamenje,
b.- začetni melanom – melanom in situ – ta nima sposobnosti zasevanja,
c.- Invazivni melanom – pravi rak z možnostjo zasevanja v bezgavke ali oddaljene organe
V primerih a in b diagnostični varnostni rob zadošča tudi v terapevtske namene in to že dokončno terapija. Pri invazivnih melanomih pa je potrebna dodatna terapevtska operacija.
Plastični ali onkološki kirurg lahko po svoji presoji izreže zadosti sumljivo znamenje tudi z večjim varnostnim robom in zato pogosto ni potrebna ponovna terapevtska operacija. Na Oi izvajajo seveda tudi kompleksnejše posege.
Običajno traja čakanje na histološki izvid okoli 14 dni.Lahko se zgodi,da traja tudi dlje,če gre za kakšne nejasnosti pri izvidu,vendar bi v tem času morali biti vi o tem obveščeni.To bi naj bila sicer skrb vašega operaterja,najboljše,da ga vprašate kako je s tem v vaši bolnišnici,oziroma da sami malce pognjavite,če po tem času še ne bo nobenih rezultatov.Lep pozdrav
Skušek Peter
Grlica, skupaj s tabo bomo stiskali pesti, da bo izvid negativen! Pogumno naprej!
Nataša,
kot je napisala Kristina,jutri ne boš sama. Tudi jaz bom mislil nate in držal pesti, da boš čimanj boleče prestala kirurški poseg.. Verjamem, da boš v dobrih rokah, saj plastični kirurgi vedo, kako se tem rečem pravilno pristopi. Zato, še enkrat drži se!
Po tvojem pisanju sodim, da si močna ženska, zato sem prepričan, da boš tudi na izvid mirno počakala. Kolikor vem, je Peter iz tvojega konca, zato bo njegov odgovor najbolj točen.. Glede strahu pred izvidom pa je res, da se mu povsem ne da izognit, četudi si največji življenski optimist..Življenska logika nas sicer uči, da JE SKRAJNO NEUMNO IN BREZ VEZE SKRBETI O ZADEVAH, NA KATERE NIMAMO VPLIVA! Takšna zadeva je na žalost tudi tvoj izvid. Ta bo takšen kot bo, TI NANJ VEČ NIMAŠ VPLIVA, zato se ne obremenjuj z njim, ker zaskrbljenost v zvezi s čim v veliki večini primerov naredi več škode, kot pa stvar, ki je predmet zaskrbljenosti..
To boš brala najbrž po operaciji, zato boš imela kar nekaj časa, da ugotoviš, da so v napisanem res življenska spoznanja..
Še enkrat vse dobro in srećno!
Grlica, sama sem bila operirana na mariborski plastiki, izvide sem dobila čez en teden, pa je bilo v času dopustov (konec julija). Vse so porihtali kot je treba,izvid je bil žal pozitiven ,kirurg, ki me je operiral me je takoj poslal na razne preiskave – pod nujno. Seveda mi je potem izdal tudi napotnico za onkologa,tudi tam je potekalo vse zelo hitro.Danes je od tega tri leta in sem zdrava.
Lep pozdrav in vse najboljše ti želim
Leja
Pozdravljeni in hvala vsem za vzpodbudne besede. 🙂 Veliko mi pomeni. Včeraj so mi odstranili obe sumljivi znamenji, iz stegna in izpod levega ramena, poseg niti ni bil ne vem kako boleč, sedaj pa čakanje … Vmes imam preveze pri svojem zdravniku, kontrolo na plastiki pa 23.8., takrat bodo verjetno tudi že izvidi …
Lep pozdrav in veliko sončka.
Nataša,
že tvoje javljanje mi nekaj pove. Fino, da nisi imela prolemov. Glede ćakanja na izvid, pa nasvet, da ga preživi čimbolj brezkrbno. Če imaš še kaj dopusta si ga privošči. To, kar sem napisal zgoraj neizpodbitno drži, zato se nikar ne obremenjuj z negativnimi pričakovanji.
če se konec meseca še javiš s dobrim izvidom, bom tega neizmerno vesel!
Grlica, mi smo s tabo in upamo 500/h, da bo vse ok! Poskušaj biti kar se da pozitivno naravnana. Če ni nič, bomo praznovali, čeje pa slučajno kaj, pa pogumno v boj, mi ti bomo pa stali ob strani.
STISKAM PESTI! MOČNO, MOČNO!
Pozdravljeni,
ker so mojemu očetu pred mesecem dni odstranili 22 bezgavk zaradi melanoma sem sama zdaj veliko bolj pozorna na kožna znamenja. Ker imam kar nekaj znamenj za katere bi lahko rekla, da bi se morda lahko kdaj kaj izcimilo, sem se odločila za odstranitev.
Bila bi zelo hvaležna, če bi mi lahko svetovali ali lahko to naredi zelo dober dermatolog ali samo kirurg? Moji pri jateljici je namreč znamenje odstranil kirurg. Brazgotina, ki je ostala po odstranitvi je tako grda, da ne znam povedati. Jaz imam eno teh znamenj na obrazu in ne bi bila ravno zadovoljna, če se to zgodi tudi meni.
Drugače pa še to. Oče okreva. Je nekje na polovici predvidenih obsevanj. Počuti se dobro. Upam in želim si, da bi tako tudi ostalo.
Rada bi vas še povprašala kako je s prehladi, smrkanjem, kašljanjem, gripami skratka, katerih čas zdaj prihaja? Ali je morda oče zdaj bolj ogrožen, ali je kaj posebnega če zboli za gripo? Prosim za nasvet. Po operaciji so namreč povedali, da naj se pazi vsakega infekta.
Želim vam vsem skupaj veliko sončka v teh dneh.
Vanchy
Zdravo.
Kar se odstranjevanja tiče, meni je odstranil plastični kirurg. Ne bom izgubljala besed o njem, ker je brezveze, saj je dobesedno zafrknil celo stvar in zdaj moram na znova na eno odstranitev, saj zaradi njegove malomarnosti in 2 ali celo 3 mnenjih, da so znamenja sumljiva, še zmeraj ne vemo, ali je kaj ali ni. 🙁 Seveda vedno upaš na najboljše, ampak zaradi njega niti tega ne morem, ker ne vem, kako je na stvari. Tako da pazi tudi, kdo ti bo to odstranjeval, jaz zdaj, ko grem na novo odstranitev, niti približno ne grem več k istzemu kirurgu.
Za tvojega očeta pa ti žal ne znam svetovat, morda ti bo znal kdo drug.
Vse dobro.