Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija Koreninsko zdravljenje mrtvega zoba – boleče?

Koreninsko zdravljenje mrtvega zoba – boleče?

Pozdravljeni!

Imam mrtev zob, ki zahteva koreninsko zdravljenje. Zobozdravnik je prejšnjič zob odprl, zato sledi čiščenje/širjenje kanalov. Ker je zob mrtev ni uporabil anestetika, čutil pa nisem popolnoma ničesar. Zanima me, ali je lahko zgodba drugačna pri čiščenju kanalov, ko prav tako ne bom dobil anestetika? Bom kaj čutil in če ja, ali so bolečine močne? Slišal sem da boli (tudi če dobiš anestetik), če gre pre globoko v kanal. Ima kdo tako izkušnjo, da ni dobil anestetika ker je bil zob že mrtev?

Hvala

Spoštovani,

odmiranje zobnega živca je vedno postopno, nikoli ne odmre cel živec naenkrat. Zato se lahko zgodi – predvsem pri zobeh z več koreninami, da je npr. v eni korenini živec že v celoti odmrl in je instrumentiranje neboleče, v drugi pa je ostalo še nekaj na pol odmrlega živca, kjer je instrumentiranje lahko boleče.

Rešitev pa je zelo preprosta. V kolikor je instrumentiranje boleče ali vsaj nelagodno, ne vidim nobenega razloga, da zobozdravnik ne bi uporabil lokalnega anestetika.

V veliki večini primerov lahko dosežemo neboleče delo. Znane pa so težave pri akutno, močno bolečih spodnjih kočnikih z vnetim živcem. Pri teh zobeh je postopek lokalne anestezije drugačen in pri močnih vnetjih večkrat manj učinkovit. Takrat je potrebno uporabiti dodatne tehnike anestezije.

Menim, da imamo na voljo učinkovite anestetike in tehnike anesteziranja, da lahko dosežemo neboleče ali vsaj znosno bolečino pri zdravljenju zob. Le uporabiti jih je potrebno. Verjamem, da bo zobzdravnik uporabil lokalni anestetik, če bo to potrebno.

Lep pozdrav,

Igor Potočnik

New Report

Close