Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Kozje mleko vs kravje mleko

Kozje mleko vs kravje mleko

Že nekajkrat sem slišala, da kravje mleko ni zdravo v nasprotju s kozjim, ki naj bi bilo zelo priporočljivo.
Sin je alergik, nima sicer alergije na kravje mleko, ima pa alergijsko astmo.

Ali imate izkušnje in kakšne?

Že v naprej hvala za odgovore.

Kozje mleko je po sestavi bolj podobno materinemu mleku kot kravje in je zato bolj priporočljiv.
Pri alergijah, kot veste, se morate izogibati tistim živilom, snovem…, ki jih povzročajo.
Zagotovo lahko tudi prehrana pomaga pri blaženju teh težav, če se prehranjujete zdravo, posegate po čim manj predelanih živilih in s čim manj dodanimi snovmi. Dvig odpornasti organizma bo pripomogel k premagovanju teh težav.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Kozje mleko ne povzroča alergij, predvsem pa ne povzroča nastajanja sluzi, ki je bistven problem pri astmi.

Obstaja že kar nekaj teorij in raziskav, po katerih naj bi odrasli raje ne uživali mleka. Predvsem pa gre pri mleku tudi za dve zadevi je terminčno obledano in so tako beljakovine v njem precej težje prebavljive in drugo, da je homogenizirano (maščoba razbita v manjše delce), in lahko kot taka lahko prehaja neposredno v kri in se odlaga na stenah žil.
Seveda imate vedno terije za in proti.
Osebno sem imela kar velike težave s prebavo, ki pa so se po zločitvi mleka in mlečnih izdelkov iz prehrane precej umirile. Vendar vsak organizem je poseben in se tako tudi obnaša.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

glede na to, da pogosto obolevam za prehladi, sem tudi jaz dobila nasvet (terapevta), da prekinem z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov. Edino, kar me bega je kalcij … vem, da se ga da nadomestiti z drugimi, rastlinskimi, izdelki. Zanima me, kako oziroma s katerimi in v kakšnih količinah.
Kako je s prebavo mlečnih izdelkov pri otrocih, ki ne kažejo alergij na laktozo oziroma mlečne beljakovine? Je najbolje kozje mleko in izdelki iz njega?
Hvala vnaprej za odgovore.
LP
Darija

Pozdravljeni,
Kalcij lahko pridobite tudi iz drugih živil, kot so naprimer polnovredna žita, soja, sardele, losos in seveda zelenjava, če jih le uživate v zadostni količini.
Za otroka je seveda najboljše materino mleko, ki pa ga s časom začnemo nadomeščati z drugimi vrstami mleka. Če otrok ne kaže kakšnih težav povezanih z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov, potem mu ga seveda ponudite, v nasprotnem primeru, ga je potrebno iz hrane izločiti in nadomestiti z drugimi živili.
Kozje mleko, kot sem že zapisala, je po sestavi nekako bližje materinemu kot kravje. O uživanju mleka in izdelkov so mnenja deljena in obstajajo različne teorije. Jaz bi vam svetovala, da predvsem “poslušate svoj oziroma otrokov organizem” in se temu prilagajate, nemgoče je podati neko uravnilovko za vse ljudi.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Hvala za odgovor.
LP
Darija

New Report

Close