kozje mleko
Jaz v Mercator hipermarketu v Kranju kupujem kozje mleko Mlekarstva Čepon. Rok uporabe ima nekaj dni tako da ni kaj prida obdelan(mislim da pregret na 70 st.). Tistega od Vindije kupim občasno kadar tega nimajo in je tudi ok.
Prekuham ne nobenega. Sprva sem imela namen prekuhavati pa je mož nekje zasledil da bi morali piti neprekuhano mleko in konec koncev sem si mislila, imajo celo prav. Tudi jaz sem kot otrok vedno pila domačega neprekuhanega ko ga je mama prinesla iz hleva in precedila, pa sem bila zelo zdrav otrok.
Tako, zdaj tega kozjega že kakšno leto dajem sinu in nismo imeli še nobenih problemov.
LP Nika
Seveda lahko na kozjem mleku pripravljate vse jedi, kot na kravjem. Mi ga najraje “podtaknemo” kakim obiskom v kavo in ne opazijo razlike/ ne bi pa nikoli pili kozjega mleka. Nekatere malo moti to, da ni tako sladko in si ga dosladkajo, tisto o nekem vonju pa ne drži. Okus ni bistveno drugačen. Mi ga ne prekuhavamo, imamo pa kozo kar doma. Nosila sem ga tudi gospe, ki je imela raka in je bila na kemoterapijah in je trdila, da ji je zelo pomagal. Za otroke se ga priporoča zato, ker je manj mastno kot kravje in zaradi sestave lažje prebavljivo.
Pa lep pozdrav!
Jaz ga pa kupujem od kmetije Jerom Adamič, ki kozje mleko pripelje na dom (v Ljubljani in okolici). Cena je primerljiva s tisto v supermarketih in cenejša od tiste v specializiranih trgovinah. Brez težav mi drži 4 dni v hladilniku, lahko se ga pa tudi zamrzne 😉 (sveže kravje mleko recimo ni primerno za zmrzovanje, s kozjim pa ni težav).
Moj malček po kozjem mleku nima nobenih težav s trebuščkom, medtem ko je bilo s kravjim problem. Zjutraj ga uživa za zajtrk (kosmiči z mlekom, mlečni riž, mlečni zdrob, jogurt …) in zvečer kozarček pred spanjem, saj tako lažje zaspi.
Jaz ne menjam proizvajalcev, kajti enkrat sem dobila res smrdeče kozje mleko s priokusom. To, ki ga pa sedaj kupujem pa, če sem iskrena, sploh ne ločim od kravjega – ne po vonju ne po okusu. Pa baje je bolj zdravo od kravjega.