Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje kortizol

kortizol

Pozdravljeni. Prvič sem na tem forumu in moram priznat, da se kaj dosti ne znajdem s temami, zato vas bom vprašala za nasvet.
Ker sem se v enem letu zredila 10 kg, dobila aknasto kožo, začeli so mi izpadati lasje itd. sem šla na pregled za ščitnico, ker so mi ugotovili, da so vrednosti normalne, le kortizol je povišan. Zato si ga morem it še enkrat pregledat, poleg tega moram na UZ nadledvičnih žlez. Priznam, da nimam pojma kaj sploh je kortizol in ali je lahko to vzrok mojim težavam. Kaj menite?
Hvala za vsakršen odgovor.

Spoštovani!

Kortizol je hormon, ki ga izloča skorja nadledvične žleze. Njegovo sproščanje regulira ACTH, ki ga izloča hipofiza. Kortizol ima protivnetno delovanje, zvišuje pa raven glukoze v krvi. V stresnih situacijah se poveča izločanje kortizola. Pri prekomernem izločanju kortizola se lahko pojavijo tudi spremembe po koži, ki postane tanka, pojavijo se strije in akne. Vsekakor je pri vas potrebno ponovno določiti kortizol in opraviti UZ nadledvičnih žlez.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Mogoče veste v kateri ambulanti bi lahko čimprej opravila UZ? V našem ZD je čakalna doba 2 meseca, jst bi pa rada prej to opravila (seveda samoplačniško). Hvala za info in lp.

Spoštovani!

UZ abdomna oziroma nadledvičnic lahko opraviti v Ljubljani: Center Medicus, Železniški ZD, Center Murgle, Pacient, Center Lipa…..

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala za odgovore.
Imela pa bi še eno vprašanje in sicer ali kontracepcijske tablete (konkretno Diane 35), vplivajo na nivo kortizola v krvi? Sama jih namreč jemljem že skoraj 4 mesece, pa me zanima, če je zaradi tega stanje kaj drugačno. Hvala za odg in lp.

New Report

Close