Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Kožica, ki je ostala dol

Kožica, ki je ostala dol

5-mesečnemu fantku sem par dni nazaj zvečer potegnila kožico dol z luleka in ni šla več nazaj gor. Kožico sem večkrat poskušala potegniti nazaj gor a je bil lulek, kot da bi bil stisnjen. Sicer mu kožico občasno potegnem dol in to se mi je zgodilo prvič. Zjutraj je bil lulek hvala bogu spet v normalnem stanju.
Pediatrinja je rekla, da je to lahko nevarno in da ga moram drugič pripeljati v zdravstveni dom, če se stanje v 15 min ne popravi. Zdaj si luleka sploh ne upam niti takniti. Kaj je boljše, lulčka pustiti pri miru ali vleči kožico dol? Mnenja so očitno zelo različna??

Spoštovani!

Glede vlečenja kožice dol so včasih učili, naj bi fantkom vlekli kožico dol kmalu po rojstvu. Sedaj smo bolj prizanesljivi in svetujemo počakati do 3. leta starosti in nato do 4. leta “spraviti dol”. Takrat to pri večini gre lažje, se manj rani, je pa res, da se takrat fantki tega že zavedajo in ima to spet svoje negativne posledice. Predvsem se vsak penis razvija drugače in pri enih gre kožica dolj (naravno, pač tako poteka razvoj) do 1. leta, pri večini pa mora to biti do 4. leta. Če ne gre do takrat, potem več ne čakamo in predlagamo obrezanje. Enako storimo tudi, če pride do vnetij, kadar je kožica tako ozka, da ne more lulati ali če pride do zapletov po “vlačenju dol”:

Ko pa enkrat začnete vleči dol, je pa treba to obnavljati in vzdrževati, saj sicer pride do fibroze in potem ne gre več (je potrebno kasneje obrezati). Pri vsakem potegu dol (na “več”) pride do malo ranice in ta se pač zaraste, če ne “trenirate” redno.

Kar se tiče situacije – trenutka, ko ste dejansko kožoco potegnili dol – takrat penis morda splahnete s sveže pripravljenim ohlajenim kamiličnim čajem, nato pa MORATE TAKOJ – PO POTREBI TUDI Z VSO MOČJO – VRNITI KOŽICO NAZAJ PREK GLAVICE – NE GLEDE NA TO, DA OTROK PROTESTIRA, KER GA BOLI. Če kožica ostane zadaj, lahko nastane edem in moti prekrvavitev glavice – situaciji pravimo parafimoza in predstavlja urgenco.

Torej ni vprašanje, vleči dol ali ne – če ste se pač odločili, da to počnete, svetujem da počnete še naprej. Pomalem, vsakič malo. KLJUČNO PA JE, DA VSAKIČ, KO POTEGNETE DOL, VEDNO KOŽICO TAKOJ PONOVNO VRNETE TAKO DA SPET POKRIJE GLAVICO. NE SME OSTATI ZADAJ!

Menim, da ni nobenega dvoma in so vsa mnenja povsem enotna – prav in potrebno je, da dečku do 4. leta starosti (seveda ni nič narobe, če prej – vsak penis je drugačen in se drugače razvija) spravite penis v stanje, ko mu lahko kožico vsak dan potegnete nazaj in umijete glavico. Nato ga naučite, da to stori sam. VAŽNO JE SAMO, DA POTEM, KO SI JO UMIJE, VEDNO POPRAVI KOŽICO NAZAJ PREK. Če kožica ostane zadaj in oteče tako, da je ne morete nazaj popravite sami, bi morali z dečkom takoj k zdravniku in tu smo prav tako enotni – ne sme priti do tako imenovane parafimoze.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close