Najdi forum

koralni kalcij

Pozdravljeni,

imam vprašanje, ki se tiče moje mame. Stara je 65 let. Pred kratkim je poslušala po radiu, da je proti osteoporozi priporočljivo preventivno jemati koralni kalcij. Kupila ga je v lekarni in ga jemala približno en teden. Zdaj ima v mišicah močne krče, pa tudi vse kosti jo bolijo, je utrujena in težko hodi. Seveda je takoj prenehala z jemanjem tega kalcija.
Glede na to, da na škatlici koralnega kalcija ni napisanih nobenih stranskih učinkov me zanima, če je možno, da so vsi ti problemi povezani z jemanjem tabletk. Pri tem naj še povem, da je priporočena doza jemanja 2 tabletki na dan, mama pa je jemala samo po eno.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana gospa Lenči!
Koralni kalcij, ki ste ga kupili v lekarni ne sodi med zdravila, temveč med dodatke hrani. To je pravzaprav prehransko dopolnilo. Zato tudi nima opozorila na neželene učinke, kot imajo to zdravila na posebnem lističu – navodilu za uporabo zdravila.
Koralni kalcij se pridobiva iz atolov (to so koralni otoki vzhodnih morij). Izdelek se kot prehransko dopolnilo samo notificira pri Ministrstvu za zdravje – Sektorju za varnost in zdravstveno ustreznost hrane s tem, da se predloži predlog označevanja, sestava, itd…, ne predložijo pa se dokumenti, ki dokazujejo učinkovitost in varnost takega izdelka, ker ne gre za zdravilo.
Ne morem komentirati težav, ki jih ima Vaša mama, vendar bi Vam priporočila, da se v lekarni posvetuje o vrsti kalcija, ki ga je priporočljivo jemati. Na voljo je več oblik kalcija, ki so tretirane kot zdravilo in je njihova uporaba varnejša in učinkovitejša. Ta moj nasvet zgleda kot reklama za zdravila, vendar ni to. Ljudje se ne zavedajo vedno reklamnih prijemov proizvajalcev raznih izdelkov, ki nimajo prave osnove ali pa so včasih še celo zavajajoči.
Lepo Vas pozdravljam!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close