Najdi forum

Korenje in GI

(v originalu sem to postal na http://www.maxximum-portal.com, ampak se mi je zdelo, da bi bilo zanimivo se za koga na tem forumu :))

“Korenje redi …”

Redijo odvecne kalorije in ne GI.

GI je bil izmerjen tako, da se je na tesce zauzilo 50g ali 100g OH (npr. korenja) – (ne me pri porciji drzat za besedo – mislim pa, da imam prav …). To pomeni, da bi za enak glikemicni ucinek morali zauziti 0,5 KILOGRAMA korenja (cca 50g OH) – na tesce. Ce bi pojedli 5 krat manjso kolicino (100g – en velik koren, ~10g OH), bi se tudi glikemcna obremenitev (GL – glycemic load) zmanjsala – lahko bi rekli, da se je GI zmanjsal za 5x – torej namesto 92 bi pri manjsi porciji (en velik koren), GL izgledal bolj kot 92/5 ~= 18.

Druga zanimiva stvar pa je ta (ravnokar sem stvar bral), da nove studije kazejo, da ima korenje, v povprecju GI 47(+-16) in ne 92(+-20). Dodatna zanimivost je pa ta, da je bilo v studiji, ki je pokazala korenju GI 92 – korenje KUHANO.

Upostevati je potrebno tudi, da je GI avtomatsko nizji, ce je v zelodcu se neprebavljena hrana – kar navadno je tako, ce se je vsake 3 ure. Upostevati je potrebno tudi zivila, ki se zauzijejo hkrati (dodane beljakovine, mascobe, vlaknine). Pravtako je pomembna tudi porcija in s tem povezana glikemicna obremenitev (GL) – navadno je manjsa, ker je porcija manjsa od tiste s katero so merili GI.

Zaradi korenja ne bo nihce pridobil dodatne mascobe – razen, ce bo s korenjem zauzil vec kalorij kot jih dnevno potrosi (to pa lahko stori tudi z zivili, ki imajo nizek GI). Ce bi GI bil merilo, potem bi bilo, po tej teoriji, namesto korenja, bolje jesti fruktozo ali namizni sladkor :D.

Tiste, ki hujsajo predvsem zanima prekomerno izlocanje inzulina (ceprav je tudi to vprasljiva zadeva …). GI govori o tem samo posredno. Ce se poleg oglijohidratnega zivila (npr. krompirja – GI lahko tudi nad 100) zauzije se porcijo beljakovin (npr. zrezek), se GI obcutno zniza – sproscanje inzulina se pa POVECA! Bolj natancen podatek bi bil t.i. “insulin index”. (S tem ne zelim reci, da mene osebno to briga …)

GI je ze neko “vodilo” – ampak ne klasifikator zivil na tiste, ki “redijo” in tiste, ki “ne redijo”. Redijo odvecne kalorije, ne glede na GI.

GI ima pomen za diabetike.

Se ilustracija s korenjem za konec. En koren (100g), se kar velik, ima 10g OH. To je 40kcal. 1kg telesne mascobe ima v povprecju 7700kcal. Torej 1kg telesne mascobe vsebuje toliko energije kot ~20kg korenja. Torej, ob pokriti dnevni porabi bi morali DODATNO zauziti se 20kg korenja, da bi se zredili za 1kg. Isto bi pa se zredili s priblizno desetkrat manjso kolicino polnozrnatih spagetov. Paranoja je popolnoma odvec ali pa naj bo vsaj desetkrat manjsa na pram paranoji glede spagetov :D.

Kalorije so pomembne in ne GI.

(Tukaj pa lahko downloadate novejso GI tabelo (ZIP file) http://www.mendosa.com/gilists.htm)

Samo za dopolnilo:
Prepisano iz: International table of glycemic index and glycemic load values: 2002, Am. J. Clin. Nutr. 2002; 76:5-56

Carrots are another example of a food with a wide variation in published GI values; the oldest study showed a GI of 92+-20 and the latest study a GI 32+-5
An important reason GI values for similar foods sometimes vary betwee laboratories is because of the method used for determining the carbohydrate content of the test foods. GI testing requires that portions of both the reference foods (Glucose or Bread) and test foods contain the same amount of available carbohydrate, typically 50 or 25g.

V tabeli sem našla tele vrednosti:

Surovo korenje ima GI 16 (glede na glukozo) oziroma 23 (glede na beli kruh), servirana količina je bila 80g
Kuhano korenje ima GI 32+-5 (glede na glukozo) oziroma 46 (glede na beli kruh), servirana količina je bila 80g

ha.. sem pa ze cisto pozabila na korenje. prav zljubilo se mi ga je..zato sem ga danes jedla surovega,kar tako, za malico. Je to potem v redu? Je enako potem z lubenico in ananasom? Ki imata huge GI?
Em,kako pa je potem z npr. piškoti(karkoli no)? če jih pojemo malo..je GI manjsi, če jih pojemo več je GI večji? Sedaj pa res ničesar več ne vem.

NinaNana piši mi na mail: [email protected]
Če mi boš pustila polni domači naslov ti lahko pošljem kopijo članka s tabelami. Morda ti bo potem zadeva bolj jasna. Članek je v angleščini in žal nimam pdf verzije.

New Report

Close