Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Koronavirus, dojencek, obiski

Koronavirus, dojencek, obiski

Pozdravljeni,

zanima me kaksna so priporocila glede obiskov novorojencka v trenutnem obdobju epidemije? Kdaj je varno imeti obiske sorodnikov, zaposlenih dedkov/babic? Glede na to, da je zelo kužen ze clovek brez simptomov in je prakticno nemogoce vedeti kdo je zdrav. Tezko je prepovedati sorodnikom obisk novorojencka/dojencka se nekaj mesecev,morda celo celo leto do cepiva, vendar sem zaskrbljena in v dilemi,saj naj bi otroci pod 1.letom okuzbo tezje preboleli. Iz tega razloga sem tudi starejsega sorojenca izpisala iz vrtca za nedolocen čas.
Prosim za vase mnenje.

Hvala. Lp

Spoštovana,
obiskovanje novorojenčkov in mlajših dojenčkov (do 6. meseca) odsvetujemo že “od pamtiveka”, saj so obiskovalci (najbolj nevarni so predšolski otroci, ki jih v šali imenujemo kar “zlati prinašalci”) najpogostejši vir okužb, zlasti virusnih okužb dihal. Med virusi med potencialno najbolj nevarne uvrščamo RSV, bokaviruse, humani metapneumovirus, virus influence in parainfluence, tudi rinovirusi znajo dojenčka hudo zdelati. Zaenkrat take klinične slike za novi koronavirus (SARS-CoV-2) še niso opisali in ne drži, da so novorojenčki in mladi dojenčki bolj ogroženi za zbolevanje kot starejši otroci. Večina opisov pozitivnih dojenčkov iz slovstva je bila ali asimptomatskih ali z zelo blagimi znaki bolezni, ki niti ni bila nujno povezana s SARS-CoV-2.
Odlično, da ste starejšega sorojenca začasno izpisali iz vrtca. In verjamem, da se držite tudi drugih priporočil, ki se tičejo nošnje mask in higiene rok.
Kar se tiče obiska “koristnih” sorodnikov v času COVID-19, pa so babice in dedki bolj ogroženi zaradi druženja z vnuki, kot pa vnuki s prisotnostjo starih staršev. Zato ne vidim smisla, da jih “v interesu dojenčka” puščate pred vrati, če so sicer zdravi in voljni priti kaj pospravit, skuhat, polikat, se poigrat s prvim vnukom ipd. Samo zaradi “firbca” hodit na obiske je itak nekoristno, nepotrebno, stres vzbujajoče… in danes nekulturno.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close