Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Kožica, ki se še drži na eni strani

Kožica, ki se še drži na eni strani

Imam 5 letnega sina, pri katerem je kožica dovolj ohlapna, si jo potegne dol, vendar je na eni strani še zlimana, kaj se v takem primeru naredi, brala sem o neki kremi, pa ne vem če res pomaga..kaj svetujete?

Spoštovani!

Če prav razumem vaš opis, sem nekoliko spremenil naslov – torej ne kožica, ki je ostala dol, temveč del kožice, ki še ne gre dol oziroma se še “drži” gor.

Glede kreme – kortikosteroidne kreme nekateri uporabljajo pri mlajših, če se še povsem drži kožica na glavico. Z njimi poskušajo doseči atrofijo kožice, da bi otroka ne bilo treba obrezati, kadar je to sicer potrebno. S tem se posega v naravni razvoj in povsem spregleda mogoče sistemske učinke kortikosteroida.

Po opisu sodeč (kot ga razumem, seveda se lahko tudi motim), gre pri vas za tipičen in dober potek – naravni razvoj, ker ste pa zelo nežni in skrbni ste napravili vse do zadnje stopničke, ko je treba preprosto oluščiti še tisto, kar se še drži. Gre za naraven proces – z razvojem od rojstva do nekje te starosti (npr. 5 let) pride do tega, da plast tkiva med glavico in prepucijem, ki je prej adherentna, postane prosta in se lahko olušči. Lahko napravite sami – prihaja poletje in več priložnosti. Pri tem – ko to napravite prvič – najpogosteje vidite spodaj belkasto “umazanijo” – posledico naravnega razvojnega procesa. Narahlo jo obrišete z vlažno krpico ter vrnete kožico prek. Prvič malo zaboli. Nato to ponavljate vsak dan in naučite dečka, da si sam vsak dan umije glavico.

Lahko pridete v urološko ambulanto, kjer vam bo to napravil urolog – pretipal bo jajčka (da je vse v redu) in si ogledal kožico ter jo nato (če bo ocenil, da je to smiselno in primerno) potegnil dol – odluščil – kar tam, brez narkoze in seveda bo to neprijetno za otroka ali še bolj za nekatere starše. Morebitne naslaga belkastih skupkov odmrlih celic, ki čakajo na to, bodo očistili, lahko se bo pojavila kakšna kapljica krvi, deček bo lahko tudi zajokal, vse skupaj bo trajalo kakšno minuto, dobili boste navodila, da potem to ponavljajte vsak dan – potegnite dol, sperete in vrnite nazaj.

Predlagam torej, da nadaljujete čez poletje z nego kot dosedaj, poskusite tam, kjer se še drži, počasi odluščiti (vsakič malo ali naenkrat) – torej potegniti nekoliko bolj. Če ne bo šlo, pa jeseni obiščite urologa, da bo do šole to urejeno.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close