Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Koronarna bolezen

Koronarna bolezen

Pozdravljeni,

 

mama je bila na ct-ju koronarnih arterij. Dobili smo izvid, ki pravi, da gre za obstruktivno koronarno bolezen z izrazitim bremenom kalciniranih plakov. Kalciniran plak na intermediarni LAD z zmerno (60%) zožitvijo lumna.

Kaj to sedaj pomeni? Da ima mama angino pektoris? Zožane žile?

 

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Zakaj je vaša mama napotena na CT koronarnih arterij? Ali je imela kakšne simptome, npr bolečina (tiščanje) v prsih? Tiščajoča bolečina v prsih, zlasti pri naporu, se imenuje angina pektoris. Torej angina pektoris ni bolezen temveč simptom bolezni koronarnih arterij. Vaša mama ima bolezen koronarnih arterij, ki se kaže kot kalcinirani plaki, ki ožijo lumen arterij. Ena od koronarnih arterij je 60% zožena, kar je ze na meji, kjer bi se lahko ze začele tezave (bokečina v prsih). Mogoče bo vaša mama napotena na invazivni poseg “koronarigrafija”, pri katerem je možno bolj natančno določiti stopnjo prizadetosti arterij. Določene pomembne zožitve (>70%) je možno ” popraviti” t.j razširiti zožitev.

LP

    Pozdravljeni

interesira me ali je jemanje magnezija skupaj z predpisanimi zdravili Aspirin protect in Leqvio preporocljivo?

lp Dario

Pozdravljeni

Jemanje magnezija v predpisanih/priporočenih odmerkih, ni škodljivo.

LP

Pozdravljen Dario,

sam jemljem po predpisu 🙂 aspirin 100mg, effient 10mg, sorvitimb 20/10 mg, preductal 2x na dan,  lequio (na pol leta) zravem pa še dodatke: magnezijev kompleks, Q10, K2 in Omega 3.. se mi zdi da žrem samo še tablete..

Gospod Marko934,

Bodite previdni pri uporabi vitamina K, ki ima vlogo pri strjevanju krvi t.j. pospešuje strjevanje krvi. Glede na to, da jemljete aspirin in effient 10 mg, zdravila, ki preprečujeta tvorbo krvnih strdkov, lahko se zgodi, da vitamin K zmanjša učinkovitost omenjenih zdravil. Vse po pameti. 🙂

LP

New Report

Close