Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Kozice v nosečnosti!

Kozice v nosečnosti!

Pozdravljeni!

Sem noseča in sem včeraj pojedla bele kozice v omaki,kupljene v trgovini Lidl. Sedaj mi je pa žal in malce strah,da sem se mogoče zastrupla s temi morskimi sadeži. Ker sem pač prebrala,da so lahko morski sadeži okuženi z bakterijo listeria,ki je zelo nevarna za plod. So ti izdelki,kupljeni v trgovini, dovolj varni in neoporečni?

Hvala za odgovor,lp

Pozdravljeni,
Vsi v prehranski verigi morajo zagotavljati zdravstveno neoporečno živilo, tako predpisuje zakon, ki je uvedel kot obvezen tudi sistem HACCP.
Torej načeloma nobeno živilo ne bi smelo priti na trg kot oporečno. Vemo pa, da se praksa velikokrat tudi razlikuje od teorije, kar pomeni da so tudi kupljena živila lahko potencialno nevarna.
Če niste imeli nobenih težav po zaužitju te jedi, bodite mirni, vendarle je več dobrih kot slabih praks.
Vam pa svetujem v času nosečnosti, da se izogibate predpripravljenim jedem (namazi, majonezne solate…), krem, ki vsebujejo surova jajca, pa tudi morskim sadežem kot so školjke, ki delujejo kot morski filter. Vendar pa so ribe zdrave in jih nujno vključite v prehrano. Pazite, da vse meso, ki ga užijete pripravite do polne pečenosti, torej tatarski biftek ali polpečeno meso odsvetujem.
Skrbite, da bo vaša hrana pestra, da pri pripravi upoštevate vsa higienska pravila, da hrano pripravljate svežo, da je ne pregrevate. Kolikor samo zasumite, da bi živilo lahko bilo oporečno ga zavržite.
Upoštevajte ta priporočila, vendar ne bosite preveč prestrašeni.
Želim vam mirno in lepo nosečnost.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close