Najdi forum

Kožna bolezen in anksioznost

Sem ženska v svojih najlepših letih, 40+, samska in brez otrok. Vedno sem uživala v zivljenju, bila polna energije, zdaj je že nekaj časa drugače , energije je pol manj, kar nekako se ne znajdem med ljudmi,  samozavest zelo nizka.

Še vedno se ukvarjam s sabo, se zdravo prehranjujem in rekreiram, ko imam energijo.

Imam vitiligo po obrazu. Posebej je izrazit pod očmi. Ga prekrivam, kar mi vzame veliko časa,  ampak vseeno to pocnem zelo rada.

Nimam dovolj samozavesti, da bi šla kamorkoli brez make upa. Pa si želim,  da bi se manj obremenjevala s pogledi drugih, ki so zelo pogosti, tudi kadar imam make up. Realnost je pač taka, da nikoli ne bom kot ženska, ki nima vitiliga.

Vitiligo imam od 25 leta. In vse je bilo ok, dokler ni bilo mask. Maske so moje življenje tako zelo spremenile, da , na bolje. Na enkrat me nihče več ni gledal čudno,  bila sem spet ista kot vsi. Za make up sem uporabila pol manj časa..bila sem veliko bolj sproščena med ljudmi…

Zdaj je bil en velik šok, ko se je sprejela odločitev, da maske niso več obvezne. Ampak življenje gre naprej , tudi brez mask.

V času mask,  je prišla k nam v sluzbo nova šefica, ki seveda ni vedela za moje tezave s kožo.

V času mask je bila ok , potem pa se je spremenila. In ker sem empat, čutim njeno nelagodje nad mano, tudi diskriminacija se večkrat zgodi. Počutim se nezaželeno in drugačno.

Ampak tudi takšni kot sem jaz moremo delati in živeti.

Drugace sem zelo nekonfliktna oseba, 100% predana svojemu delu…

Me pa vse to zelo žalosti, da iščem izhode, zakaj ne bi šla v sluzbo….seveda pri mojih letih tudi ni tako enostavno zamenjati službe, ampak tudi o tem razmisljam.

V bistvu bi rad kak vas nasvet , kako vidite vi to situacijo…

Rada bi se le bolje počutila v sluzbi, bolj sprejeto…

Lep pozdrav, Reni

Pozdravljeni!

Vas slišim, da se zdaj v službi počutite nezaželjeno in vam je težko. Kolikor vas razumem, niste imeli težav niti do obdobja nošnje mask niti pred nošnjo. Zdaj, ko nošnja ni več obvezna pa so se težave začele zaradi občutka neodobravanja vitiloga s strani vaše šefice? Se je v tem obdobju spremembe vašega počutja zgodilo še kaj nenavadnega, presenetljivega?

Ljudje smo kompleksna bitja, ki imamo nekatere vsebine ozaveščene, drugih pa ne in ravno tisto kar je nezavedno v veliki meri vpliva na naše počutje, čutenje, dejanja. Nezavedno se dobro ponazori z ledeno goro, ko manjši del (naša zavest) gleda nad gladino, večji (nezavedni) pa je pod gladino. Na primer, vaše počutje nesprejetosti bi lahko izhajalo iz vaše preteklosti in občutka nesprejetosti v zgodnjih primarnih odnosih pa vendar se lahko čuti, da je razlog za takšno počutje vaša šefica oziroma njeno vedenje. Morda bi vam pomagalo, da s strokovno pomočjo psihoterapevta raziščete sebe, svoje čutenje in pozabljene spomine. Na ta način se odpre več notranjega prostora, večje razumevanje sebe, lažje predelovanje čustev, boljši medsebojni odnosi itd.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close