Najdi forum

Pozdravljeni,

v svetu vrtov sem popolnoma nova in zelena… :))). Uspelo mi je posejati travo, ki je sedaj visoka ze 10 cm, in bi jo bilo treba pokositi. Trave je za le 100 kv. metrov in torej ne rabim neke hude kosilnice. Glede na to, da so kosilnice precej drage, bi vas prosila za nasvet, kaj je tisto res najpomembnejse pri nakupu kosilnice, ce imas majhen vrt. Ali je res, da je zelo pomembno, da ima kosilnica kvalitetno rezilo? Ja, pa a nimajo tega vse kosilnice? Ne mi rect, da prodajajo tudi kosilnice s slabimi rezili? Kako pa naj vem, kako kvalitetno je rezilo? Prodajalcem ne zaupam cisto, bi rada prej se kaksen nasvet od vas…

Najlepsa hvala za nasvete in lep pozdrav,

Naja

Hm – 100 m2 je veliko in tudi ni veliko.

Če imaš na teh 100 m2 vsepovsod polno nekih zeli in grmov in rožic in drevesc, ti priporočam ročno kosilnico, ki ima vrtljive nože. Ne vem, kako se ji strokovno reče, je pa stvar taka: pred seboj porivaš nekakšen “mlinček”, pravzaprav nekakšno vreteno, na katerem so špiralasto naviti ostri noži. Reče se ji tudi vretenasta kosilnica. Primer lahko vidiš, če v iskalnik natipkaš HUSQVARNA 54 (to je bil prvi model, katerega sem našel na internetu; pa glede na znamko ne more biti slab!). Res pa je, da te kosilnice niso poceni. So pa zelo praktične za majhne površine, kjer je veliko ovir. Če imaš na trati kakšne kamenčke, vejice in drugo podobno navlako, pa raje kar pozabi.

Druga možnost so električne kosilnice z noži. Te so lahk zelo poceni, ali pa malo dražje, kakršna je izvedba FLYMO ali HOVERCRAFT (lebdijo na zračni blazini in jih je zelo enostavno voditi sem in tja). Je pa tu lahko precej nerodno to, da moraš kar naprej paziti na električni kabel (in seveda imeti dovolj dolgega).

Bencinska izvedba se ti skoraj ne splača, čeprav ni draga.

Če je tvoja trata na zelo senčni legi, ti priporočam kosilnico s košaro, v kateri se zbira pokošena trava in katero lahko odlično kompostiraš. V nasprotnem primeru boš imela kmalu samo še mah in plevel, trave pa ne.

Vsekakor – rezilo je bistvo! če je iz slabega materiala, bo takoj skrhano in potem ti travo “cufa” namesto reže in posledično trava precej slabše raste. Mislim, da se ti bo nekaj dodatnih jurjev kmalu lepo obrestovalo.

Obilo uspeha!

Zivjo,

res najlepsa hvala za super odgovor…sploh nisem vedla, da mora clovk na tolk stvari pazit… :)))

zdej mi je ze bolj jasno, kje se lotit zadeve… imam pa (zaenkrat) samo trato in (se) nimam grmovnic, rozic….bo pa tud to zelo kmalu prislo… je pa na travi vsega boga, od kamnov do plevela…tako da mi sploh ne bo dolgcas :))

mislim, da se bom odlocla kar za elektricno s kosaro. s tem sem ze bistveno zozila ponudbo…se enkrat res hvala,

Naja

New Report

Close