Najdi forum

Kosti – DA? NE?

Lep pozdrav!

Mene pa zanima kaj je zdaj s temi kostmi. Ali je za psa dobro, da jih je ali ne?
Jaz sem že velikokje prebrala, da so kosti najhitrejša pot do veterinarja. Jaz jih svoji kužiki ne dajemki pa ima velike probleme z žlezami ( hranim jo z eukanubo, kakšne testenine, riž… Veterinar mi je rekel, da ji moram dajati kosti. Rekel je da on svojemu psu daje kosti vseh vrst ( piščančje, ribke…) in da še nikoli ni bilo nič narobe z njim.

Torej-kosti : DA ali NE? In če da, katere?

Hvala

Kosti naj bi psa zapirale in zato naj jih ne bi jedel, za krepitev dlesni in pucanje zob naj bi bile pa fine. Tako so mene učili.
Jaz mojemu kosti dajem. Ampak izključno samo goveje ali konjske pa še to samo tavelike konce, da jih samo gloda in ne je.

LP

Tudi moja psica dobi kuhane goveje kosti. Sprva je dobivala surove, pa se jih je naveličala, kasneje pa še bruhala po njih. Sedaj dobiva kuhane. Poje pa kar celo. Ampak to ni namesto navadnega obroka, ampak samo dopolnilo hrani 😉

Piščančjih se izogibaj, ker se preveč drobijo in so nevarne. Jaz dajem psici tudi puranove (kuhane ali pečene) kosti.

Samec jih ne dobiva, ker ima potem drisko…

Lp Jana

jaz bi v tvojem primeru raje zamenjala hrano. Ocitno ji eukanuba ne pase.
m.

------- www.kosovir.si

Kosti dajemo lahko za dodatek k hrani, ne morejo pa nadomeščati beljakovinske ali ogljikohidratne hrane, ker nimajo hranilne vrednosti. Koristijo predvsem za utrjevanje dlesni in za krepitev žvekalnih mišic. Minimalna je nevarnost, da bi ostri deli kosti prebili želodec ali črevesje, ker se v močni solni kislini v želodcu hitro raztopijo. Lahko pa poškoduejo usta, grlo ali požiralnik. Če dajemo večje količine kosti, posebno starejšim živalim, pride do močnega, včasih celo do popolnega zaprtja črevesja. Poleg omenjenih koristi velja povedati, da kosti sodelujejo pri minimalni prehrani s kalcijem in fosforjem. Za pse so primerne predvsem telečje kosti – glava, plečnica, vretenca, cevaste kosti so manj primerne. Od kokošjih kosti so neprimerne zlasti kosti nog, druge lahko dajemo. Dovolj je, če pes kosti dobi nekajkrat na teden, starejšim psom in takim, ki se malo gibljejo, pa jih ne dajemo.

Za žvečit lahko daš tudi ‘umetne’ kosti, žvake ipd…

Jaz mojemu psu ne dajem kosti-nočem tvegat.

Lp, jessy ****** "It doesn't matter how big your body is or your reputation, if you want to be special, you just need a big heart." *****

Meni je nekaj drugega padlo v oči…
Eukanuba je mišljena kot uravnotežena hrana… Kako oz. na kakšen način potem dajete testenine in riž?

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

testenine, riž, zelenjavo… dajem zato, ker sem mnenja, da poleg briketne hrane, dobiva pes tudi nekaj takšnega. Npr. en, dva dni je eukanubo, potem pa kak dan testenine… A je to narobe? Se mi kar smisli, če bi morala samo brikete jesti.

Narobe je zato, ker ji ne naredite uravnoteženega obroka.
Držite se osnovnega recepta:
1/3 ogljikovih hidratov (žitarice, riž, testenine, krompir…)
1/3 beljakovin (meso, ribe, jajca…)
1/3 balastnih snovi in dodatkov (zelenjava, sadje, dišavnice in zelišča, semena, med…)
Če psička dobro prenaša mlečne izdelke, ji privoščite še kakšen jogurt, kefir, skuto, sir…

Lp, Yo

Naša psička je nora na sveže, goveje kosti. enkrat na teden jih dobi. so nam jih tudi priporočali. sploh, če ima rada človeške ali živalske iztrebke, če jih kje na sprehodu izvoha in najde, jih poje in se povalja vanje. Pa smo našli alternativo. nekaj dni osmrajeno kost ji damo in je iztrebki ne zanimajo več. Je neka povezava med osmrajenim mesom in iztrebki.
Naša bi za kostko naredila vse 😉

**************************** Tudi to bo prešlo.

Ker sem opazila, da naša kuža težko sračka po piščančjih kosteh, ji jih sedaj ne dajemo več. Po svinjskih ma pa ta hitro.

V bodoče bo dobila le kakšno iz domače župce za lizat.

srečno

Svinjske kosti in kosti perutnine so lahko za pse smrtno nevarne!
Če že dajete, dajajte telečje cevaste kosti!

Yo

New Report

Close