kortikosteroidi
Spoštovani,
Sem skoraj 11 mesecev po porodu (ni bilo nobenih posebnosti in težav), in počasi načrtujemo drugega otroka. Ko je bila deklica stara 5 mesecev sem dobila pri dermatologu diagnozo rozaceinformni dermatitis, predpisal mi je mazilo 2% metronizadol s cinkom v leksobazi (ki mi ga zmešajo v lekarni), ki naj bi ga uporabljala vsaj 3 mesece, lahko dlje. Takrat je bilo stanje na obrazu resnično slabo in sem si morala mazati cel obraz, saj so bili izpuščaji povsod. Danes je stanje izredno boljše in mazilo uporabljam le še pod nosom na obeh straneh, uporabljam ga zjutraj in zvečer. Dermatolog je sicer ob začetku zdravljenja želel predpisati tudi terapijo z doksiciklinom, vendar se zaradi dojenja zanj ni odločil.
V kolikor preneham z uporabo, se stanje počasi ponovno poslabša. Zanima me, kakšne so smernice za uporabo tega mazila v nosečnosti? Ker ne morem vedeti kdaj bom (če bom) zanosila in seveda, bog ne daj, ne bi nikakor želela škoditi plodu. Vendar je to resnično edino zdravilo, ki mi pomaga. Kot sem omenila, ga sedaj uporabljam na relativno majhnem področju na obrazu.
Dermatolog mi je takrat omenil, da sem si omenjeni dermatitis “pridelala” z uporabo kuterida na obrazu (dala mi ga je kozmetičarka zaradi rdečih-s belimi bunčicami izpuščajev, ki so se počasi širili). Takrat sploh nisem vedela kaj je kuterid in kaj lahko povzroči, ampak naivno “nasedla”. Dermatolog me je testiral na pršico demodex, ki je bila negativna. Zanima me, kaj točno ta pršica pomeni?
Ali je diagnoza rozaceinformnega dermatitisa dokončna, torej se stanje nikoli ne umiri? Kajti če preneham mazanje z metronidazolom, se mi stanje ponovno poslabša?
Najlepša vam hvala.
Pozdrav!
Omenjeno mazilo na manjšem področju ne bo škodovalo tudi v času nosečnosti.
Kaj je rosacea? Bolezen s tipičnim izgledom bunkic, rdečino in žilicami na tipičnih mestih- lica, nos, čelo.
Vzroki? Hormoni, prebavila, želodec, demodex….. včasih zelo nejasni.
Zdravljenje z antibiotiki je najbolj učinkovito, seveda če ni omejitev za jemanje.
Lp
Najlepša hvala za hiter odgovor. Ste me pomirili, da lahko mazilo uporabljam tudi v nosečnosti in da ne bo nič narobe.
Zanima me še razlika med rozaceinformnim dermatitisom (ki mi je bil diagnosticiran) in rozaceo? Sta to dve popolnoma različni diagnozi (in tudi zdravljenji)? Se opravičujem za vprašanje, vendar sem res laik.
Torej negativni test na demodex ne pomeni nujno odsotnost rozacee če prav razumem?
hvala in lep pozdrav!
Pozdrav!
Razlika je ta, da točna diganoza in vsi kriteriji – rozacea, podobno pa ne sigurno pa rozacieformni dermatitis.
demodex je pršica, ki jo imamo vsi, če pa jo je preveč, pa lahko dela vnetja.
Lp
Spoštovani,
zaposlena sem v mikrobiološkem laboratoriju, kjer opravljamo tudi dermatološke preiskave na dermatofite. V enem od preparatov vzorca pacienta (postrgana koža) s KOH sem opazila pršico Demodex brevis. Doslej se s to pršico nismo ukvarjali. Glede na to, da Demodex običajno živi kot komenzal in ne dela nobene škode, me zanima kakšne izkušnje imate pri vas z njo. Ali kdaj pošljete vzorce v mikrobiološki laboratorij posebej na to pršico? Ali v laboratoriju napišejo najdbo te pršice v izvid, če so jo slučajno opazili pri pregledu vzorca na dermatofite? Ali je Demodex brevis pogosto vzrok težav s kožo?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in želim uspešno delo še naprej,
Hana
Pozdrav!
Gre za pršico, ki je normalna prebivalka naše kože, sploh na predelu z dosti lojnicami.
Laboratorij, kamor pošljamo bolnike je za nas mikološki lab na Dermatološki kliniki.
Pošiljamo pa redko , ker je včasih težko presoditi koliko ima vpliva ta pršica na potek neke bolezni, včasih se povezuje s pojavom Rosacee, takrat predpišemo Metronidazol v obliki tablet.
Lp
Pozdravljeni,
moja punčka 22m ima hudo obliko AD. kljub strogi dieti, ki je na začetku zelo delovala, se je sedaj začelo njeno stanje slabšati. najhuje je ponoči in kadar spi čez dan. uporabljamo locoidon, elidel, fenistil kaplice, in razna hladilna maziva predpisana s strani alergologa vendar ne pomagajo. zanima me vaše mnenje o kremi, ki jo veliko omenjajo na internetu melem iz beograda? prav tako me zanima vaše mnenje o kremi ATOPICLAIR. ker nočem da bi otrok postal poskusni zajček mi vaše mnenje pomeni veliko.
zanima me, če mogoče poznate kremo NEOFUNGINE?
POzdrav!
način uporabe mazil je pomemben, pravilna uporaba, nanašanje, vrstni red…..
Atopiclair je blaga krema, ni nevarna, preiskušena, nekolu pomaga, drugim ne, melem pa je mastna krema za nego.
O Neofungine sem samo razbral, de je kombinacija kortikosteroida in antibiotika, enaka je pri nas Diprogenta, kar pa ni primerno za tako kožo.
Svetujem obisk dermatologa- otroškega na Dermatološki kliniki.
Lp
pozdravljeni!
mojega vnukeca,so starši mazali z melem kremo od njegovega 4 meseca starosti(po obrazu)in se je stanje
popolnoma izboljšalo.ker pa sta nekje slišala,da melem krema vsebuje kortikosteroide,sta prenehala z uporabo in stanje se je poslabšalo.
pri dermatologu je dobil mazilo,ki ga lahko uporablja samo kratek čas(par dni) in se zopet poslabša:
izpuščajčke ima po obrazu in okrog ustnic.
prosim,povejte,če melem krema res vsebuje snovi ki so škodljivi,ker je edina ki mu je odpravila tudi
najmanjšo pikico na obrazu,po prenehanju uporabe se je stanje tako poslabšalo,da sem zaskrbljena!
sem zaskrbljena babica 2,5 leti starega vnukeca!
prosim za odgovor! hvala!
Pozdrav!
Če je kaj pošteno, potem Melem ne more in ne sme vsebovati kortikosteroidov, če pa jih, potem so soodgovorni uvozniki in tisti, ki ga prodajajo!
Govorice so vedno eno, resnico pa je potrebno vedno dokumentirati. Komu še lahko verjamemo?
Praviloma jih torej ne sme vsebovati!!!
lp
Pozdravljeni!
Stara sem 19 let in že pet let imam težave z atopijskim dermatitisom. Stanje se je iz leta v leto slabšalo. Izpuščaj se je prvič pojavil ob kotičkih ust, sčasoma se je razširil na ves obraz in vrat. Pojavila se je tudi rdeča oteklina , ki je posebno izrazita na vekah in okoli oči.
Kožo vsak dan mažem z Elidel kremo, ki mi je sprva zadoščala zdaj pa le rahlo omili simptome. Je večletno mazanje z Elidelom brez prekinitve škodljivo kljub temu da ne vsebuje kortikosteroidov?
Za izbruhe mi je dermatolog predpisal Afloderm, ki pa ne pomaga. Sicer kožo negujem z mastnimi mazili. Imate kakšen nasvet, kaj še lahko storim? Sem popolnoma obupana.
Hvala za odgovor.
Pozdrav!
Pravilo je tako: za poslabšanje so za nekaj časa kortikosteroidne kreme, za vzdrževanje kreme kot so Elidel ali Protopic. Praviloma so te kombinacije dovolj, v nasprotnem primeru je pametno vodenje bolj pogosto pri dermatologu in iskanje drugih rešitev, kar pa na daljavo ne morem presoditi.
Lp
Pozdravljeni!
Star sem 35let. Imam alergijo na pršico, hišni prah, in imam zadnja tri leta precej težav z AD sploh sedaj v zimskem času. Imam zdravilno kortikosteroidno mazilo 40% Kuterid, katerega uporabim ob močnem poslabšanju približno 1x na teden (drugi dan je stanje precej boljše, zato ne uporabim več kot enkrat zvečer). Za negovanje kože uporabljam kozmetiko Eucerin za AD. Imam tudi predpisano mazilo Protopic za vzdrževanje ozdravljene kože, ampak jo uporabljam samo na določenih predelih, ker je pri uporabi Protopica močna srbečica, katera mi razdraži srbenje.
Izpuščaje imam predvsem po obrazu (ne uporabljam zdravilnega mazila), vratu, hrbtu, prsih, rokah, in gležnjih.
Zanima me ali ob uporabi Kuterid 40% mazila 1x tedensko ob poslabšanju močno poškodujem kožo (debelino), ker opažam, da dobivam rdeče gubice, in pordelost naokoli?
Zanima me kakšna preventivna zdravila uporabiti za obnavljanje kože, npr Bepanten Plus?
Sadaj sem brez zdravilne kreme cca 10 dni in se mi je stanje precej poslabšalo. Zato bom očitno zopet moral začet uporabljati kortikosteridno mazilo.
Prosim za nasvet.