Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija kožica na penisu – ponovno

kožica na penisu – ponovno

POzdravljeni!

Prebiram tale forum in sem našla že nekaj podatkov na temo kožice ter njenega “raztegovanja”. Vendar nikjer podatka – do kdaj naj bi se jo pustilo pri miru.

Naša pediatrinja nam je priporočila, da kožico od drugega meseca naprej povlečemo nazaj. (Kar smo tudi počeli.)

Sedaj pa berem ameriške vire. Očitno je, da so se glede na prejšnjo prakso, ko je bila večina fantkov obrezanih, zasukali v povsem drugo smer. Sedaj torej priporočajo, da se fantkov ne obrezuje, pa tudi kožico naj se pusti pri miru (saj se sama dovolj “raztegne” do 2. leta pri 50% fantov, ter do tretjega leta v 90%).

Naj povem, da najin fantek lula brez problemov, lep curek, naravnost – od rojstva. Pediatrinja naju sploh ni vprašala, ali lepo lula, ali pa ima morda težave; dala nama je pač navodila.

Zanima me, ali je, glede na to, da nima problemov to res potrebno. Sama namreč menim, da ni dobro bezati tja, kjer problemov ni 😉
Zanima me tudi, ali je vlečenje kožice nazaj evropska praksa ali pač “železna srajca” v Sloveniji?

Za odgovor se najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav!
PP

še nekaj virov, kjer sem podatke zasledila:

Dober večer, PikaPoka,
pri teh kožicah gre za zoženje, če se pri pregledu ugotovi, da niti za milimeter ne razpremo kožice in ne vidimo glavice. Tu gre za fimozo, ki se definitivno sama ne razreši. To sem tudi sama videli celo pri dijakih, ki jim te zadeve v predšolskem obdobju niso bile razrešene in verjemite, da je hudo. Sama operacija in celjenje so dosti bolj boleči kot pri malem otroku.
Če pa gre sicer nekaj kožice nazaj (kar pa zaradi higiene moramo narediti, vprašajte moža, kožico si mora vsak večer potegniti nazaj in oprati glavico ostankov smegme in izločkov kože ter ostankov urina. To higieno moramo privzgojiti tudi dečkom.), nekje do polovice, potem ni panike, ampak enkrat jo je treba odluščiti in vse adhezije (prilepljena kožica na glavico) se tudi same kar ne razrešijo.
Zato pri nas trenutno še velja, da sicer ne hitimo, da pa popolne fimoze (zoženje) urologi pregledajo do 2. leta, nato pa se odločijo kot kirurgi po strokovni presoji, kaj bodo z njo naredili. Adhezije pa tudi običajno razrešijo nekje do šole.
Ni pa vlečenje kožice nazaj kar neka praksa, pač pa navadna higiena. Moram povedati, da me nekatere mamice hudo začudeno gledajo, ko jih vprašam, kako umivajo lulčka, torej če potegnejo kožico nazaj (če gre in kolikor pač gre) in operejo glavico. In kaj vse najdem, ko pridejo včasih v dežurno zaradi rdečega, bolečega lulčka, ko pa potegnem kožico, najdem pod njo cel arzenal umazanije.
Torej nič na silo, pač pa kolikor gre, zaradi umivanja in higiene. Kar pa se težav z erekcijo pri zoženi kožici tiče, pa potem, ko so večji.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za dogovor!

Morda sicer nisem bila povsem jasna. S tistim, da ne bezamo, kjer ni problemov, nisem imela v mislih, da ne poskrbimo za higieno, vendar pa je bilo navodilo pediatrinje pri nas nedvoumno. Ne da potegnemo toliko nazaj, kolikor gre z namenom, da očistimo predel, temveč da potegnemo kolikor le lahko, vsakič več, in tudi, če malo zakrvavi, ni nič narobe. Tako raztegovanje, (torej – ne “umikanje”, da se očisti) pa se mi zdi v nasprotju s prebranim na omenjenih in drugih www straneh.

No, kakorkoli, jaz sem se odločila, da kožice ne bomo več vlekli dol, da bi jo raztegnili, za higieno bomo seveda poskrbeli, imam občutek, da bo vse v redu, saj se kožica razpre za več kot 0,5cm.

Do sedaj (sicer smo res še majhni – 5 mesecev), je bil lulček rdeč le od raztegovanja in ker mi ni bilo niti slučajno všeč, kako je izgledal, sem začela na to temo tudi brskati po internetu.

Še enkrat hvala za odgovor – je bil v veliko pomoč pri odločitvi, hkrati pa verjetno v korist tudi kakšni drugi mamici, ki ne ve, da je treba lulčka umiti – morda bo katera, na podlagi prebranega, sedaj to naredila, preden bo prišla k vam v dežurno 😉

Dober dan, PikaPoka,
saj imate res še veliko časa, če je vaš sonček star šele 5 msecev. Jaz pred 1 letom nikoli ne svetujem raztegovanje, pa tudi potem ne, če je res zožitev, saj samo poškodujemo kožico in povzročimo otekanje lulčka, potem pa smo res tam, kjer je problem (ker kožica ne gre nazaj in boli).
Le če vidim, a je na enem koncu še morda zlepnjena (adhezija), potem nekje do 5. leta lahko starši sami ali pediater(ampak jaz ne, ker brrr, ne morem)ali urolog potegne še to dol. Vsekakor pa pri umivanju rečem, da potegnejo kožico, kolikor gre.
Jaz bi vam rekla takole, da pustite to kožico čisto pri miru, glede na to, da je otrok star šele 5 mesecev. Videla sem kar nekaj tudi pravih zožitev, ki so se do prvega leta same popravile. Sploh pa, če je imel fantek po raztegovanju rdečino. Kar pustite, res. (se pa včasih res sprašujem, a smo sploh še verodostojni, ko pa starši od nas, zdravnikov, dobite toliko različnih in celo nasprotujočih informacij).

Ja, res, včasih namenoma napišem še kaj več, ko se spomnem kakšnih smešnih iz dežurne 🙂
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Živjo tanč
mene pa samo zanima, naslednje. Sin je star 7 mesecev, pred tednom dni mu je pediatrinja prvic potegnila kožico na penisu, da je odkrila glavico. Vsak večer mu morava pri kopanju zdaj lulček umiti,kaj ne? Kožico potegnemo,kolikor gre sama dol, nič več.

Zanima me, kako smegmo odstraniva, lahko kar malce nežno podrgneva, da se zadeva odstrani, ker preveč nežno ni šlo 🙁 Nimam občutka,da bi ga kaj bolelo. Mal je zakrvavel na sistematskem, a je bilo hitro dobro.
En dan sva počakala, da ni bil več tako občutljiv, zdaj pa moramo to redno vsak dan izvajat. Drži?

Z lepimi pozdravi

Pozdravljeni, čebelicaM,
vsak večer pri kopanju potegnite toliko, kolikor gre in umijte glavico ter kožico, potem pa kožico potegnite nazaj v njen položaj.
Če boste umivali z milnico, potem običajno smegmo odstranimo, sicer pa lahko tudi z gazico, namočeno v olje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close