kozje mleko, potrebni dodatki folne kisline?
Pozdravljeni dr. Tanč!
Pred kratkim smo nabavili kozo, da nam daje mleko. Odločili smo se pa zanjo zaradi hvalopevov kozjemu mleku, ki bi naj bilo sploh primerno za otroke, ki pogosto zbolevajo na dihalih. Čeprav je eno delo pri hiši več, sem zelo zadovoljna, da imamo kar pri roki lastno, sveže in nepredelano mleko dan za dnem. In nekako imam upanje, da nam bo ta zadnja rešilna bilka pomagala okrepiti sinov porušen imunski sistem. Ker to je bilo že nenormalno, kako je prehajal iz bolezni v bolezen, kljub dnevnemu dodatku probiotikov (Biogaia), dokaj zdravi prehrani, “špricanju” vrtca, pa še kakšni pazljivosti več kot manj.
V sredo je imel cepljenje (prestavljen od zadnjega sistamatskega pri letu in pol) in sem naši pediatrinji omenila to kozje mleko. Pa ni bila videti ravno preveč navdušena oz. vsaj ni omenjala kakšnega zdravilnega učinka. Njena navodila pa so bila, da naj ne dajemo izključno kozjega mleka zaradi premale vsebnosti folne kisline. No, seveda tega mleka od ene koze ne pride toliko, da bi z njim pripravljala tudi vse mlečne jedi, zato tega tako nisem nameravala. Vendarle pa ga otroka spijeta vsak tudi po 3 ml dnevno namesto prej kupljenega kravjega. Res se mi zdi škoda, da bi tako naravno mleko zamenjevala s pasteriziranim, homogeniziranim ali pa kajvem še kako drugače predelanim. Tudi ga nikoli ne kuham do vretja.
Zdaj pa k vprašanju. Ali je res potrebno uporabljati pol kravjega in pol kozjega, da ne pride do slabokrvnosti? Saj folna kislina je tudi v drugih živilih, predvsem v zelenjavi. Pa nekateri otroci se recimo sploh otepajo mleka in mlečnih izdelkov. A ti dobivajo kak dodatek folne kisline zato? Kakšni pa morajo biti ti dnevni vnosi folne kisline za recimo 2 in 3 letnega otroka (za kakšne količine živil gre)? Malo me medejo vsa ta priporočila, včasih so res dosti bolj neobremenjeno živeli, ko so bili v nevednosti (ali pa samo v sozvočju z naravo, česar zdaj več ne zmoremo)…
Hvala in lep pozdrav ter lepe praznike!
Kozje mleko nr vsebuje folne kisline in jo je zato nujno potrebno dodajati. To opozorilo boste našli tudi pri vseh proizvajalcih in reklamah za kozje mleko.
http://www.bio-trgovina.si/index.php?act=viewDoc&docId=16
http://www.geocities.com/kmetija_goste/zanimivosti.html
Podobno kot kravje mleko je sestavljeno kozje, vendar le-to povzroča težke slabokrvnosti. Pri dolgotrajni uporabi kozjega mleka nastane pri dojenčku huda (perniciozna) slabokrvnost (anemija) zaradi pomanjkanja vitamina B12 , ki jo spremljajo trdovratna prehranska in razvojna motnja ter pomanjkanje teka. Slabokrvnost, ki nastane zaradi hranjenja s kozjim mlekom, hitro in značilno dobro reagira na folno kislino.
https://www.mercator.si/_files/35312/mleko.pdf
Folna kislina je sicer vitamin iz skupine B, ki ga najdemo v številnih ćivilih, tudi zelenjavi in sadju. Vendar je nemogče pojesti dnevno toliko teh živil,m da bi zadostili telesnim potrebam.
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1614
Folna kislina (vitamin B9, folacin, folat)
Priporočeni dnevni odmerek za odrasle osebe je 180 do 200 mikrogramov, za nosečnice 400 mikrogramov, za doječe matere 280 mikrogramov.
Delovanje
Folna kislina sodeluje pri rasti in zorenju rdečih krvničk, pri presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, pri nastajanju deoksiribonukleinske kisline (DNK) in ribonukleinske kisline (RNK). Odpravlja slabokrvnost, prizadetost sluznice v pljučih, bronhijih, sečnem mehurju in maternici, preprečuje povečano možnost splava in razvoja nekaterih telesnih okvar (spine bifide ali hrbtenične reže), izboljšuje nastajanje mleka, ohranja zdravo kožo.
Naravni viri folne kisline so zelena solata, ohrovt, špinača, cvetača, brokoli, rdeča pesa, korenje, marelice, dinja, buča, avokado, fižol, kvas, polnovredna pšenica, temna ržena moka, jajčni rumenjak, jetra, ledvice.
http://www.ezdravje.com/si/lasje/vitmin/
Dr. Tanč, lepa hvala za odgovor. Saj ste se zelo potrudili in mi posredovali najpomembnejše podatke, vendar sem vseeno pričakovala kakšen bolj “domač” odgovor. O folni kislini sem si namreč že kar nekaj prebrala med nosečnostima in vem za njeno pomembno vlogo. Vseeno pa me bega dejstvo, da zagotovo na svetu živi kar nekaj družin ali posameznikov, ki se (iz kakršnihkoli razlogov) prehranjujejo le s kozjim mlekom (ali pa so sploh čisto anti za mleko) in verjetno tudi brez kakšnih posebnih lekarniških pripravkov folne kisline. So potem ti ljudje nujno močno slabokrvni, če ne uživajo dovolj drugih živil, bogatih s folno kislino? Po vsem prebranem, verjetno res…
No, sicer je pa kar nekaj živil s folno kislino, ki jih našadva uživata, sploh zdaj, ko se spet začenja sezona sveže zelenjave. Saj pravim, najtežje mi je to, da bi čisto naravno sveže mleko naše koze zamenjevala za manj kvalitetnega kravjega iz trgovine, pa čeprav le nekajkrat na teden. Ampak ok., odgovor sem našla… očitno le ni tako zanemarljivo in se s pomanjkanjem tako važne sestavine ne gre igrati. Samo tole vas zdaj tako čisto po domače vprašam za mnenje:
Glede na to, da otroka čez teden jesta v vrtcu 3 obroke in je doma za lonček mleka primeren le čas pred večernim spanjem… verjetno ne bo preveč, če vsak dan zvečer popijeta domače kozje mleko (čez vikend pa lahko tudi zjutraj), v ostalih obrokih pa se ohranijo jedi ali fermentirani izdelki iz kravjega mleka?? Če prištejemo še ostala s folno k. bogata živila… verjetno res sploh ni potrebe, da me skrbi za premali vnos folne kisline?
Se opravičujem, če delujem vsiljiva… res nisem računala, da kozje mleko ni čisto popolno in mogoče celo preveč verjamem vanj. Ampak po vseh naših prebolelih boleznih sem že naveličana in utrujena… nevede se prikrade v misli tista lepa znana povest o Heidi, kjer je tudi zelo bolna mestna prijateljica ozdravela samo od kozjega mleka. Pa tu in tam tudi slišiš kakšno resnično zgodbo znancev, kako je kdo s kozjim mlekom pozdravil astmo ali celo epilepsijo (pa ni izmišljeno, poznam osebno!)
Hvala vam za branje in morebitno osebno mnenje!
No, po domače: ne zanašajte se na “verjetno”. Vi ne veste, morda pa tudi tisti, ki uživajo izključno kozje mleko, kakšno kri imajo, če je ne dajo pregledati ali pa če zavračajo vsako možnost, da je z njihovim načinom prehranjevanja nekaj narobe. Torej: dodajati folno kislino, če bo kozje mleko večji del mleka.
Moje osebno mnenje pri teh odgovorih ni niti najmanj pomembno. Vi sprašujete za strokovni nasvet.
Če bi bilo vse tako preprosto kot pri Heidi, zdravniki ne bi bili več potrebni in vsi bi bili zdravi.
Hvala še enkrat dr. Tanč!
A veste, zakaj me je zanimalo vaše osebno mnenje? Ker se dnevno srečujete z otroki, z različnimi primeri bolezni in morda vam je kakšna mamica kdaj pojamrala o nenehnih boleznih in spopadanju z njimi tudi z “domačimi metodami”, če lahko uživanju kozjega mleka sploh tako rečem. Tisto o Heidi je bila bolj ironija tudi iz moje strani, čeprav mi je zgodba zelo simpatična. Mogoče vseeno ni pravi forum, da to sprašujem vas, ampak bi morda res morala povprašat mamice, ki kozje mleko prakticirajo pri svojih malih bolnikih. Če katera od teh to bere, bom vesela tudi njenega odziva!
Je pa seveda dobro vedeti, da kakšno živilo ne zadosti vsem potrebam po nujno potrebnih snoveh in da je treba le te dodajati na drug način, tudi z dodatki iz lekarne. Ne spomnim se več, ali je Tifol lahko tudi za otroke? No, sicer so pa zato spet usposobljeni lekarnarji, da vas ne bom spet preveč spraševala.
Da pa toliko sprašujem, je pa res kriva že slaba volja zaradi nenehnih bolezni. Sem se že spraševala, kaj je z nami toliko narobe, ker je naš tamanjši iz cele vrtčevske skupine največ bolan, pa je drugače tako krepek na pogled in močan že od rojstva (roj. s 4180g).
LP!
Mislim, da ima Omega3 sirup dodano tudi folno kislino, ki bo pobvsem zadostovala za pokritje v razliki vnosa pri kozjem mleku.