Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza koža-mozolji, akne

koža-mozolji, akne

Pozdravljeni.
Zanima me, v kolikšni meri bi lahko z bioidentičnimi hormoni lahko vplivala na stanje moje kože? Imam 27 let, diagnosticirano endometriozo, torej gre za nekakšno hormonsko neravnovesje v telesu, po obrazu pa veliko mozoljčkov, predvsem na čelu, pa tudi po spodnji strani lic. To se je začelo pred kakšnimi tremi leti, kar naenkrat, vzrok mi ni jasen, ker nisem bistveno spremenila življenja. Prehranjujem se kar zdravo, sem aktivna, drugače tudi zdrava, ampak ni mi jasno, zakaj se to ne kaže tudi navzven. Malo sem že obupala, ker ne vem več, kaj storiti. Razmišljala sem o zdravljenju s hormoni, že zaradi cist, ki mi nastajajo, pa me zanima, če bo to vplivalo tudi na kožo.
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!
Zdravljenje s hormoni (BH ali ne-BH) ima vpliv na vsa tkiva v telesu, ki imajo receptorje za hormone. Če so mazoljčki na čelu in bradi edino, kar vas moti, predlagam, da najpraj posežete po lokalnem zdravljenju ali morda po vitaminih, šele nato poskušate s hormoni.
Res je, da vas ne poznam in težko presodim, v kakšni meri vaša težava vpliva na kakovost vašega življenja, zato je moj nasvet temu primerno bolj splošen.
Če boste endometriozo zdravili s hormoni, bo terapija vplivala tudi na kožo. Endometrioza je teoretično bolj povezana z estrogensko dominanco, zato so akne manj značilne za to bolezen. Aknasta koža se v večji meri pojavlja pri sindromu policističnih jajčnikov, kjer je v presežku testosteron.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close