Najdi forum

KORALNI KALCIJ

Spoštovani,
upam, da sem pravilno napisala ime kalcija. V vseh domačih revijah izredno hvalijo tovrtsni kalcij. Prosim, če mi lahko zaupate ali so ta “zdravila”varna in ali so pri nas registrirana. Bojim se, da je to vse skupaj bolj prodaja na črno. Opazila sem, da moraš, če želiš dobiti to zdravilo, naročiti pri zasebnikih. Sem stara 47 let in sem že nekaj časa v menopavzi, pa mi je ginekolog poleg hormonske podpore svetoval jemanje kalcija in D vitamina za kosti. Prosim za vaše mnenje in komentar.
Katere multivitamine priporočaate v srednjih letih ženskam? Saj vem, da ne morete delati reklame firmam amapak na kaj naj bomo pozorni pri kupovanju le teh.
Lep nedeljski popoldan Vam želim,
Mija

Spoštovana gospa Mija!
O problemu zdravilnih pripravkov, ki jih ponujajo zasebniki od vrat do vrat sem že nekajkrat pisala.
Zakonodaja, ki ureja področje zdravil v Sloveniji in v EU, natančno določa, da se vsak izdelek, ki mu pripisujejo zdravilne lastnosti, šteje za zdravilo. Za vsa zdravila pa velja, da so lahko v prometu le, če je bilo zanje izdano dovoljenje za promet.
Dovoljenje za promet z zdravilom pa izda Agencija za zdravila in medicinske pripomočke pri Ministrstvu za zdravje le, če je predložena obsežna dokumentacija, ki dokazuje, da so bila na zdravilu opravljena vsa preskušanja kakovosti, varnosti in učinkovitosti. Poleg tega mora biti zavarovana tudi odškodninska odgovornost proizvajalca zdravila.
Poleg tega zakonodaja določa, da se lahko zdravila izdajajo le v lekarnah in v specializiranih prodajalnah.
Kolikor vem, izdelek z imenom Koralni kalcij nima dovoljenja za promet. V kolikor se mu pripisujejo zdravilni učinki, je način trženja, ki ste ga opisali, vsekakor v nasprotju za našo zakonodajo. Pri prodaji od vrat do vrat, Vam nihče ne zagotavlja varnosti izdelka, niti njegove kakovosti.
Svetovala bi Vam, da se oglasite v lekarni, kjer Vam bodo svetovali zdravilo, ki se dobi brez recepta in vsebuje kalcij (na primer Calcium-Sandoz forte, ali Ca-C 500 ali 1000 Sandoz). Pogovorite se s farmacevtom glede Vašega stanja z ozirom na druge težave, če jih imate (sladkorna bolezen, težave z ledvicami,…), da ne bi bilo nepotrebnih zapletov.
Glede vitaminov pa je primeren vitamin D, katerega morate jemati po navodilih. Pri vitaminskih pripravkih morate paziti, da jih ne jemljete več naenkrat, ker se količine seštevajo, nekateri vitamini kot na primer vitamin A pa lahko povzročajo okvare, če se jemljejo v preveliki količini. Tudi glede teh zdravil, boste dobili v lekarni strokovni nasvet in Vaše preventivno zdravljenje (mislim, da gre za to), bo vsekakor najbolj varno.
Želim Vam vse dobri in Vas lepo pozdravljam!

Hvala za ta vaš odgovor. Mene je našel tak posrednik in se še vedno prikaže vsake toliko časa na vratih, čeprav pri meni več nima prometa. Do podobnega odgovora sem se dokopala že sama in ne zavede me več tistih nekaj tolarjev, ki jih v lekarni npr. za Fidimedov izdelek plačam več.
Lp

No lepa reč , ravno sem ga hotel kupiti. Mija hvala za opozorilo in nasvet , kaj si kupila v lekarni. Sem enako stara in v meni :))
vse lepo , da dava tole skoz anede 🙂

Zanima me, kaj bi gospa Irgolič danes odgovorila, ko je dokazano z vrsto študij, kako je koralni kalcij veliko boljši zaradi svojega naravnega izvora in boljše absorbcije, kot pa izdelki farmacevtskih gigantov, ki nas že desetletja zavajajo in s svojimi preparati zastrupljajo. In ko se da tovrstni kalcij že kupiti v lekarni. To kaže tudi na rigidnost farmacevtske industrije, ki se na vse kriplje trudi, da bi zadržala svoj primat na tem področju in čimveč časa ustvarjala megalomanske dobičke. Na kar kaže tudi zadnja direktiva Evropske unije, ki določa, da je treba tudi vsa naravna zdravila registrirati, kar je naravnost smešno.

lp,
Borut

Spoštovani gospod Borut,
razočarala vas bom. Moje mneje je danes popolnoma enako tistemu, ki sem ga napisala oktobra 2005. Če bi imel izdelek res vse lastnosti, ki se mu pripisujejo, in če bi bilo to dokazano z resnimi študijami, bi jih proizvajalec zagotovo predložil pristojnemu organu za zdravila in si pridobil razvrstitev med zdravila in uradno dovoljenje za promet z zdravilom. Na področju zdravil velja in tudi mora veljati določen red, ki zagotavlja varnost in učinkovitost izdelkov, ki jih uporabljamo kot zdravila.
Pričakujem, da bo proizvajalec storil vse, da si tako dovoljenje in razvrstitev pridobi. Šele v takem primeru bom spremenila svoje mnenje.
Glede naravnih zdravil pa samo to, da še zdaleč ni več varno in učinkovito vse kar je naravno. Zato so ukrepi, ki jih določajo evropske direktive in naša zakonodaja pravilno naravnani v korist in varnost uporabnikov. Tako tudi mora biti.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close