Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Koža, lasišče

Koža, lasišče

Pozdravljeni,

Dobra 2,5 let stara punčka ima srbečo kožo lasišča na zatilniku (pod lasmi nizko pri vratu, manjši predel, na pregibu). Tam je koža rdeča, jo srbi in se tudi lušči pod lasmi (podobno kot temenca, ki ga je tudi imela kot dojenček), luske so bolj bele. Pordelo in na otip hrapavo (kot kurja koža) ter srbečo ima pa tudi kožo zadaj na vratu, v pregibu komolca ene roke in zadaj na ledvenem predelu (majhno območje). En dan je “izpuščaj”, drugi dan ni oz. je bistveno boljša koža…na lasišču je luščenje in srbenje konstantno.

Kaj svetujete? Če namažem z olivnim oljem, se koža “pomiri” in ni vec tako hrapava in rdeča… Je to sploh primerna nega? Katero mazilo priporočate? Gre morda za luskavico? In ali naj jo redno vsak dan mažem npr. z losjonom za telo?

Hvala

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Kar opisujete, mi ni sumljivo za luskavico, ampak za atopični dermatitis. Vsaj glede na lokacije, potek in videz. Dokončno mnenje pa vam lahko da ali izbrani pediater – ali (če bo on v dvomu) dermatolog.

Olivno olje ni idealna rešitev za takšne težave, bolj kakšna vlažilna ali vitaminska krema (npr. Bepanthen, lahko tudi plus varianta, ne mazilo). Prevsem pa skrb, da otroku ni prevroče (če so laski na zatilju, jih za poletni čas spnite, da bo koža nepokrita) in oblačenje v lahke, bombažne, ohlapne majčke. Po možnosti s kratkimi rokavčki in hlačkami, da koža diha. In seveda namakanje – v lastnem bazenčku, banjici, tudi morje (ki je sedaj toplo) je super (seveda jo obvezno potušajte s sladko vodo, preden jo oblečete).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spostovani,

trenutno se nahajava s puncko v porodnisnici Ljubljana, rodila sem z urg.CR 33/6 teden. Puncka je bila na intenzivi 2 dni, imela je prehodno tahipnejo, bila na kisiku le na zacetku, nato so ga umaknili in sta saturacija in utrip bila v OK.

Po 2 dneh sem zacela opazat, da ji v globokem spancu pade saturacija na 85-90, nihala je tudi do 92, potem pa spet padla, povprecno na 88-89. Rekli so mi, da je to zal “normalno” za njeno gestacijsko starost,da so zal premori v dihanju pogosti pri nedonosenckih. Ker sem bolj panicne narave sem lepo prosila za CMCRF, katerega so posneli v petek, ta pa je pokazal sledece:

Povpr.saturacija: 97%,

bazalna 98%,

pod 90% – 2,1%posnetka, povpr.trajanje desaturacij – 13,2sek,

najnizja desaturacija: 79%.

Uvedli so kofein za 1 mesec, nato kontrola.

Kako kofein tu sploh pomaga, pomaga pri razvoju pljuc? Sama opazam da ima v spanju se zmeraj padec na 88 ali manj, to rabi dlje da prime?  Po prenehanju jemanja je dejansko boljse in se s tem zdravljenje zakljuci ali to ostanejo tezave celo zivljenje? S puncko greva jutri domov, sama naj bi ji se en mesec dajala 1,25ml kofeina na dan.

Kofein ima na nedonošene novorojenčke res kar nekaj ugodnih učinkov – predvsem na (nezrel) dihalni center, v katerem poveča občutljivost na padanje kisika in porast ogljikovega dioksida v krvi (kar je običajno za tim. fetalni vzorec, ko je plod “navajen” na blago hipoksemijo in “diha” zelo periodično – in ta vzorec je pri nedonošenčkih in mladih novorojenčkih prisoten še do 44. tedna postkoncepcijske – gestacijske starosti). Manjši učinek ima na pljuča, kjer poveča odzivnost tim. receptorjev na nateg (stretch), malenkostno poveča tudi izločanje surfaktanta. Praviloma učinkuje takoj – če ste le dobili 1. udarni odmerek. Če so začeli s tem, ki ga boste dajali doma, pa 2-3 dni.

In to so razlogi, da neonatologi (predvidevam, da je vaš CMCRF odčital dr. Križnar, ki “prisega” na kofein :-)) predpišemo kofein “za domov” – in to do dopolnjene starosti, ko naj bi težave zanesljivo izvenele.

Slaba stran kofeina je lahko pospešen srčni utrip, tečkarjenje in manj spanja – enako kot pri nas, če pretiravamo s “kofetkanjem” ali pitjem CocaCole.

Torej kofein še (vsaj) en mesec: DA, kontrola: pogojno DA (če je čisto ok, vseeno s ponovnim sprejemom “sesujete” svoj ravno utečen domači ritem, da o izpostavljenosti kakšnemu prehlajenemu službenemu obiskovalcu niti ne pišem), stalno merjenje SaO2: absolutno NE (ob SaO2 pod 90% je lahko tudi kup tehničnih razlogov in lažno paniko).

Lep (počitniški, zato z zamudo) pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepsa hvala za odgovor!

Zanima me samo se, kako je tocno z dihanjem v takem primeru, je normalno, ko lezi ja hrbtu, da mocno premika prsni kos, vcasih se premika celotno telo(mislim dvigujejo se se ramena in videti je, kot bi dihala s trebusckom)? Raje vprasam,ker je to vse novo zame, pa ne vem, ce je to ok ali ne.

Seveda je normalno – in zelo podobno tudi ob spanju na trebuščku, le da tega ne opazite, ker je “očem” skrito.

Dihanje s trebuščkom je tipično za dojenčke, katerih glavna dihalna mišica je trebušna prepona – kasneje to nalogo prevzamejo medrebrne mišice.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spostovani!

Ze dva dni opazam, da ko dvignem otrocka da podre kupcka na ramo, ko ga potrepljam po ritki ali hrbtu, zacne trzati z nogico, vcasih z obema. Isto se dogaja tudi ob dvigu na bok. Prej se to ni dogajalo, fizioterapevka tudi ni nobenih nepravilnosti opazila (pregledana ob rojstvu in spremljana se par dni za tem-je pa njena gestacijska starost zdaj 37.teden).

In tudi jaz v vašem opisu ne zaznam prav nič neobičajnega, zaskrbljujočega – le povsem normalen odziv dojenčka na spremembo položaja. Ki se kaže v bolj sunkovitih, trzajočih gibih okončin (večinoma iztezanje), lahko tudi glavice (“omahne” naprej in “trzne” navzad). In z razvojem izveni.

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spostovani,

Ponovno vam pisem in sicer smo imeli CMCRF kontrolo. Zdaj sta povprecna in bazalna saturacija 99%, povprecno trajanje desaturacij pa kar 24, 5sekund, s tem da je najnizja znasala 84%. Pod 90% je bilo 0,5% posnetka.

To da je povprecno trajanje desaturacij kar 24 sekund, je to zelo narobe? Nam so zdaj rekli, da kofeina ne potrebuje vec, da je vse ok.

Bi bilo dobro, da se mogoce spet opravi kontrola dihanja cez kaksen mesec ali ni vec potrebno? Je taksen izvid “normalen” za dojencka starega 1 mesec (40 tednov-prej rojena?) Vem, da sem malo tecna, s toliko vprasanji, a se zmeraj se ne morem povsem sprostiti. Najlepsa vam hvala za odgovor!

Vse normalno (vsak zapis CMCRF ima tudi nekaj tehničnih motenj, ki so glavni krivec za beleženje deSaO2…), pravzaprav idealno. In ne potrebujete ne kofeina ne kontrol. Čas je, da tudi vi globoko in sproščeno zadihate :-).

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close