Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Koža po stegnih

Koža po stegnih

Pozdravljeni! Moj velik problem je koža po zunanji oz. zadnji strani stegen in po zadnjici. Koža je sama po sebi suha, hrapava, vendar je pod kožo polno belih mozoljčkov (podobno sicer tudi po golenih in nadlakteh, a bistveno manj, trebuh npr. pa je gladek kot ‘dojenčkova ritka’). Kaj je vzrok temu in ali je možno nastajanje teh mozoljev kakor koli preprečiti? Sicer imam zelo tanko in nekvalitetno kožo nasploh. Glede omenjenih mozoljev ne pomaga ne šport, ne pilling (po le-tem postane moja zelo občutljiva koža polna ‘ranic’, ko se mozoljčki vznemirijo), ne mazanje s kremo po kopanju… Kaj lahko storim in zakaj se to pojavi? Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani,

prva diagnoza , na katero pomislim ob vašem opisu , je KERATOSIS PILARIS.
Bolezen spada v skupino motenj keratinizacije ali zaroženevanja.
Je zelo pogosta benigna bolezen oz. stanje , ki se kaže z zazroženelimi bunčicami na mestih lasnih foliklov, kar vi opisujete kot mozoljčki. Koža je na otip hrapava in in na pogled značilno spremenjena, neredko je tudi suha. stanje je pogosteje povezano z ichthyosis vulgaris (suha koža) kot pa atopijskim dermatitisom.

bolezen prizadene 50-80% mladostnikov in 40 5 odraslih. 30-505 bolnikov ima pozitivno družinsko anamnezo, kar pomeni, da ima podoobne težave še nekdo od družinskih članov.
Bolezen se zboljša v poletnih mesecih , poslabša v zimskih. Nagnjenje k suhi koži stanje poslabša.
Prizadene zlasti iztezne strani okončin-zunanjo stran nadlakti, sprednjo in manj zadnjo stran stegen ter predel zadnjice. Občasno je lahko opaziti okoli bunčic tudi vnetje.
Preveriti je potrebno nivo vitamina A, saj se podobno stanje lahko pojavi pri njegovem pomanjkanju.

Ni lahko zdraviti te kozmetične težave, da se tako izrazim.
Skrebeti je potrebno , da koža ni suha. svetujem , da izvajate oljne kopeli in da uporabljate le sintetične detergente, ki jih kupite v lekarni , za mazanje pa vlažilne kreme , ki vsebujejo alfa hidroksi kisline(npr. mlečno kislino,glikolno), ureo (lahko tudi 20 % predpiše zdravnik), tretinoin itd.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close