korekcija vida – vaše izkušnje
Jaz sem se pred nekaj leti odločila za lasersko operacijo oči pri Irmanu. Bila sem visoko kratkovidna (okoli 7 ali 8 dioptrije). Moram reči, da sem z njegovim delom zelo zadovoljna, saj od operacije dalje ne potrebujem več očal. Jaz ti ga toplo priporočam!
Njegova praksa je, da najprej prideš na pregled, da oceni, če je možna operacija in po kateri metodi bi jo opravil. Za ta pregled sem takrat plačala cca. 10 do 20k SIT. Sama operacija za obe očesi te pa pride nekje pol mio.
Sam poseg je zelo kratek. Z vsemi predpripravami itd. traja približno eno uro. S tem, da laserska operacija očesa ne traja več kot 10 min. Si pri zavesti, dobiš le analgetik. Pa nič ne boli, le nadležno skeli (kot, da bi ti nekaj padlo v oko)
Po posegu ne moreš voziti, zato naj te kdo pelje. Irman svetuje še uporabo sončnih očal na soncu in med okrevanjem nič računalnika in obremenjevanja oči.
Vid naj bi se skristaliziral nekje v treh tednih se mi zdi. Samo jaz sem videla skoraj normalno že prvi dan, le na blizu še ne čisto dobro. Po treh dneh pa je bil vid že popolnoma jasen.
Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj!
Joj, se ne spomnim točno, koliko časa je rekel. Mislim, da okoli 14 dni do 3 tedne. Pa saj ti ni treba vsega pustit na miru. Pač moraš malo paziti, da nisi cel dan na PC-ju pa da ne buljiš preveč v TV, pa pri športu se malo nazaj držiš, ker se oko celi. Da te ne bom kaj zavedla, raje pokliči v ordinacijo, pa povprašaj. Saj so zelo prijazni.
Lep vikend pa srečno, če se odločiš za operacijo.
Jaz lahko napišem enako kot pikapolonica***. Te dni bo sedem let od operacije, dioptrije sem imela -12 in -13, zdaj sem popolnoma brez očal. Kot programerko me je skrbelo, kako bo z odsotnostjo, vendar sem bila na bolniški nekje 14 dni (ne spomnim se čisto točno) – nič tako zelo katastrofalnega. Pazit moraš na sonce, pa na prah. Z računalnikom pa kar hitro lahko začneš delat – če nič drugega, sprva ne na polno ampak za krajši čas.
Kolikor vem, ni potrebna nobena ponovitev. Oko poštimajo glede na trenutno stanje. Predpogoj za tak poseg je tudi več let ustaljena dioptrija, pa prenehanje rasti ipd., saj bi ti faktorji lahko vplivali na celoten rezultat. To ne pomeni, da bomo za vse življenje brez očal – ravno tako bomo na stara leta dobivali “prekratke roke” ipd., trenutno stanje pa ostaja.
Pri operaciji oko fizično tako popravijo, da se optika spremeni in svetloba pada tja, kamor mora in ne mimo, kar povzroča slabši vid. Ko je to enkrat popravljeno, ne vidim razloga za slabšanje, razen v primeru npr. daljnovidnosti na stara leta (ki je več ali manj običajna).
Moja izkušnja je naslednja:
začetna dioptrija na enem očesu 7 na drugem 9
operacija spetembra 2003
stanje danes: na enem očesu 1,5 na drugem 2 (kratkovidnost).
mi je žal pol milijona- očala (ponovno) nosim. stanje je bilo eno leto po OP ok, sedaj se mi dioptrija slabša.
vsekakor se dobro pozanimaj.
lp, tt2