Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija kožna znamenja

kožna znamenja

Pozdravljeni,

rada bi si šla odstranit 3 znamenja na trupu. Pred 8 leti sem že bila na pregledu pri dermatologinji (preko napotnice osebnega zdravnika), takrat znamenja niso bila nevarna (pregled s tisto lupo). Če takrat niso bila nevarna, se to lahko kasneje spremeni v nevarna?

Zdaj pa imam pomisleke, ali še enkrat it h osebnemu zdravniku po napotnico ali iti direktno na kliniko, kjer odstranjujejo. Namreč, tudi če dobim napotnico, potem na kliniki pregledajo znamenje, in v primeru, da ne bo nevarno, kljub napotnici, storitev zaračunajo. Če pa je nevarno, pa je odstranitev brezplačna? ali na primer, če je kirurška odstranitev, je z napotnico avtomatsko brezplačno? nekje sem zasledila, da melanocitne nevuse (to mi je takrat pisalo v izdvidu), vedno odstranijo kirurško. Je to res? Tudi z ene klinike, ki sem poslala sliko znamenja, so rekli, da take odstranijo kirurško.

Ali se histologija izvede pri vsakem kirurškem izrezu, ali le če želiš? So pa znamenja velika približno pol cm, tkivo mehko, kot spužva na otip, in odstopajo od kože, so rjave barve. Znamenja se ne spreminjajo.

Zanima me predvsem zato, ker odstranitve niso ravno poceni in da malo načrtujem stroške.

Hvala za pomoč pri odločitvi.

lp

Pozdrav!

Odstranitev znamenj je lahko iz medicinskih razlogov, lahko pa iz vaših osebnih. Iz medicinskih razlogov pomeni, da so znamenja lahko potencialno nevarna, zato se jih odstrani , kot preventiva, da nebi prišlo do prehoda v kožnega raka.

Torej: oceno da nekdo , ki je strokovnjak- dermatolog.

Kaj pa se vi odločite samoplačniško pa je vaša odločitev in tudi odločitev tega, ki bo izvajal poseg.

Kirurško je vsekakor pravi način odstranitve, ali pa se pošlje tkivo na histologijo- je  primerno, če pa je znamenje po oceni dermatologa nenevarno pa lahko tudi brez histologije, za kar pa mora biti zanesljiva ocena.

Lp

 

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Torej zdravnik sploh ne more presoditi, ali gre za nevarno znamenje, lahko samo da napotnico, potem pa, če dermatolog po pregledu oceni, da je nevarno, potem brezplačno izvede odstranitev (ali je brezplačen samo dermatološki pregled, ne pa tudi odstranitev?) Se pravi, v vsakem primeru je najbolje, da najprej dobim napotnico. Vem pa, da je tudi teta imela rakavo znamenje na obrazu, baje je tudi to treba upoštevati.

 

Zdravnik presodi ali je kaj nevarnega! Zdravnik presodi ali je potreben pregled pri dermatologu! Dermatolog presodi ali je potrebna odstranitev! Nevarno stanje pa presodi že osebni zdravnik!

 

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close